Publicat: 19 Mai, 2013 - 00:55
Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1. Vizita lui Mittal şi avertismentul miliardarului
2. Eşuarea privatizării CFR Marfă
3. Validarea procurorilor şi sarcinile primite
4. Băsescu îi dă mandat lui Ponta pentru Bruxelles
5. Criza din USL


1. Vizita lui Mittal şi avertismentul miliardarului

Lakshmi Mittal, locul 54 în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la 15,2 miliarde de dolari, a venit, vineri, în vizită în România.

Vizita miliardarului indian vine într-un context tensionat pentru combinatul siderurgic din Galaţi care continuă să înregistreze rezultate negative pe fondul diminuării cererii de oţel din Europa, dar şi pe fondul majorării facturii la energie, după cum au explicat reprezentanţii companiei care au subliniat în repetate rânduri că preţurile ridicate duc la scăderea competitivităţii oţelăriei.

Prima oprire a lui Mittal a fost la Guvern, unde s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta, căruia i-a prezentat mai multe propuneri privind „creşterea eficienţei activităţii la Arcelor Mittal Galaţi, între care soluţii de optimizare a costurilor de producţie”, asta oficial, potrivit unui comunicat al guvernului. Neoficial, însă, potrivit unor surse guvernamentale, reprezentanţii ArcelorMittal au avertizat partea română că se pot retrage de pe piaţa românească, dacă nu le sunt îndeplinite anumite condiţii. Şi anume, renegocierea contractelor de furnizare de energie, preţurile fiind prea ridicate.

După discuţia cu Ponta, omul de afaceri a fost primit, la Cotroceni, şi de Băsescu, căruia i-a mulţumit "pentru susţinerea în a rezolva câteva probleme discutate de dimineaneaţă cu primul-ministru", sugerând, în imaginile transmise de Administraţia Prezidenţială, că este nemulţumit de "situaţia macroeconomică din Europa", ceea ce l-ar putea determina să îşi reducă activitarea în România.

 

2. Eşuarea privatizării CFR Marfă

România adună tot mai multe bile negre în relaţia cu FMI. Impasul în care a ajuns privatizarea CFR Marfă completând şirul angajamentelor neonorate. Avem multe restanţe şi mai este doar o lună şi jumătate până când expiră actualul acord cu instituţiile financiare.

Niciunul dintre cei trei investitori, compania americană OmniTRAX, Grup Feroviar Român (GFR) şi asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) şi Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria,  care au depus documentaţia de participare nu s-a precalificat pentru etapa următoare în cadrul procesului de privatizare a companiei CFR Marfă, în urma verificării şi analizării documentelor.

Cele trei companii care au fost respinse, miercuri, în procesul de privatizare a CFR Marfă au răgaz o săptămână să facă ordine în acte și să depună din nou documentele.

Ministerul Transporturilor a anunțat că noul termen pentru depunerea documentațiilor de participare este 23 mai ora 13.00. În plus, condițiile de participare au fost relaxate.

Pentru a doua încercare de privatizare, Ministerul Transporturilor a coborât cu 10 milioane de euro cifra de afaceri pe care eventualii cumpărători trebuie să o aibă. În plus, aceștia nu mai au nevoie de garanția unor bănci credibile, ci doar de o scrisoare de bonitate.


3. Validarea procurorilor şi sarcinile primite

Președintele Traian Băsescu a dat, miercuri, aviz pozitiv pentru cei șase procurori nominalizaţi pentru funcţiile de conducere ale Parchetului General, DNA şi DIICOT.

După ce a fost "reevaluat" de Consiliul Superior al Magistraturii, Tiberiu Niţu a fost reabilitat şi la Palatul Cotroceni, fiind numit, miercuri, oficial în funcţia de Procuror General al României.

Şeful statului şi-a motivat decizia diametral opusă respingerii aceluiaşi procuror în ianuarie cu argumentul că, la acel moment, i-a refuzat numirea doar pentru că nu a avut o discuţie cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, care să îl convingă.

Aşadar, oficializarea instalării lui Tiberiu Niţu la şefia parchetelor vine împreună cu numirea fostului Procuror General, Laura Codruţa Kovesi, în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

De asemenea, Alina Bica va prelua şefia DIICOT , secondată de Elena Georgiana Hosu, în timp ce adjuncţii procurorului general vor fi Bodgan Licu şi Codruţ Olaru, avizaţi şi ei pozitiv de CSM.

