AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

 • 1. Congresul PSD: Alegeri cu răspundere limitată!
 • 2. Criza „imnoglobinei”: Help UE și NATO!
 • 3. Diploma lui Teodorovici demolează Academia SRI
 • 4. Bilanțul PG - tribună oratorică pentru Iohannis
 • 5. Pe urmele lui Ceaușescu: Iohannis vrea sa-i împace pe sârbi cu kosovarii

  1. Congresul PSD: Alegeri cu răspundere limitată!

  După o rețetă care a funcționat impecabil înainte de Revoluție, Dragnea a reinventat votul nominal. Bine organizat, congresul a marcat funcționarea ireproșabilă a mecanismului, votul efectiv nefăcând altceva decât să confirme ceea ce se prevăzuse. In aceste condiții este dificil de vorbit de spre învingători - dar mai ales despre învinși, care și-au dus crucea pierderii încrederii liderului suprem cu resemnare.

  Un discurs-fluviu, întins pe 28 de pagini, a prezentat Liviu Dragnea auditoriului de la Congresul PSD cu ideile principale ale programului politic îmbunătățit din mers al partidului aflat la guvernare.

  Noua ierarhie de partid este următoarea:

  Președinte executiv: Viorica Dăncilă
  Secretar general: Marian Neacșu

  • Regiunea Bucureşti-Ilfov: Gabriela Firea şi Robert Negoiţă
  • Regiunea Sud-Vest: Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu.
  • Regiunea Muntenia: Carmen Dan și Adrian Ţuţuianu
  • Regiunea de Sud-Est: Mirela Furtună şi Marian Oprişan
  • Regiunea Nord-Est: Doina Fedorovici şi Gabriel Vlase.
  • Regiunea Nord-Vest: Doina Pană şi Gabriel Zetea
  • Regiunea Vest: Natalia Intotero şi Mihai Fifor
  • Regiunea Centru: Roxana Mînzatu şi Bogdan Trif.

   

2. Criza „imnoglobinei”: Help UE și NATO!

O caracteristică a actualului leadership social democrat pare să fie deficitul cultural, iar agramatismul și ignoranța condiții ale promovării. Iar Viorica Dăncilă se dovedește a fi un demn exponent al acestei categorii care n-a prea avut timp să citească, prin utilizarea repetată într-un discurs public a termenului „imnoglobină” în loc de „imunoglobulină”...

Ministerul Sănătății a decis declanșarea mecanismului european de protecție civilă, pentru a asigura cantitatea de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populației.
Ministrul Sorina Pintea a precizat: „Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulina în spitale, aşa că am decis să declanşăm Mecanismul European de protecţie civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situaţii.”

 

3. Diploma lui Teodorovici demolează Academia SRI

O mărturisire imprudentă făcută cu nonșalanță de Teodorovici la un talk show, cum că ar fi primit la domiciliu o diplomă de la SRI pentru un curs pe care nu-l frecventase, face implozie prăbușind tavanul Academiei Naționale de Informații în capul celor 885 de absolvenți.  Lui Orlando i s-a retras diploma ca nemeritată, iar cursurile au fost suspendate în vederea desființării instituției. Mare ghinion pentru fondatorul Gabriel Oprea. N-ar mai lipsi decât să se desființeze și cealaltă ctitorie a sa, Academia Oamenilor de Știință - așa cum dealtfel a cerut chiar Băsescu, cel sub auspiciile căruia au înflorit cele două fabrici de diplome și de rente

 

4. Bilanțul PG - tribună oratorică pentru Iohannis

„Cântarea Procuraturii” s-a încheiat cu spectacolul de gală al Parchetului General, în prezența lui Iohannis și a ambasadorilor arondați, dar și în absența ministrului care, probabil, a presimțit că Iohannis îl va ataca din nou pe motiv de „autoritate dar nu și control”. Este găselnița prezidențială menită să justifice „inamovibilitatea” șefilor săi de parchete. Deși, ce autoritate mai e aia, fără drept de control? Președintele tuturor procurorilor (inclusiv Negulescu) a oferit un nou recital pamfletăresc, veștejindu-i pe cei care-i consideră pe acuzatorii publici „inamicii societății”. S-ar putea însă ca nu despre toți procurorii să se creadă așa ceva, ci doar despre cei necinstiți și încorecți, gen „made in Ploiești” 

 

5. Pe urmele lui Ceaușescu: Iohannis vrea sa-i împace pe sârbi cu kosovarii

"Kosovo este o temă care este complicată şi cred ca soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest ăi aici vom rămâne într-o legatură stransă (...)
Noi suntem dispuşi să ne implicam în găsirea unor soluţii bune pentru intreaga zonă", a afirmat preşedintele Iohannis, într-o declaraţie de presă comună cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, la Palatul Cotroceni. 

Kosovo respinge oferta lui Iohannis de a media relaţia cu Serbia: Pentru a căpăta credibilitate la Priştina, România ar trebui să recunoască independenţa Kosovo-ului.

"Uniunea Europeană este şi rămane mediatorul dialogului de normalizare a relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia. Suntem recunoscători şi nu cerem un înlocuitor al rolului decisiv al UE ca mediator în acest proces", a declarat Bekim Collaku, şeful cabinetului preşedintelui de la Pristina.

 

 

11 Mar 2018 - 14:00

Format: