16 Mai 2015 - 23:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1. Summitul Regional de Securitate Cibernetica: "Marele frate" e cu ochii pe noi

2. Esec jenant marca ANAF: impozitarea (ratata) a bacsisului

3. Scandalul stenogramelor liberale. Alianta scartaie...

4. Desant diplomatic la Parlament. Ambasadorii pusi la punct de Tariceanu

5. Condamnarea lui Dragnea: deruta in PSD

1. Summitul Regional de Securitate Cibernetică: "Marele frate" e cu ochii pe noi

Reprezentanţi din 18 ţări din Europa Centrala şi de Est au participat la București la Summitul regional pentru securitate cibernetică, unde se vor căuta soluţii prin care ţările să se poată proteja în faţa atacurilor.

La eveniment, organizat de către Ministerul pentru Societatea Informaţională, alături de Departamentul Comerţului al SUA, au fost prezenţi premierul Victor Ponta, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şi Sorin Grindeanu, ministru pentru societatea informaţională.

Au fost invitate 17 state din Europa Centrală și de Sud-Est pentru a-și prezenta "politicile în domeniul securității cibernetice" și pentru a aborda "tematici precum amenințările și vulnerabilitățile cibernetice" și a identifica "oportunități pentru colaborare internațională și regională".

La summit au participat companii și oficiali guvernamentali, specialiști în domeniul securității cibernetice din mediul public și privat din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Statele Unite ale Americii și România.

SUA au fost reprezentate de adjunctul secretarului pentru comerț din cadrul Departamentului Comerțului al SUA, Bruce Andrews.

"În aceeași perioadă, Departamentul Comerțului al SUA și Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la București derulează la București o misiune comercială pentru a prezenta cele mai noi soluții pe care companiile americane le pot oferi în acest domeniu. Participanții la summit vor avea posibilitatea de a derula discuții bilaterale cu experții în securitate cibernetică și lideri din cadrul companiilor reprezentate", informează Ambasada SUA.

2. Eşec jenant marca ANAF: impozitarea (ratată) a bacşişului

După ce a fost reclamat la CCR, guvernul renunţă la impozitarea bacşişului, iar patronii pot merge în instanţă să conteste amenda dată de ANAF.
   
Ministerul Finanţelor va elimina obligativitatea taxării bacşişului, a anunţat vineri ministrul de resort, Eugen Teodorovici. „Din păcate nu se poate reglementa în toate speţele sale”, a spus Teodorovici, referindu-se la impozitarea bacşişului.

El a precizat că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă.

Teodorovici a avut vineri consultări privind fiscalizarea bacşişului cu reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria funizorilor de servicii de taximetrie.

Avocatul Poporului consideră că ordonanţa bacşişului afectează drepturi fundamentale, ca libertatea economică şi liberul acces la justiţie. Legea ar lăsa loc pentru abuzuri. Potrivit acestei ordonanţe, chelnerii, barmanii şi toţi cei care lucrează în serviciile publice trebuie să dea bon separat pentru bacşiş.

Firmele nu vor mai fi amendate pentru diferenţe mici, de până la 300 de lei, în gestiunea firmei. Însă, pentru sume mai mari de plus-minus 3% faţă de încasări, firmele pot fi amendate de inspectorii fiscali, iar sancţiunile ajung până la 27.500 de lei. Ca să nu le fie închise firmele, patronii trebuie să plătească de zece ori amenda dată de inspectori.

Mai departe, patronii pot merge în instanţă să conteste amenda dată de ANAF, dar chiar dacă judecătorii le dau dreptate, patronii nu îşi recuperează mai apoi banii.

3. Scandalul stenogramelor liberale. Alianţa scârţâie...

Stenogramele din ședința PNL Bistrița, în care Atanasiu anunță că Predoiu nu va deveni premier, aruncă în aer partidul. Lupta pentru supremație în noul PNL, dintre vechii democrat- liberali și liberali, a ajuns la etapa stenogramelor și a plasării lor în presă.

Potrivit unor surse din vechiul PNL, Ioan Oltean s-ar fi lăudat, la o ședință de săptămâna trecută a conducerii locale a PNL Bistrița, că are înregistrări compromițătoare cu Teodor Atanasiu, el fiind acum suspectat că le-a plasat în presă. Ședința la care Atanasiu a făcut controversatele declarații, flancat de Marian Petrache și Alina Gorghiu, a avut aproximativ 30 de participanți din vechiul PNL. Pe de altă parte, potrivit unor surse, Marian Petrache susține în partid că Orban a dat informațiile presei.

Chiar dacă acest lucru era cunoscut în cadru informal, la nivelul PNL, Teodor Atanasiu a recunoscut în ședință, că funcția de premier nu va merge la Cătălin Predoiu. „Noi fără PD nu câștigam președintele. Ne-am ținut de nas și am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru. Am făcut un lucru, eu zic deștept(...) De ce? Noi am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la președinție al partidului și ei ne-au dat sediul (râsete), în care să funcționăm.

Gândiți-vă că avem 28 de județe în care noi conducem în fuziunea asta paritară. Mai mult de atât nu puteam obține. Eu vă spun că leam dat și iluzia că o să aibă primul ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă! (...) Nu e corect deloc, dar n-am nicio reținere. Nu-i corect, dar dacă mâine ai prim-ministrul poți face ce vrei și ai tot”, le-a explicat Atanasiu colegilor din vechiul PNL.

Atanasiu a punctat că vechii liberali sunt cei care s-au reformat. „Dacă faci o comparație, și o să-i vedem mâine pe Alina și cu Vasile oriunde, lumea e ușor să aleagă între cei doi. Dacă întrebi ce partid s-a reformat și care nu, și te uiți la președinți, iar e ușor să-ți dai seama cine. Deci, una peste alta, am făcut un compromis care să ne fie favorabil nouă. Și ne-a fost până acum. Acum e tras un pic și înapoi. De ce? Acum trebuie să îi dau ceva și PDL-ului...”, a continuat Atanasiu.

El a insinuat și că PNL nu poate forma o majoritate guvernamentală din cauza lui Vasile Blaga. „Deci Blaga știe o grămadă de lucruri din campania lui Băsescu, din campania celalaltă. Îi e frică că dacă ajunge pe post, în poziție de top, ne ține foarte vulnerabili și atunci preferă să zică că da, că ba. Până la ora asta, eu cu colegii mei am adus 15 parlamentari, iar el a adus zero. Credeți că un om care vrea să ajungă acolo și cu influența pe care o are Blaga, nu e în stare să aducă un senator?”. Gorghiu a întărit spusele lui Atanasiu: „Pe mine mă interesează, în principal, să am eu, fostul PNL puternic aici. Nu știu dacă iute. Nu trebuie să vă spun în cuvinte. Sper să înțelegeți care este mesajul meu. Sunt sigură că vi l-au spus și colegii mei. Voi trebuie să fiți puternici, candidații din fostul PNL vreau să fie și așa mai departe”, a spus ea.

Deși o parte dintre liderii fostului PDL au refuzat să comenteze, deputatul PDL Cezar Preda a afirmat pentru EVZ: „Dl. Atanasiu trebuie să facă un pas în spate. Cred că este prea târziu să-i schimbăm d-lui Atanasiu ce are în cap, dar este o greșeală, eu când mă duc în teritoriu le spun să lupte împotriva PSD”. La rândul său, co-preşedintele PNL Mureş Dorin Florea a declarat că a fost surprins neplăcut după ce a ascultat înregistrările şi că Atanasiu „nu ar fi înţeles nimic din ceea ce doreşte poporul”. Și Victor Ponta a prezentat stenogramele PNL pe pagina sa de Facebook, spunând: „Dacă doriți să revedeți un episod remixat din seriile: 1. Cum se împarte pielea ursului din pădure. 2. Ce înseamnă loialitate într-o alianță la PNL-PDL”.

4. Desant diplomatic la Parlament. Ambasadorii puşi la punct de Tăriceanu

"Miercuri, pe la prânz, un desant diplomatic condus de durduliul încărcinat cu afaceri al Statelor Unite şi avându-i în componenţă pe diplomaţii englez, german şi olandez, a poposit la Parlament, unde au avut o întâlnire cu preşedinţii celor două Camere. Scopul vizitei – care, iniţial, era planificată să fie găzduită de ambasada americană, idee la care s-a renunţat datorită opoziţiei lui Tăriceanu – era acela de a clarifica nişte „nelămuriri” ale respectivilor diplomaţi în legătură cu modificările aduse Codului Penal. „Nelămuriri” este un eufemism. În fond, cei patru doreau să atragă atenţia legislativului că se află pe un drum periculos pe care respectivele ţări nu-l văd cu ochi buni. Nu ştiu dacă era vorba doar despre „descătuşarea” arestaţilor preventiv şi de sintagma „suspiciuni rezonabile”, sau mai existau şi alte rezerve. Întâlnirea de miercuri a fost precedată şi de o altă incursiune a domnului Dean Thompson, făcută în acelaşi scop, dar neconcretizată în deciziile membrilor celor două Camere.

Văzut la rece, episodul reprezintă o clasică imixtiune în treburile interne ale unei alte ţări. Şi nu doar atât: ci şi încercarea de a influenţa decizii care se iau prin vot democratic. De neacceptat, la ei acasă, de cei patru diplomaţi, dar perfect valabil pentru România.

Procesul de vasalizare politică a României a început mai demult. El a fost evident atunci când Barrosso i-a înmânat lui Ponta lista în zece puncte de îndeplinit fără crâcnire, după suspendarea lui Băsescu. Şi a continuat cu numeroase alte „nelămuriri” sau puncte de vedere exprimate de emisarii marilor puteri sau de către ambasadorii acestora. Şi nu poţi decât să te întrebi cum s-a ajuns la o astfel de situaţie şi dacă România mai este o ţară independentă. Şi, dacă nu, cine e de vină...

În nici un caz domnul Thompson. Dânsul este un înalt funcţionar cu dublă subordonare care pune în practică indicaţiile primite de la doamna Nuland sau de la alţi domni. El transmite la Departamentul de Stat ce se întâmplă prin ţară şi ce boacăne mai vor să facă românii, şi primeşte mesajele corespunzătoare: du-te peste Iohannis şi Ponta şi dă-i cu capul de toţi pereţii! Spune-le că dacă vor să aibă în continuare baza de la Deveselu şi umbrela NATO trebuie să facă ce le spunem noi! Mai greu este – se pare – cu parlamentul – unde nişte inconştienţi continuă să nu ia în seamă avertismentele privind voturile imperative şi îşi fac de cap. Şi unde se găseşte un Tăriceanu care să spună că „îngrijorările” nu sunt de resortul ambasadoarelor şi ambasadorilor." (Punctul pe Y, Octavian Andronic, 15 mai 2015)

5. Condamnarea lui Dragnea: derută în PSD

Premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, reacţionează la condamnarea "secundului" său, Liviu Dragnea, la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul, dar şi la demisia lui Dragnea din funcţia de ministru al Dezvoltării. Pnta a făcut declarațiile la Târgu Jiu. Vizibil nervos, prim-ministrul s-a lansat într-un atac foarte dur la adresa Curții Constituționale. 
 
"O pedeapsă simbolică pentru o decizie politică de suspendare a lui Traian Băsescu. Decizia suspendării a fost luată de toţi liderii PSD şi PNL. Am făcut campanie, nu regret nicio secundă. Regret doar că, tot printr-o decizie politică, CCR a anulat rezultatul referendumului. Dacă se aplică regula din acest dosar, cu siguranţă toate scrutinurile din România trebuie să aibă un alt specific", a declarat Ponta.

Premierul a declarat că se va consulta cu partidul şi cu Iohannis pentru desemnarea unui nou ministru, însă a lăsat să se înţeleagă că nu va fi de acord şi cu demisia lui Dragnea din funcţiile de la partid.

"Referitor la funcţia politică din PSD, eu am fost ales împreună cu domnul Dragnea şi am făcut echipă. Cred că luni colegilor noştri trebuie să le spunem ce am putut să facem împreună şi ce avem de făcut în viitor pentru ca PSD, într-o democraţie, să poate să participe la alegeri şi, aşa cum s-a întâmplat de foarte multe ori, să le şi câştige", a mai declarat Ponta.

Aflat sâmbătă împreună cu Liviu Dragnea la Tg. Jiu şi la Craiova, „pentru că sunt nişte proiecte la care dl. Dragnea a lucrat foarte mult şi care sunt gata, premierul a mai adăugat că „rămâne în PSD, normal că rămâne în PSD. O să discut cu Liviu, că de aia suntem azi aici. Nu există niciun dosar între mine şi preşedinte...Şi eu şi Parlamentul putem să colaborăm vizavi de fenomenul despăduririlor. PNL şi PDL în loc să se gândească la binele ţării, se gândesc la binele unor companii private. Cu cearta nu rezolvăm nimic (...). Trebuie să avem condamnări pentru cei care trafichează ilegal lemn”. 

Victor Ponta îi ia apărarea lui Liviu Dragnea după ce preşedintele executiv al PSD a fost condamnat la un an de înschisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012. Dincolo de atacul la decizia instanţei, premierul se arată revoltat de atitudinea vechilor liberali, care au luat şi ei parte la operaţiunea din 2012.

Format: 

Topic: