17 Sep 2017 (All day)

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână: 

1.Schengen: sugestia lui Juncker generează reacții adverse germano-olando-austriece
2.Remaniere gen rocadă cu Fifor pe post de tură
3.Dragnea și tăriceanu reclamă la C.C. "conflictul Parlamentului cu Kovesi/Lazăr"
4.„Eroarea de comunicare” (cu Iohannis) l-a costat pe Țuțuianu poziția din partid
5.Dezbatere contondentă la TV între PSD și USR

1. Schengen: sugestia lui Juncker generează reacții adverse germano-olando-austriece

Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a declarat miercuri ca "statul de drept nu e optional in UE" si a intarit nevoia unui proiect european care sa fie bazat pe libertatea, egalitate de sanse si statul de drept. Juncker a mai spus in discursul programatic despre starea UE ca Romania trebuie sa intre in zona Schengen. "Democratia e bazata pe compromis, nu pe invinsi si invingatori. Compromisul e o arta de a construi poduri intre noi. Daca vrem o UE mai puternica, trebuie sa fie una mai incluziva. Una care sa intareasca apararea granitelor. Daca vrem sa intarim protejarea granitelor noastre externe, e timpul sa aducem imediat Romania si Bulgaria in Schengen. Si Croatia trebuie adusa in Schengen, dupa ce indeplineste conditionalitatile tehnice", a spus preşedintele CE. Sugestia preşedintelui Juncker a generar reacții adverse germano-olando-austriece. Austria a fost prima care și-a anunțat, joi, opoziția față de aderarea României la spațiul Schengen. Cancelarul social-democrat Christian Kern a calificat drept „necugetată” abordarea lui Juncker, amintind că pentru adoptarea monedei euro trebuie respectate cu strictețe criteriile de la Maastricht. Ministrul de externe, Sebastian Kurz a accentuat că „zona euro și spațiul Schengen sunt deschise tuturor celor care îndeplinesc criteriile”, iar dacă aceste criterii nu sunt îndeplinite, nimic nu este posibil. Ulterior, Mark Rutte, premierul Olandei, a fost întrebat despre propunerea lui Juncker ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen imediat, premierul olandez a răspuns: „Nu acum. Ne opunem. Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor și corupția”.În aceeași notă a fost și declarația ministrului german de Interne, Thomas de Maiziere. El spune că nu vede pentru România și Bulgaria „nicio posibilitate să intre în spațiul Schengen. „Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs”, a punctat responsabilul german.  De asemenea, președintele comisiei de finanțe a Uniunii Creștin Sociale, Hans Michelbach, a spus  că România și Bulgaria nu îndeplinesc condițiile pentru a se alătura acestei zone.

2. Remaniere gen rocadă cu Fifor pe post de tură

Liderii PSD l-au mutat pe Mihai Fifor la conducerea Ministerului Apărării și pe Gheorghe Șimon la Ministerul Economie.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat imediat decretele de numire în funţie a noilor miniştri de la Apărare şi Economie şi au depus jurământul, joi, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei ceremonii foarte scurte.
Şeful PSD, Liviu Dragnea, le-a spus jurnaliștilor că decizia numirii a fost luată de comun acord cu prim-ministrul şi că Mihai Fifor „Este un om responsabil”, adăugând că în timp ce Fifor a condus portofoliul Economiei a lucrat îndeaproape cu Ministerul Apărării. De altfel, Mihai Fifor este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Liviu Dragnea. El este și președintele Consiliului Național al PSD, dar și fost președinte al comisiei parlamentare pentru alegerile prezidențiale din 2009. Despre Gheorghe Șimon, Dragnea a spus că „Gheorghe Șimon are o experiență foarte mare în economie, are o activitate veche în PSD și o experiență în economia reală. Este inginer, are toate argumentele pentru a fi un bun ministru”. De asemenea, președintele PSD a mai punctat că Adrian Țuțuianu nu va rămâne președintele comisiei de control a SRI, în locul lui urmând să fie numit Claudiu Manda. 

