Publicat: 19 Februarie, 2012 - 00:04
Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente, înregistrate în această săptămână. Vă prezentăm clasamentul primelor subiecte de presă, în funcţie de impactul lor asupra opiniei publice:

 

1. Contestarea Guvernului Ungureanu de către USL la Curtea Constituțională
USL a depus, Joi, contestație la Curtea Constituțională împotriva noului Executiv. USL a luat în vedere modalitatea în care unii dintre miniştrii guvernului Ungureanu au trecut de comisiile de specialitate.

Cabinetul Ungureanu a fost învestit de Parlament săptămâna trecută, în condiţiile în care Opoziţia a fost absentă din Parlament.Din acest motiv, în comisiile de specialitate nu s-a putut întruni cvorumul, iar audierile s-au finalizat nu cu avize, ci doar cu recomandări pentru plen privind votarea listei noului Cabinet.

Într-un comunicat de presa trimis de Victor Ponta, co-preşedinte USL, se arată: "Acest guvern este rezultatul încălcării procedurilor de validare prevăzute de Regulamentele celor două Camere ale Parlamentului. Chiar dacă avizul comisiilor de specialitate este consultativ, eliberarea sa este obligatorie. În cazul mai mult miniştri candidaţi, acest aviz lipseşte deoarece comisiile respective nu au avut cvorumul necesar. USL consideră că procedurile de învestire a Guvernului au fost încălcate şi că existenţa noului Guvern se află sub stigmatul nerespectării legii. Am asistat la o nouă sfidare nu doar a principiilor statului de drept, ci şi al sfidarea milioanelor de români care îşi doresc alţi guvernţi şi un alt mod de a face politică".

 

2. Criza iernii
Aproximativ 20 de zile de iarnă grea au pus pe "butuci" mai multe județe din țară unde zăpada a reușit să îngroape cu totul casele și oamenii.
 
În prezent, încă mai sunt drumuri blocate și localități uitate de lume. Există localităţi pe raza cărora drumurile naţionale sunt blocate, posibilităţile de aprovizionare cu alimente sau de transport la spitale a persoanelor dializate ori care suferă de afecţiuni grave fiind nule. Comunităţile din Sud-Estul Români sunt aflate sub nămeţi de 8-10 metri. Mai mult decât atât, din cauza acestor blocaje autoritățile locale spun că se află în imposibilitatea de a acţiona pe unele drumuri judeţene, întrucât accesul utilajelor nu se poate face decât de pe drumurile naţionale.

Trist este că nimeni nu își asumă responsabilitatea, autoritățile centrale dau vina pe cele locale și invers. Unul dintre cele mai afectate județe a fost Vrancea. Preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan a declarat că este profund mâhnit de atitudinea ministrului administraţiei şi internelor care, în cadrul videoconferinţei de Joi după-amiază, a refuzat să intre în dialog cu reprezentantul administraţiei judeţene, cel care îi reprezintă pe oamenii izolaţi din Vrancea.

“După ce a trasat “directive” de la centru, după ce i-a “tras de urechi”, în lipsă, pe primarii din judeţele afectate de ninsori şi viscol că sunt săraci şi că nu au câte 3-4 utilaje în comună, Gabriel Berca a refuzat să afle cu ce probleme reale se confruntă autorităţile din cele mai afectate judeţe: Vrancea şi Buzău“, a declarat Oprișan.

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea i-a solicitat, Joi, Primului Ministru Mihai Răzvan Ungureanu să facă „demersurile necesare pentru ca România să acceseze Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene deoarece este nevoie de un sprijin consistent pe care Guvernul României îl poate obţine, pentru cetăţenii izolaţi din Sud-Estul României”.

Oprișan a mai cerut ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi prefectului judeţului Vrancea ca, în regim de urgenţă, să o demită pe Lucica Chiper, directorul Secţiei Drumuri Naţionale Vrancea, pentru incompetenţă.

Indiferent a cui este vina 79 de persoane au plătit cu viața această iarnă grea și sperăm că nu se vor mai înregistra și alte decese în perioada următoare, până vine primăvara.

 
3. Scandalul Transelectrica

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Nicolae Bode, a dispus, Luni, revocarea directorului general al CN Transelectrica SA, Horia Hahaianu, din functia pe care o deţine.

În cadrul întâlnirii de lucru, ce a avut loc în seara zilei de 13 Februarie a.c., la Palatul Victoria, Prim Ministrul Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, i-a solicitat ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Nicolae Bode, revocarea din functie a directorului general al CN Transelectrica SA.

Cererea survine în urma unui anunţ al Transelectrica de Luni, care anunţa că "din cauza deficitului de energie electrică din Sistemul Energetic National, în anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum şi de export".

Ministerul Economiei a anunţat la câteva minute că ia în calcul limitarea sau sistarea exporturilor de energie în perioada 16 Februarie-15 Martie, dar câteva ore mai târziu a revenit şi a spus că "în acest moment nu exista probleme în producerea de energie".

Şi preşedintele Traian Băsescu a precizat, Luni, în cadrul unei conferințe de presă, că prioritatea zero în acest moment este legată de siguranţa cetăţenilor şi, prin urmare, "nu există niciun fel de pericol ca populaţia să rămână fără energie electrică" .

"Vreau să fac o precizare cu privire la un comunicat al Ministerului Economiei: NU există niciun fel de pericol ca populaţia să rămână fără energie electrică", a declarat Băsescu.

Fostul director al Transelectrica, Horia Hăhăianu, a declarat că nu a fost revocat din funcție, ci și-a dat "demisia de onoare".

Hăhăianu nu a vrut să dea şi alte amănunte.

Ministrul Economiei şi Comerţului, Lucian Nicolae Bode, a declarat, Miercuri, într-o conferinţă de presă, că Adunarea Generală a Acţionarilor Transelectrica a fost convocată pentru 29 Februarie, ocazie cu care se va demara procedura de selecţie a unui manager profesionist la companie.

Ministrul a estimat că Transelectrica va avea management privat spre sfârşitul anului.

Octavian Lohan, director general adjunct al Transelectrica

 

4. Ministerul Economiei se ia la trântă cu "băieții deștepți"
Contractele bilaterale încheiate de Hidroelectrica sau așa-zisele dosare încheiate de "băieții destepți" au fost trimise Ministerului Justitiei pentru a analiza posibilitatea rezilierii lor, a anunțat, Miercuri, ministrul Economiei, Lucian Bode.

Astfel, contractele au fost trimise la Ministerul Justitiei în conditiile în care "nu s-au obținut rezultatele așteptate de către actionar" în cadrul procedurilor de renegociere a acestora.

Miercuri, 15 Februarie, a expirat termenul limita impus de FMI pentru finalizarea procedurilor de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica.

Ministerul Justiției va face analiza pana pe 23 Februarie.

 


5. Eurostat: PIB-ul României a crescut în trimestrul IV
În trimestrul patru din 2011 România a înregistrat o creştere a Produsului Intern Brut în ritm anual de 2,1%, fiind pe locul cinci în UE, conform unei estimări preliminare publicate Miercuri, 15 Februarie, de Oficiul european pentru Statistică.

În trimestrul patru din 2011 Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 0,9%, iar zona euro de 0,7%, comparativ cu perioada similară din 2010. Grecia (minus 7%), Portugalia (minus 2,7%), Italia şi Cipru (ambele cu minus 0,5%) au fost singurele state membre ale UE care au înregistrat în perioada octombrie-decembrie 2011 o scădere a Produsului Intern Brut în ritm anual. Cele mai semnificative creşteri ale economiei au fost înregistrate de Letonia (5,3%), Lituania (4,5%), Estonia (4%), Slovacia (3,3%), România (2,1%) şi Germania (2%).

Referitor la datele privitoare la evoluţia PIB în trimestrul patru din 2011, comparativ cu precedentele trei luni, Uniunea Europeană şi zona euro au înregistrat un declin de 0,3%. Este primul declin înregistrat în zona euro din trimestrul doi din 2009. În cazul României, PIB-ul a scăzut cu 0,2% în ultimul trimestru din 2011, comparativ cu precedentele trei luni.

Cele mai semnificative creşteri ale economiei au fost înregistrate de Slovacia (0,9%), Letonia (0,8%), Bulgaria (0,4%) şi Ungaria (0,3%) iar cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Portugalia (minus 1,3%) şi Lituania (minus 0,9%).

Produsul Intern Brut al României a fost, în trimestrul patru din 2011, în termeni reali, mai mic cu 0,2% comparativ cu trimestrul III din 2011 (date ajustate sezonier), conform primelor estimări publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

În anul 2011, comparativ cu anul 2010, Produsul Intern Brut (serie brută) s-a majorat cu 2,5%.