Publicat: 17 Iunie, 2012 - 00:00
Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente, înregistrate în această săptămână:     

1 Rezultatele alegerilor locale
Românii au taxat PDL pentru măsurile drastice ale austerității. La alegerile locale din 10 Iunie, Uniunea Social Liberală a obţinut 1.229 de mandate (41,46% din voturi), iar PDL doar 450 de mandate (15,18%).
 
La şefia consiliilor judeţene, USL a primit 49,77% (3.947.282 voturi valabil exprimate), PDL - 14,38% (1.140.697 voturi), PP-DD - 9,09% (721.590 voturi).
 
La consiliile judeţene, USL a obţinut 3.888.433 voturi (49,68%), PDL - 1.167.140 de voturi (14,91%), PP-DD - 699.946 voturi (8,94%).

Candidatul USL la Primăria Sectorului 1, Andrei Chiliman, a obținut 74,10% din voturi, Theodor Paleologu (PDL) - 14,13%, iar Mihai Iorgulescu (PP-DD) - 7,38%.
 
Neculai Onţanu (UNPR) a obţinut, la Primăria Sectorului 2, 34.531 voturi, adică 47,74%, Dragoş Frumosu (USL) - 20.697 voturi (28,61%), iar Lucian Iliescu (PDL) 6.979 de voturi, adică 9,64%, potrivit datelor anunţate de BEM după centralizarea proceselor verbale din 109 secţii, până la ora 9,50.
 
La consiliul local în sectorul 2, USL a obţinut 33.264 voturi, adică 46,29 %, PDL - 11.032 (15,35%), iar UNPR - 10.947 (15,23%).
 
Robert Negoiţă (USL) a obținut 57,51% iar contracandidatul său Liviu Negoiţă (PDL) - 28,72%.
 
În sectorul 3, la consiliul local, USL a obţinut 58,61%, PDL - 21,67%, iar PP-DD - 10,07%.
 
La sectorul 4, Cristian Popescu Piedone (USL) a obținut 26.346 voturi, adică 80,36%, Sulfina Barbu (PDL)  2.705 voturi (8,25%), iar Vicenţiu Riceard Ghiţă (PP-DD)  doar 2.308 voturi (7,04%).
 
La consiliul local al sectorului 4 USL a obținut 21.903 voturi (67,53%), PDL - 4.006 voturi a print 12, 35%, iar PP-DD - 3.610 voturi, adică 11,13%.

Marian Vanghelie (USL) a obţinut 54,16%, Mihai Atănăsoaei (PDL) - 11,84%, iar independentul Mugur Mihăescu - 11,24%.
 La sectorul 5, USL a obţinut la consiliul local 14.290 voturi, adică 36, 38%, PDL - 3.814, adică 15,05%, PP-DD - 2.653 (10,46%).
 
În sectorul 6, la consiliul local USL a obţinut 49.178 voturi, adică 58, 28%, PDL - 15.000 (17,57%), iar PP-DD - 9. 159 voturi (10, 84%).
 
Rareş Mănescu (USL) a obţinut 50,16%, Cristian Poteraş (PDL) - 20,43%, iar Ştefan Florescu - 12,99%.

 
 

2 Demisia conducerii PDL
Rezultatele dezastruoase ale PDL la alegerile locale din 10 Iunie au provocat un adevărat cutremul în PDL. Emil Boc a anunțat, Joi seară, după ședința Colegiului Director al PDL, că toti membrii Biroului Permanent National al partidului si-au depus demisiile urmand ca Duminica sa aiba loc o noua sedinta a Colegiului Director, in care sa se stabileasca detaliile organizarii Conventiei Nationale extraordinare.

" Ne asumăm răspunderea pentru rezultatele de la alegeri. Partidul va avea o conducere interimară până la alegerea unei noi conduceri", a precizat Boc.
 
Boc a precizat și că nu va mai candida la președinția PDL. "Nu voi mai candida eu. Mă voi ocupa de primăria Cluj".
 
 Prima care a dat tonul demisiilor a fost Elena Udrea care a renunțat la funcția de vicepreședinte al partidului. În ceea ce o privește pe Elena Udrea, acesta a renunțat, Marți, și la conducerea organizației de București a PDL.

Totodată, Emil Boc a anunțat vineri că liderii judeţeni cu rezultate slabe vor fi "măturaţi" de noua conducere a partidului.

 

 

3. Disputa dintre președinte și premier pe reprezentarea la UE
Premierul Victor Ponta nu s-a înţeles cu șeful statului, Traian Băsescu, privind nivelul de reprezentare a României la Consiliul European. "Nu am stabilit nimic decât că ne vom mai vedea să continuăm dialogul", a declarat primul ministru la finalul întâlnirii, de Joi, cu președintele Băsescu, care a durat aproximativ o oră.
 
 Ponta a declarat  la finalul discuţiei cu preşedintele Traian Băsescu, că singurul lucru stabilit cu şeful statului privind nivelul de reprezentare a României la Consiliul European este că vor avea o nouă întâlnire pentru a continua dialogul.
   
 "Nu am stabilit nimic decât că ne vom mai vedea să continuăm dialogul !", a spus  Ponta.

Parlamentul a adoptat, Marți, o declaraţie care îl mandatează pe Victor Ponta să reprezinte România la Bruxelles.
 
Plenul Parlamentului a adoptat marti, cu 249 de voturi pentru, 30 impotrivă și 2 abțineri, o declarație prin care recomandă reprezentarea României de către premierul Victor Ponta la reuniunea Consiliului European din 28 Iunie.
 
Reprezentarea României la Consiliul European a reprezentat o lungă dispută între președinte și premier, Victor Ponta alegând ca Plenul Parlamentului să decidă cine trebuie să meargă la Bruxelles. "O sa merg la Consiliul European, pentru ca aceasta e decizia Guvernului si a Parlamentului. Sigur ca ma intereseaza ce spune Presedintele, pentru ca ma intereseaza sa nu ajungem in situatii jenante. Nu am cum sa renunt, din moment ce Parlamentul mi-a dat o decizie. Nimeni nu poate incalca o decizie a Parlamentului", a declarat Victor Ponta presei.
 
Traian Băsescu a spus, anterior acestei decizii, că legea fundamentală a țării trebuie respectată, indicând, în acest sens, că șeful statului ar trebui să meargă la Bruxelles.
 
Purtătorul de cuvânt al Consiliului European Jesús Carmona a informat că România va avea un singur loc rezervat, însă dacă la summit vor veni atât președintele Traian Băsescu, cât și premierul Victor Ponta, accesul în clădire li se va permite amândurora, în sala de ședințe urmând să se afle doar unul.

 

4 Concedierea Conducerii TVR
Conducerea TVR a fost demisă! Cu 240 voturi şi 4 abţineri, parlamentul a respins, Marți, raportul de activitate al TVR pe 2011. Asta înseamnă că întreaga conducere a televiziunii publice este demisă.
  
Cel propus pentru a prelua conducerea televiziunii publice este Radu Călin Cristea. Radu Călin Cristea a fost desemnat director general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), Marţi, cu unanimitate de voturi, de către membrii Comisiilor de cultură ale Parlamentului.
 
Radu Călin Cristea a fost audiat pe 12 Iunie de comisiile parlamentare de specialitate, după ce raportul de activitate al SRTv pe 2011 a fost respins de plenul Parlamentului, fiind demis astfel Consiliul de Administraţie condus de Alexandru Lăzescu.
 
Articolul 46, alin. 7 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv prevede că "respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv".
 
"Televiziunea publică nu mai poate funționa așa. O televiziune care funcționează din două camere este mai dinamică decât TVR și nu are nici datorii. TVR a ajuns o afacere și Lăzescu poate confirma asta. A ajuns o afacere a celor din televiziune. Acolo se fac afaceri de familie, intertrusturi. Sunt 3500 de angajați, dar se cumpără producții de pe piatză. Singura soluție este desființarea ei și reînființarea. Trebuie numit un manager care să răspundâ unor eficiențe date de lege", a declarat președintele Traian Băsescu zilele trecute.

 


5 Votarea Legii Energiei
Senatul a adoptat, Marți, legea energiei, care urmează să fie trimisă la Camera Deputaților, care este for decizional.
 
Legea energiei prevede liberalizarea pieței prin eliminarea, treptată, a prețurilor reglementate.
 
Eliminarea tarifelor reglementate este o măsură impusă de către Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, pentru a aduce preţurile la nivelul din blocul comunitar.
 
 Populaţia beneficiază în acest moment de preţurile reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Preşedintele Comisiei pentru industrii, deputatul Iulian Iancu, a declarat în plen, la momentul dezbaterilor, că noua lege a energiei "elimină fenomenul «băieţilor deştepţi»" şi că se renunţă la tarifele preferenţiale pentru consumatorii finali, dar instituie odată cu liberalizarea pieţei şi o serie de măsuri pentru protejarea consumatorilor casnici.

"Până la sfârşitul acestui an va exista o piaţă concurenţială în România, pot să vă garantez acest lucru (...) Despre anularea contractelor existente, nu pot să vă promit astăzi, rezultatul îl veţi vedea în perioada următoare", apreciază ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

"Cu alte cuvinte niciun contract nu se mai poate desfăşura în spatele uşilor închise. De asemenea, există o prevedere expresă legată de furnizarea ca şi procent care îi rămâne furnizorului. Aici am avut în vedere acel procent care s-a desprins din activitatea de tarif reglementat de autoritate pe zona casnică. Acela a fost luat ca reper şi atât el este lăsat furnizorului, diferenţa oricât ar fi ea până la preţul final este colectată de statul român", a spus Iancu, adăugând că este vorba de un fond de siguranţă a sistemului energetic, a mai spus preşedintele Comisiei din Camera Deputaților, Iulian Iancu.