3. Dragnea și Tăriceanu reclamă la C.C. "conflictul Parlamentului cu Kovesi/Lazăr"

Președinții Senatului și Camerei Deputaților au trimis două sesizări la Curtea Constituțională în care reclamă crearea unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Parlament, ca urmare a refuzului Laurei Codruța Kovesi de a se prezenta în fața comisiei care anchetează alegerile din 2009, respectiv a refuzului lui Augustin Lazăr de a lua măsuri împotriva șefei DNA și de a trimite comisiei o copie după dosarul clasat de procurori. „Refuzul procurorului general, ca și refuzul procurorului șef al DNA împiedică realizarea funcției de control parlamentar, respectiv îndeplinirea în acest cadru a obiectivelor anchetei parlamentare, încălcând principiul colaborării loiale dintre autoritățile publice”, se arată în sesizările trimise la Curtea Constituțională. Șefii celor două Camere sunt deranjați de refuzul repetat al procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta în fața comisiei parlamentare care anchetează alegerile din 2009. De asemenea, sunt nemulțumiți că procurorul general, Augustin Lazăr, nu a sancționat-o pe Kovesi pentru refuzul de a se prezenta în fața parlamentarilor, dar și că nu a satisfăcut cererea comisiei de a transmite o copie după dosarul în care procurorii au efectuat cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale care vizează alegerile prezidențiale din 2009, dosar clasat ulterior.„Vă rugăm să obligaţi Ministerul Public să transmită de îndată comisiei parlamentare de anchetă copia dosarului nr. 213/P/2017, iar pe procurorul şef al DNA să răspundă la întrebarea formulată”, se arată în finalul celor două sesizări transmise CCR de către Liviu Dragnea şi Călin popescu Tăriceanu.

4. „Eroarea de comunicare” (cu Iohannis) l-a costat pe Țuțuianu poziția din partid

Oficial, Adrian Tutuianu si-a depus demisia dupa ce ministerul anuntase ca nu mai are bani pentru plata integrala a veniturilor militarilor fara o rectificare bugetara. „Mi-am depus demisia pentru lipsa de comunicare. Am recunoscut in fata premierului ca am gresit fata de el ca nu i-am comunicat si nu am comunicat cu presa din lipsa din timp. I-am spus ca imi asum greseala. Mi-a spus ca aceasta decizie o ia el. Am lasat demisia pe masa”, a declarat Tutuianu, luni, la Antena 3. Neoficial, au apărut speculaţii conform cărora, înlocuirea lui Ţuţuianu de la Apărare ar avea legătură cu apropierea de preşedintele Klaus Iohannis. Tutuianu, a negat zvonurile acestea, la Antena 3, şi a punctat: "nu am avut niciun fel de compromisuri, de exemplu, sau de apropieri ciudate de presedintele Romaniei". Adrian Tutuianu a mai spus ca, "cu doua saptamani, doua saptamani si jumatate" inainte de a demisiona de la conducerea Ministerului Apararii a avut o intalnire, care a durat o ora si 40 de minute, cu presedintele Klaus Iohannis, la solicitarea sa, pentru a-l informa despre programul de inzestrare si starea Armatei Romaniei înaintea ședinței CSAT.

5 .Dezbatere contondentă la TV între PSD și USR

Gestul necugetat al fostului purtător de cuvânt al Guvernului Mirel Palada care l-a agresat pe senatorul USR Mihai Goțiu, în platoul B1TV, a șocat publicul. Pe site-ul postului unde s-a întâmplat isprava scrie că "Secvenţele au fost surprinse de trei camere diferite, iar după vizionarea lor se poate observa clar intenţia lui Palada de a se "răfui" cu Goţiu". 
Imaginile cu bătaia administrată de fostul purtător de cuvânt al guvernului Ponta, vicepreşedintelui Senatului, au ajuns, vineri, şi pe masa anchetatorilor, după ce au fost solicitate în mod oficial de poliţişti. Cererea polițiștilor vine după ce Mihai Goţiu a făcut plângere penală împotriva lui Palada. În fața Secției 1 de Poliție, vicepreședintele Senatului a declarat jurnaliștilor: „Am depus plângerea penală. Fiind vorba de ultraj, au informat Parchetul, iar Parchetul va prelua dosarul și va decide dacă va da curs acestei plângeri și va începe cercetările pe ultraj. Probabil, voi fi contactat în funcție de decizia Parchetului”. Incidentul a avut loc miercuri în pauza publicitară, după ce în prima parte a emisiunii cei doi s-au contrat puternic pe diverse teme. De altfel, Mirel Palada, i-a reproșat lui Mihai Goțiu că îl tot întrerupe.

Ultima oră - Niculae Bădălău este acuzat că l-a lovit pe liberalul Anton Marin la o nuntă în localitatea Comana din Giurgiu.

Anton Marin:

M-a înjurat de măicuţa mea şi mi-a dat un pumn

Nicolae Bădălău:
Am avut doar un schimb de replici. Nu înţeleg de unde a ieşit povestea

Preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina: "Era o nuntă în familie, ca să spun aşa. Eram doar cei din PSD, se căsătorea băiatul primarului din Comana cu fata primarului din Colibaşi. Eram afară, pe terasă. Marin Anton a venit singur, nu a venit cu soţia. A venit neinvitat. În loc să meargă la o masă, s-a învârtit prin jur, l-a căutat cu privirea pe Niculae Bădălău. S-a uitat prin sală şi a venit spre el. A început un schimb de replici, dar în afara acestor cuvinte mai tensionate, nu a fost niciun contact fizic, nici nu au fost mai aproape de doi-trei metri unul de altul. Au fost 200 de oameni de faţă."

Format: