Share
17 Mar 2020 - 14:00

Ag. AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate săptămâna trecută.

1. Motivarea CCR pune cruce anticipatelor
2. Retragerea de ultim minut a lui Cîțu anihilează „lovitura de stat” a PSD
3. Coronacabinetul LuCOVID Orban, votat de PSD
4. Declararea „de îndată” a Stării de Urgență
5. 139 de îmbolnăviri, dar nici un deces pe teritoriul național


1. Motivarea CCR pune cruce anticipatelor

 
În toiul pregătirilor pentru organizarea de alegeri anticipate paralel cu cele locale apare și motivarea CCR-ului la sesizarea Avocatului Poporului, care spune limpede că Ordonanța alegerilor anticipate este „neconstituțională în ansamblul său”, motivare care tuflește pălăria prezidențială sub care încă colcăia ideea unui parlament propriu.

2. Retragerea de ultim minut a lui Cîțu anihilează „lovitura de stat” a PSD

 
Iohannis era cât pe ce să se potcovească cu un „cabinet cîțu” cu care să tragă barca pe uscat până la toamnă, în timp ce favoritul său Orban ar fi rămas pe dinafară. Vădit afectat, Johannis iese în fața națiunii și  lăudă responsabilitatea și patriotismului lui Cîțu, anunțând că noul său candidat - după noi consultări telefonice cu partidele - este tot cel vechi. În felul acesta lovitura de stat pusă la cale de PSD prin votarea lui Cîțu a eșuat, iar procedura a fost luată de la capăt cu un premier desemnat în izolare.

3. Coronacabinetul LuCOVID Orban, votat de PSD

 
Ultima săptămână a pus capacul pe prestația  liberalilor și a președintelui „lor”. Cu greu se poate imagina o buimăceala mai mare decât cea demonstrată de cabinetul Orban, cel dat jos prin moțiune de cenzură și cu liderul retras prin depunerea mandatului. Noile audieri de miniștri s-au soldat cu un scor de 9 la 7 în defavoarea celor propuși, lucru care ca de obicei nu a mai contat. Lucrurile au mers unse iar coronacabinetul Orban 2 a fost votat majoritar de PSD,  visul alegerilor anticipate fiind spulberat definitiv.

4. Declararea „de îndată” a Stării de Urgență

 
Președintele, care a funcționat șase ani la relanti, a găsit în el resursele necesare pentru a declara că se va dedica „sută la sută” combaterii coronavirusului, perspectivă în care a și anunțat declararea stării de urgență, cu inevitabila suspendarea unor drepturi democratice care nu ar face altceva decât să afecteze lupta.

5. 139 de îmbolnăviri, dar nici un deces pe teritoriul național

 
În timp ce premierul încă în exercițiu s-a autoizolat la Lac 2, în urma unor întâlniri   cu un senator liberal infectat,  virusul își vede de treabă, numărul cazurilor confirmate trecând de 250, al persoanelor în carantină de 3.000 iar al celor izolați de 15.000. Nu s-a înregistrat încă niciun deces pe teritoriul național. Nu se știe însă cum vor evolua lucrurile în condițiile în care valul de diasporeni întorși din centrul focarului, Italia, crește în fiecare zi.

Re-/ Vezi și:

   

 

Format: