Share
20 Sep 2014 - 23:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1. Băsescu a promulgat reducerea CAS - cu critici!
2. Școala a început fără manuale
3. Prima candidatură depusă la prezidențiale: Ponta
4. Decizia CCR - anti Big Brother
5. UDMR lansează proiectul de autonomie al Ținutului Secuiesc, odată cu referendumul din Scoția...

1. Băsescu a promulgat reducerea CAS - cu critici!

Traian Băsescu a promulgat legea privind reducerea CAS cu 5 %. Președintele a criticat afirmaţiile făcute de ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, potrivit cărora "nu este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă".

Preşedintele Băsescu: Am intors legea la Parlament considerând că, deşi este bună, nu e sustenabilaă în condiţiile actuale şi ale anului 2015. Rezultatul retrimiterii a fost un vot aproape unanim, cu doar declaraţii ale PMP că nu e sustenabilă. În rest, puterea şi ACL au votat şi a doua oara această lege.

Legea nu pune probleme de constituţionalitate. Nu m-aş hazarda să trimit la Curtea Constituţională o lege din patru articole, m-aş pune într-o situaţie penibilă, să îmi spună Curtea că este constituţională.

Deci, am promulgat-o. Asta înseamnă că probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul la fondul de pensii, mai ales că e beneficiarul taxei pe stalp, al accizei pe combustibil, va putea plăti pensiile fără probleme. Dar pentru 2015 deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 miliarde de lei la 17, 5 miliarde de lei. Asta înseamnă un efort suplimentar de 5 miliarde de lei.

Alte declarații ale președintelui din ziua promulgării CAS:
- Aş reaminti că, în afară de acest deficit pe care legea îl crează, România mai are câteva obligaţii, una care decurge din Tratatul Fiscal, prin care in 2015 trebuie să reducem deficitul cu 0,8 - 0,9% din PIB, alte 5 miliarde. În 2015 trebuie sa avem o creştere de cel putin 0,3% din PIB la aparare, alte 2,5 miliarde.

- În sfârşit, este nevoia de asigurare a componentei autohtone la credite externe si la finanţările nerambursabile de la UE.
Aici se mai întâmpla două lucruri: suprapunerea a două programe, 2007 - 2014 şi 2014 - 2020, ceea ce înseamnă că trebuie cofinanţate două programe.

- În cazul în care acordul cu FMI continuă, el se termină în mai 2015, deci trebuie să creştem cu 10% cofinantarea la toate proiectele.
Evaluarea mea este că la cofinanţare trebuie să avem o creştere de minim incă 2,5 miliarde de lei. Daca le luam pe toate la un loc, avem 15 miliarde de lei.

- Din experienţă, afirm că acest lucru nu e posibil, 15 miliarde de lei înseamnă 3,2 miliarde de euro în plus la buget, ceea ce mi se pare greu de atins. Presupun că până la finele anului Guvernul are câteva soluţii. Una, foarte probabilă, anularea reducerii CAS imediat după alegerile prezidentiale. A doua, creşterea taxelor. Nu există soluţie, nu exista alternativă la aceste două măsuri.

- Dacă ai fantezie, îţi poti imagina o revenire parţială, deci revenirea la o creştere de 3% la CAS şi introducerea de câteva taxe.

2. Școala a început fără manuale

Dacă anul trecut a reprezentat o premieră în învățământul românesc să nu ai abecedar pe bancă în prima zi de școală, anul acesta s-a repetat povestea. De ce am mai avea nevoie de manuale dacă premierul însuși crede că nu mai există elev să nu știe să folosească un telefon. Și dacă locuiești la sat unde nu ai curent electric, ce faci cu telefonul? Dacă asta este  explicația unui premier atunci înțelegem de ce nu au mai fost tipărite bietele manuale. 

Și totuși, premierul nu e împăcat cu ideea de a nu avea elevii manuale și pe la mijlocul primei săptămâni de școală îi dă un avertisment ministrului Educației să rezolve problema urgent, altfel va fi demis.

Cu sau fără cărți gratuite, reguli noi apar de la an la an. Nu face excepție anul școlar ce abia a început care vine cu două modificari importante: un regulament nou de organizare si functionare a unitatilor de invatamant, dar si o programa noua pentru elevii din clasa intai si a doua. Adică o programă mai încărcată, mai mult de lucru și pentru copii și pentru părinți.

Între timp, învățătoarele încearcă să suplinească lipsa manualelor prin cărți de povești, planșe sau fișe de lucru. Acestea, bineînțeles din banii părinților. Respectiv: toner, topuri de hârtie, imprimante. Astfel, fondul clasei e la ordinea zilei - dacă cineva își făcea cumva altă părere. Pentru că tot, absolut tot, ce consumă un elev în clasă (sau la toaletă) se decontează de către părinți. Dar asta este o altă poveste! Cu final nefericit pentru că ședințele cu părinții, în cele mai dese cazuri, se încheie cu certuri, discuții, nemulțumiri, înjurături de la primul-ministru până la cel mai nevinovat angajat al inspectoratelor școlare. 

Cât îi privește pe elevii mai mari, aceștia vor invata in continuare dupa carti rupte si murdare trecute prin mainile multor generatii.

3. Prima candidatură depusă la prezidențiale: Ponta

Preşedintele Partidului Social Democrat (P.S.D.), Victor Viorel Ponta, şi-a depus miercuri, la ora 18.00, la Biroul Electoral Central (B.E.C.), dosarul de înregistrare a candidaturii la funcţia de preşedinte al României din partea Alianţei Electorale P.S.D. – U.N.P.R. – P.C.

Victor Ponta este, astfel, primul candidat care se înscrie, în mod oficial, în competiţia pentru fotoliul de preşedinte al României, având strânse peste două milioane de semnături.

La sfârşitul săptămânii trecute, social-democraţii s-au reunit în conferinţe judeţene, organizate în sistem de videoconferinţă pentru toate filialele, pentru ca, apoi, candidatura lui Ponta să fie validată în Congresul desfăşurat la Alba Iulia. 

Conform sondajelor de opinie realizate până la acest moment, candidatul Ponta este cel mai bine clasat dintre cei care şi-au exprimat intenţia de a intra în această competiţie, printre ei Klaus Iohannis – preşedintele P.N.L., Elena Udrea – preşedintele P.M.P., Călin Popescu Tăriceanu – preşedintele P.L.R., dar şi Monica Macovei, în calitate de candidat independent.

Sâmbătă, pe Arena Națională, în prezența a 70.000 de oameni, chiar de ziua sa de naștere, Victor Ponta și-a lansat candidatura la Președinție.

El le-a transmis românilor că își dorește o Românie unită și o schimbare.

”Vă chem să pornim pe drumul schimbării, să fim împreună pe drumul spre marea unire a tuturor românilor. Vreau să le mulțumesc tuturor românilor care încă mai cred că soarele va ieși în țara noastră după ani mulți în care a stat ascuns”, a afirmat Ponta.

”Vreau să vă gândiți la ceva ce am uitat în acești 25 de ani, că putem fi împreună și nu separat, că putem să fim mândri și să facem o schimbare a noastră și țării noastre. Împreună putem să facem atât de multe lucruri pe care le facem doar separat. Vreau să redescoperim ceva ce s-a pierdut de mult în România, vreau să avem încredere unul în altul. Sunt Victor Viorel Ponta, vreau să fiu președintele românilor, a acelor români care au încredere, care sunt mândri și care au speranța că vor schimba țara în bine. Vă chem să fiți alături de mine în această bătălie către marea unire”, a transmis președintele PSD.

4. Decizia CCR - anti Big Brother

Curtea Constitutionala a Romaniei sustine ca autoritatile statului au in continuare la dispozitie metode speciale de supraveghere sau de cercetare, in vederea contracararii fenomenului infractional sau a terorismului, dupa ce au fost declarate neconstitutionale cele doua legi in materia comunicatiilor electronice - legile "Big Brother".

CCR explica motivele pentru care a declarat neconstitutionale cele doua legi "Big Brother", subliniind ca directiva CE din acest domeniu a fost invalidata de Curtea de Justitie a UE, legi asemanatoare au fost deja declarate ca fiind neconstitutionale in patru state membre UE si sunt putine state europene care au reglementat obligatia identificarii utilizatorilor de cartele preplatite.

Astfel, CCR arata ca, la nivelul Uniunii Europene, a fost adoptata, in anul 2006, o directiva privind pastrarea datelor generate sau prelucrate in legatura cu furnizarea serviciilor de comunicatii electronice accesibile publicului sau de retele de comunicatii publice. In anul 2008, directiva a fost transpusa in legislatia nationala prin Legea nr.298/ 2008.

In urma efectuarii controlului de constitutionalitate, legea a fost declarata neconstitutionala prin decizia Curtii Constitutionale in anul 2009, pe motivul incalcarii drepturilor fundamentale referitoare la viata intima, familiala si privata si la secretul corespondentei, precum si libertatii de exprimare.

Curtea Constitutionala sustine ca nu a declarat neconstitutionale celelalte metode speciale de supraveghere sau de cercetare prevazute in legislatia penala sau in legile privind securitatea nationala, acestea ramanand la dispozitia organelor statului in vederea contracararii fenomenului infractional sau a terorismului.

"Astfel de metode sunt, de exemplu, cele privind interceptarea comunicatiilor ori a oricarui tip de comunicare la distanta sau localizarea sau urmarirea prin mijloace tehnice, care pot fi utilizate in conditiile autorizarii lor de catre judecatorul de drepturi si libertati", mentioneaza CCR. 

5. UDMR lansează proiectul de autonomie al Ținutului Secuiesc, odată cu referendumul din Scoția...

Un proiect pentru autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost prezentat joi de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. 

Drumurile, autostrăzile şi căile ferate de interes regional ar urma să intre în domeniul public al Ţinutului Secuiesc, potrivit documentului. 

În bugetul regiunii, ar urma să intre 20% din TVA-ul colectat în zonă, 12% din impozitul pe venit virat de firme şi 50% din profitul net realizat de Loteria Română pe teritoriul regiunii. 

Ţinutul Secuiesc ar urma să fie condus de un preşedinte, care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea. 

Din inima României, de la Cluj-Napoca, Kelemen Hunor a prezentat public proiectul UDMR, care prevedere unirea judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş într-o regiune autonomă cu personalitate juridică. 
 
Regiunea ar urma să fie condusă de un Consiliu regional, cu sediul la Sântu Gheorghe şi un preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului doar în cazul în care sunt tratate probleme care privesc zona. 
 
Liderii UDMR recunosc că aşa-numitul Ţinut Secuiesc nu se va putea susţine financiar şi de aceea nu ezită să ceară guvernului de la Bucureşti o suplimentare consistentă de la bugetul central. 
 
În schimb, vor ca autostrăzile, căile ferate, pădurile, minele şi toate  imobilele care acum sunt în proprietatea statului să treacă în administraţia regiunii autonome. 
 
Tot la bugetul regiunii ar ajunge şi 60 la sută din taxa pe jocuri de noroc colectate la nivel de regiune. De altfel, toate taxele şi impozitele ar urma să ajungă la o direcţie unică a Finanţelor publice cu sediul la Miercurea Ciuc.
 
Odată lansat oficial, proiectul UDMR intră pe o perioadă nedeterminată în dezbatere publică, urmând ca abia după aceea să intre în circuitul legislativ.

Format: 

Topic: