Share
1 Apr 2018 - 14:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1. Desecretizarea protocolului secret SRI - PG
2. Ședință festivă dedicată centenarului Unirii cu Basarabia - boicotată de Iohannis
3. Am expulzat un rus - au expulzat un român: alba/neagra diplomatică
4. Mișa se întoarce. La ANAF
5. Conducerea BNR convocată la Parlament pentru a fi urecheată

 

1. Desecretizarea protocolului secret SRI - PG

Protocolul a fost încheiat pe data de 4 februarie 2009, fiind semnat de Tiberiu Niţu, prim-adjunct al procurorului general la acea vreme, şi Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI. Documentul a fost aprobat de şefii celor două instituţii de la acea dată - Laura Codruţa Kovesi şi George Maior.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat: "Apreciem desecretizarea Protocolului SRI - Parchetul General - adevărul trebuie să iasă la suprafaţă! Vom aprecia continuarea procesului de desecretizare!"

 

2. Ședință festivă dedicată centenarului Unirii cu Basarabia - boicotată de Iohannis

O şedinţă solemnă a Parlamentului României, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, a avut loc marți, pe 27 martie, la două zile distanță după ce la Chișinău a fost organizată o Mare Adunare Centenară.

Decizia unei ședințe solemne a fost luată de către birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, iar în cadrul şedinţei solemne a fost dezbătută şi adoptată “Declaraţia solemnă pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”, prin care se reflectă unitatea poporului şi a limbii române, rolul avut de înaintaşii politici şi drumul ce trebuie să fie urmat de oamenii politici de astăzi, precum şi dorinţa de a continua procesul de modernizare şi integrare instituţională în UE.

Preşedintele Klaus Iohannis, absent de la manifestarea în spaţiul închis şi-a exprimat regretul pentru  că manifestările şi proiectele dedicate Centenarului se pregătesc în lipsa unui cadru legal, care să fi fost adoptat de Parlament... dar românii se pricep ”foarte bine la organizat manifestări festive” şi că nu are ”niciun fel de emoţie în această privinţă”.

 

3. Am expulzat un rus - au expulzat un român: alba/neagra diplomatică

Prim-ministrul britanic Theresa May a spus că ”nu poate exista altă concluzie” decât că Rusia este vinovată de otrăvire, dar Moscova a negat orice responsabilitate pentru atac. 
Ministerul rus de Externe a convocat vineri ambasadori şi reprezentanţi din mai multe state, inclusiv din România, ţări care au decis expulzarea diplomaţilor ruşi, în urma cazului cazului Serghei Skripal - fostul agent rus otrăvit la 4 martie în Marea Britanie.
Ministrul Lavrov susţine că abordarea Marii Britanii este un rezultat al problemelor guvernului în privinţa Brexitului şi ar fi descris acuzaţiile britanicilor contra Rusiei drept o ”grosolănie”.
Vicepremierul Bulgariei, a declarat că Sofia are nevoie de mai mult timp pentru a decide dacă va expulza diplomaţi ruşi in contextul unui banal efort de apărare/răzbunare a unui spion.

 

4. Mișa se întoarce la ANAF

Ministru de finanţe, pentru câteva luni, într-o perioadă plină de controverse legate de „revoluţia fiscală”, Mişa a plecat odată cu demisia guvernului Mihai Tudose, dar revine în administraţia centrală ca şef al ANAF în locul Mirelei Călugăreanu. Președintele Klaus Iohannis a declarat că a rămas nedumerit când a aflat că Ionuț Mișa a fost numit șef al ANAF, dar speră ca acesta să își facă treaba.

 

 

5. Conducerea BNR convocată la Parlament pentru a fi urecheată

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost chemat joi, la comisia economică a Senatului condusă de Florin Cîţu, pentru a da explicaţii despre evoluţia inflaţiei. 
Întrebat dacă parlamentarii PSD au boicotat audierea lui Mugur Isărescu din Parlament, de joi, Liviu Dragnea a negat, susţinând că poate social democraţii nu au avut încredere în intenţiile conducerii BNR. "Or fi avut vreun motiv. Ce boicot? Nu boicotăm BNR. O sprijinim de 28 de ani."

 

 

Format: