17 Iul 2016 - 01:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână. 

1.Vizitele lui Ciolos in Vietnam si Mongolia

2.Revolta din penitenciare si criza (ministrului) Justitiei

3.Dragnea trimis in judecata din cauza nevestei

4.Surpriza la CCR: noul presedinte este Valer Dorneanu, nu Livia Stanciu

5.Fuziune neasteptata: PMP inghite partidul lui Oprea

1.Vizitele lui Ciolos in Vietnam si Mongolia
Dacian Cioloş a efectuat un turneu în Asia! In cele patru zile, premierul a fost prezent la Hanoi, unde s-a întâlnit cu preşedintele şi premierul Vietnamului şi a participat la un forum economic. La eveniment au fost prezenţi peste 20 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din România. Vineri şi sâmbătă, Dacian Cioloş a participat la Summit-ul Europa-Asia, în capitala Mongoliei, Ulan Bator. În timpul turneului asiatic, premierul Dacian Cioloş a prezentat argumentele în favoarea transformării României într-un punct nodal pentru proiectele de inter-conectare dintre Europa și Asia, fie că vorbim despre infrastructura de transport, de energie sau de comunicaţii.

2.Revolta din penitenciare si criza (ministrului) Justitiei
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a precizat că situația în penitenciarele din România este una gravă de mai bine de 20 de ani și le-a cerut deținuților să mai aibă răbdare încă două luni până când vor fi adoptate noi măsuri pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă. De asemenea, ministrul Justiției a subliniat că nu va adopta măsuri sub presiunea și i-a îndemnat pe deținuți să nu își agraveze situația continuând protestele. 
Ministrul a vizitat toate penitenciarele din România în perioada 2000-2004 și a discutat cu deținuții și a putut constata problemele grave din penitenciare. De atunci până în prezent nu s-a schimbat nimic, spune ministrul. Astfel, Raluca Prună a făcut un apel la deținuți să mai aibă răbdare două luni de zile până când vor fi adoptate măsuri care să îmbunățească condițiile din închisori. 
De asemenea, minsitrul Justiției a atras atenția că aceste revolta nu vor atrage adoptarea unor măsuri grăbite și a subliniat că nu va adopta nicio măsură „sub presiune”. 
Raluca Prună a vorbit în numele Executivului când i-a asigurat pe deținuți că se lucrează pentru rezolvarea problemelor din penitenciare. 
Totodată, ministrul a amintit că împreună cu ANP a pus în dezbatere Planul de Acțiune Sectorial pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Detenție pe site-ul ministerului. 

3.Dragnea trimis in judecata din cauza nevestei
Liderul social-democrat a ajuns din nou in vizorul procurorilor anticoruptie. Bombonica, Floarea si... Sefu l-au dus din nou la DNA.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, a infractiunilor de instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si instigare la fals intelectual.
In aprilie, Dragnea a fost condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul "Referendumul".

4.Surpriza la CCR: noul presedinte este Valer Dorneanu, nu Livia Stanciu
"Cu Valer Dorneanu, Curtea Constituţională a intrat în legalitate" - îşi intitulează Octavian Andronic editorialul."Odată cu numirea celor trei noi membri şi cu alegerea noului preşedinte, Curtea Constituţională a intrat – se poate spune – în legalitate. Pentru că episodul „eratei” din urmă cu patru ani a zdruncinat serios legitimitatea şi autoritatea acestei importante instituţii a statului de drept – altul decât cel pe care-l concepea Băsescu. Confundată de agerul fost ambasador american Gitenstein cu Curtea Supremă de la el de acasă (rămâne memorabil protestul său împotriva unei neclare intenţii de desfiinţare a sa), Curtea Constituţională a fost, până în 2012, o instituţie somnolentă, rareori trezită din lungile meditaţii ale membrilor săi, constituiţi într-un veritabil cimitir al elefanţilor politici. Abia referendumul de suspendare a preşedintelui Băsescu a fost episodul care a scos-o din anonimat, fostul consilier juridic de prin Ardeal, Augustin Zegrean, devenind peste noapte un soi de vedetă a faptului divers. Prin erata al cărei rol nu a putut fi lămurit nici de către DNA, Curtea Constituţională a intrat nu doar în istorie, ci şi în ilegalitate, ea girând încă doi ani de preşedinţie pentru un Băsescu rejectat democratic de peste şapte milioane de alegători."

5.Fuziune neasteptata: PMP inghite partidul lui Oprea
Mișcare total neașteptată pe scena politicii românești: PMP și UNPR discută în aceste momente fuziunea celor două partide.
Traian Băsescu: „Noul partid se va numi Partidul Mișcarea Populară și va păstra însemnele actuale. Eu cu domnul Steriu am lucrat foarte bine când eram președinte și sunt sigur că o vom face și acum. Fuziunea va debuta miercuri și se va termina joi”. Deși a subliniat că nu e vorba de o absorbție a UNPR, noul partid constituit din uniunea celor două formațiuni va păstra numele, sigla și imnul partidului condus de Traian Băsescu.
Valeriu Steriu: „UNPR a avut multe proiecte legate de Armata Română, vom continua să oferim sprijin cadrelor militare și rezerviștilor. Suntem partidul în care foarte mulți români patrioți și-au pus nădejdea”.
Traian Băsescu: „Nu exclud ca unele organizații, fie de la PMP, fie de la UNPR, să fie nemulțumite de fuziune, dar știu că vom fi mai puternici după fuziune. Noul PMP nu va fi un partid cu doi președinți, cu co-președinți. Cele două partide vor fi pe picior de egalitate, 50-50%. Gabriel Oprea nu e membru al noului partid, după fuziune rămâne dar cu onoarea”. (râde)
Valeriu Steriu: „Cred că vom construi cel de-al treilea pol politic, cel care va readuce speranța românilor”.

Format: 

Topic: