Publicat: 19 Ianuarie, 2014 - 00:02
Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1. Ponta a afectat independenţa justiţiei
2. Cassandra de Cotroceni: România este pe marginea prăpastiei!
3. Respingerea de către CCR a modificărilor la Codul Penal
4. Ambiţia preşedintelui: până la finele mandatului său, România să intre în Schengen
5. Conflictul Ponta -Brok, mediat de Schulz


1. Ponta a afectat independenţa justiţiei
Primul ministru Victor Ponta ar fi afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile sale cu privire la sentinţa din cazul Adrian Năstase, arată raportul Inspecţiei Judiciare din cadrul CSM, venit după ce CSM a făcut, pe 7 ianuarie, o sesizare ca urmare a declaraţiilor premierului potrivit căruia Năstase a fost condamnat politic şi că este o victimă a regimului Băsescu.

Declaraţiile premierului despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, care a fost admis, joi, de Plenul CSM.

Victor Ponta a făcut declaraţii inadmisibile în cazul lui Adrian Năstase. Mai mult, atacurile la adresa justiţiei se îndesesc. Acuzaţiile vin din partea preşedintelui ÎCCJ, Livia Stanciu, chiar în ziua în care Consiliul Superior al Magistraturii a analizat respectarea independenţei justiţiei în contextul raportului pe care inspecţia judiciară l-a realizat.

Comentând raportul Inspecţiei Judiciare, Ponta s-a arătat "convins” că justiţia este atât de independentă, încât nu poate fi influenţată nici de către el şi nici de către „cel care are cheile justiţiei”.


2. Cassandra de Cotroceni: România este pe marginea prăpastiei!
Preşedintele Traian Basescu a tras un aşa zis semnal de alarma, marţi seara, dezvăluind că trimisul SUA la Bucureşti, Victoria Nuland, i-a transmis un mesaj îngrijorator pentru români, în cadrul întâlnirii pe care cei doi au avut-o, vineri seara.

În prima declaraţie de presă de la Palatul Cotroceni, din 2014, şeful statului a abordat mai multe dintre subiectele importante ale ultimelor zile. Vorbind despre vizita Victoriei Nuland, Basescu a spus ca mesajul trimisului american "trebuie sa îi ingrijoreze pe români şi în egala masură pe politicieni".

România este pe marginea prăpastiei şi riscă sa fie izolată mult timp, din cauza atacului la adresa statului de drept, a subliniat acesta. "România riscă să fie izolată pentru mult timp", a ţinut, din nou, să sublinieze şeful statului, care a repetat "suntem pe marginea prăpastiei dacă vom cotinua sau majoritatea parlamentară, în frunte cu domnul prim- ministru, cu domnul Crin Antonescu, dacă vor continua atacurile la hotărârile judecătoreşti, la legislaţia corectă în bza căreia Justiţia îşi desfăşoară activitatea, riscăm intrarea într-o perioadă lungă de izolare".


3. Respingerea de către CCR a modificărilor la Codul Penal
Curtea Constituţională a decis în unanimitate că modificările aduse Codului Penal în decembrie de Camera Deputaţilor sunt neconstituţionale. Decizia vine în urma unor sesizări transmise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi de 50 de parlamentari PDL . Este vorba de trei modificări ale legii penale prin care parlamentarii primeau o superimunitate faţă de achetele penale şi dezincriminarea conflictului de interese, precum şi despre reducerea sau eliminarea unor pedepse pentru infracţiunile care produc prejudicii băneşti. 96 de judecători de la Curtea Supremă au sesizat CCR explicând faptul că modificarea Codului Penal este neconstituţională.

Judecătorii CCR au decis că articolul care îi scoate pe demnitari din categoria funcţionarilor publici încalcă articolele din Constituţie privind statul de drept, egalitatea în drepturi a cetăţenilor şi obligaţia statului român de a îndeplini cu bună-credinţă obligaţiile ce îi revin din tratatele internaţionale.

De asemenea, judecătorii CCR au mai decis că articolul unic care modifică Codul Penal în sensul de a-i scoate pe funcţionarii publici din sfera infracţiunii de conflict de interese încalcă articolele din Constituţie privind statul de drept, respectarea legilor, principiul egalităţii în drepturi, precum şi cel privind obligaţia României de a respecta obligaţiile din tratatele internaţionale la care este parte.

Judecătorii CCR au respins şi modificarea articolelor din Codul Penal prin care erau reduse sau eliminate pedepsele pentru infracţiunile care produc prejudicii evaluabile în bani, constatând că acestea încalcă articolele din Constituţie privind statul de drept, obligaţia respectării Constituţiei şi a legilor în ceea ce priveşte claritatea şi previzibilitatea normelor, accesul liber la justiţie şi caracterul general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale.

4. Ambiţia preşedintelui: până la finele mandatului său, România să intre în Schengen
Preşedintele Traian Băsescu l-a informat, joi, la Bruxelles, pe preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, România îşi propune ca până la sfârşitul acestui an devină stat membru Schengen. „Este nu numai un obiectiv de ţară, ci şi unul personal, în condiţiile în care eu îmi termin mandatul la 21 decembrie; aş vrea ca şi acest pas care vizează integrarea României în Uniunea Europeană fie făcut, fim stat membru Schengen chiar dacă se va face în două etape, prima în octombrie”, a precizat şeful statului.

El a arătat că în discuţiile cu preşedintele van Rompuy a făcut şi o “clarificare” cu privire la Raportul MCV, solicitând să se menţioneze în document ”buna funcţionare a instituţiilor statului, care sunt capabile să oprească şi derapaje ale politicului”. Amintim că Raportul MCV a fost amânat din toamna anului trecut, după episodul „Papici”, care i-a determinat pe oficialii europeni să-i mai dea timp premierului Victor Ponta şi Parlamentului majoritar USL să-şi mai spele din păcate.

Traian Băsescu a precizat că vizează admiterea României în Schengen în octombrie, într-o primă etapă, nu numai din cauza “evoluţiilor interne – incidente cu declaraţii, cu tentative de modificare a Codului Penal, cu tentative de lege a amnistiei, a graţierii”, ci şi pentru că în luna mai sunt alegeri pentru Parlamentul European şi “este foarte greu să intrăm într-un proces de negociere cu statele membre care mai au obiecţiuni acum, înainte de alegerile europarlamentare”.

“Bineînţeles, nu m-am limitat numai la a anunţa că noi avem acest obiectiv. Am solicitat preşedintelui Consiliului European, care îşi termină mandatul cam odată cu mine, să mă sprijine la fel cum m-a sprijinit şi în 2012 – şi s-a ratat din cauza evenimentelor din vara lui 2012 -, să reluăm acel efort comun pentru ca, în octombrie, să intrăm în Schengen”, a adăugat şeful statului, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

5. Conflictul Ponta -Brok, mediat de Schulz
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a sunat marţi pe premierul Victor Ponta şi pe preşedintele Comisiei de Politică Externă din PE, Elmar Brok, în încercarea de a pune punct scandalului dintre cei doi. Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Martin Schulz, în cadrul discuţiilor cu preşedintele PE, pe de o parte Victor Ponta a prezentat scuze pentru declaraţiile sale, iar pe de altă parte Elmar Brok a precizat că nu s-a referit în mod specific la români în discursul său despre imigranţi. 

Schulz a sugerat ca Brok şi Ponta să aibă o întrevedere în care să lămurească lucrurile.

Totul a pornit de la declaraţiile făcute de europarlamentarul PPE Elmar Brok, german ca şi Schulz, despre posibilitatea ca românii şi bulgarii care vin în Germania pentru a primi ajutoare sociale să fie amprentaţi. Ulterior, Victor Ponta a calificat drept „nazistă” atitudinea lui Brok, iar Schulz a reacţionat spunând că sunt inacceptabile cuvintele lui Ponta, fără a spune însă nimic despre declaraţiile lui Brok.