"Din cei şase nu cred că va intra nimeni în categoria procurorilor subordonaţi politic", a concluzionat Băsescu.

Însă, înainte de a anunţa oficial numirile, preşedintele a invitat candidaţii marţi şi miercuri la "întâlniri de evaluare" la Palatul Cotroceni, o etapă care nu a existat anterior înainte de decizii similare ale şefului statului.

În cadrul acestor întâlniri, după cum avea să povestescă, miercuri seară, şeful statului, le-a cerut procurorilor să ridice nivelul de eficienţă şi de calitate în lupta anticorupţie.

De asemenea, şeful statului a mărturisit că i-a atenţionat pe procurori că dincolo de condamnarea celor vinovaţi de corupţie, este foarte importantă recuperarea daunelor produse.

Pentru procurorul Niţu, Traian Băsescu a avut o solicitare specială, dincolo de a face echipă cu cei doi adjuncţi pe care îi are, o restanţă din vremea lui Kovesi: clarificarea "macar" a două aspecte din Revoluţie:

1. Cine a luat decizia politică şi a cerut ministrului Apărării să fie scoasă armata împotriva poporului şi mai ales armata cu muniţie de război.

2. Care e cadrul în care s-a luat decizia politică de a fi înarmate gărzile populare cu arme şi muniţie de război.

 

4. Băsescu îi dă mandat lui Ponta pentru Bruxelles

Semn că coabitarea funcţionează cum nu se poate mai bine, preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, susţinută la Palatul Cotroceni, că la Consiliul European din 22 mai va participa premierul Victor Ponta, pe baza unui mandat pe care i-l va aproba până la plecare şi la care consilierii săi au început să lucreze.

Cum şi-a explicat Băsesu decizia, care nu e "un act de bunăvoinţă", ci mai mult, "un semn de încredre".

"Cred că poate susţine punctul de vedere al Romaniei. Având în vedere ca a fost de acord şi domnia sa cu explorarea şi exploatarea gazelor de sist - acest punct de vedere trebuie susţinut la Bruxelles", a spus  Băsescu, preşedinte-spectator de data aceasta.

El a adăugat, însă, că nu va deveni o obișnuință desemnarea premierului pentru participarea la reuniunile Consiliului European pe anumite teme. „Nu va fi o practică, neapărat”, a precizat președintele. 

Şeful statului a dezvaluit cele două subiecte ale Consiliului European: dezvoltarea politicii energetice a UE pentru asigurarea securităţii energetice şi combatarea evaziunii fiscale în statele membre.

 

5. Criza din USL

La doar cinci luni de la câştigarea alegerilor şi a guvernării, în USL se vorbeşte deja de ruperea protocolului.

Miercuri seara, premierul Victor Ponta i-a cerut lui Crin Antonescu să-l sancţioneze pe senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu pentru atacurile repetate împotriva PSD. Liderul PNL a invocat, însă, libertatea de opinie a parlamentarilor.

Pentru prima dată de la constituirea Alianţie, Ponta a spus public că este „cea mai mare criză pe care o are USL de la formare”. Antonescu, însă, nu s-a lăsat intimidat precizând că nu acceptă ultimatumuri, iar senatorul Roșca Stănescu i-a cerut scuze premierului, în mod public.

Senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu, în cârca căruia este pus conflictul, întrucât a demisionat din Comisia Bîrsan, acuzând PSD că a blocat activitatea comisie, susţine că premierul doreşte de fapt ruperea USL. Mai mult, liberalul spune că nu are de gând să demisioneze din PNL pentru a pune punct crizei, adăugând că persoana sa nu este atât de importantă încât un proiect "atât de important" să se prăbuşească din cauza sa.

De asemenea, tabăra PNL spune că declarațiile lui Roșca Stănescu nu reprezintă un motiv de sancțiune, dar dacă PSD încearcă să rupă protocolul USL, atunci e clar că PSD are un plan de rupere a coaliției și practic nu se mai pot face multe lucruri.

Întrebat cum se va ieși din această criză, Victor Ponta a precizat că așteaptă ca până luni, când va fi ședința USL, să existe o „delimitare clară”.