Publicat: 21 Octombrie, 2012 - 00:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1 Congresul PPE de la București - un eveniment pe jumătate
Belgianul Wilfried Martens a fost reales Miercuri seara, la Bucureşti, pentru încă un mandat de trei ani la conducerea Partidului Popular European. Martens, unic candidat, a fost ales cu 91% din cele 528 de voturi. Evenimentul a fost organizat cu fast. Peste o mie de persoane au venit la București să participe la eveniment, dar a fost epatat de către miting-ul USL care a impresionat prin numărul de persone participante.
 
Wilfried Martens (76 de ani) este preşedinte al PPE din anul 1992. După realegere, fostul premier belgian Wilfried Martens a declarat că l-a desemnat secretar general al formaţiunii paneuropene pe Antonio Lopez-Isturiz, actualul titular al acestei funcţii.
 
Potrivit organizatorilor, în Capitala României au venit 16 șefi de stat și de guvern, printre care cancelarul german Angela Merkel și premierii din Spania, Luxemburg, Polonia, Ungaria, Portugalia, Bulgaria și Grecia.
 
Liderii europeni au dat de înțeles că nu au uitat evenimentele politice din aceasta vara de la Bucuresti si ca ne urmăresc în continuare.
 
"PPE nu va tolera atacuri impotriva valorilor europene, a standardelor democratice si a statului de drept. Toti reprezentantii politici in Romania trebuie sa respecte institutiile statului. Ca si in multe alte tari europene, si Romania a trecut printr-o criza economica severa. Presedintele Basescu, fostii premieri Boc si Ungureanu au dovedit ca au curajul sa ia masurile necesare. Aceste masuri dureroase vor avea efecte pozitive pentru oameni pe termen lung, daca echilibrul nu va fi pus in pericol prin masuri populiste", a declarat presedintele PPE, Wilfried Martens.
 
Martens a lăudat guvernarea PDL: "Ca şi în multe alte state europene şi România a trecut printr-o criză economică severă, preşedintele Traian Băsescu, foştii premieri Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, susţinuţi de partidele membre ale PPE au dus ţara pe cursul european şi au dovedit că au curajul politic pentru a implementa reformele necesare, astfel încât să poate fi create noi locuri de muncă. Sunt încrezător că aceste măsuri dureroase vor avea efecte pozitive pentru oameni pe termen lung. Acest lucru se va întâmpla doar dacă echilibrul realizat de economia României nu va fi pus în pericol prin măsuri populiste. (...) Sunt foarte fericit că putem ţine acest congres în România pentru a apăra valorile pe care le susţinem, liberatea, democraţia şi statul de drept, responsabilitatea şi solidaritatea. România şi-a găsit locul său în Uniunea Europeană datorită unor eforturi mari ale poporului român şi datorită muncii remarcabile a unor oameni de stat români şi datorită unor instituţii pe parcursul ultimilor ani. Aceasta este o realizare istorică şi nu trebuie pusă în pericol de niciun fel de actor politic. La fel ca şi instituţiile europene, PPE nu va tolera atacuri împotriva valorilor europene, împotriva standardelor democratice şi împotriva statului de drept", a mais spus Wilfried Martens, la Congresul PPE.
 
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a susținut ca solutionarea crizei este infiintarea Statelor Unite ale Europei.
 
"Consolidarea Uniunii Economice şi Monetare a Uniunii Europene, la care ne-am exprimat interesul de a ne asocia, constituie pasul absolut necesar pentru reînscrierea pe un curs de creştere sustenabilă a economiei zonei euro, de care România este foarte strâns legată. Este evident că dezbaterile actuale privind noul cadru financiar integrat, în care Uniunea Bancară va ocupa un loc semnificativ, vor schimba configuraţia Uniunii Europene, iar România are interese specifice legate de aceste evoluţii, dat fiind că va adera pe termen mediu la Zona Euro. Pentru noi, este foarte important ca procesul de consolidare a guvernanţei în Zona Euro să se realizeze cu luarea în considerare a intereselor statelor cu derogare temporară de la moneda unică. Nu ne dorim crearea unui club de categoria a doua în Uniune, format din statele care sunt în afara Zonei Euro, şi ca atare nu dorim constituirea unei Europe cu mai multe viteze.Pentru noi, mai multă Europă este sinonimă în acest caz cu asigurarea implicării noastre în toate etapele de dezvoltare şi funcţionare a viitoarei Uniuni Bancare şi de aceea acordăm o atenţie specială mecanismului «opt-in». De altfel, în această logică participativă, trebuie înţeles şi faptul că am susţinut de la bun început aderarea la Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, pe care l-am şi ratificat", a declarat președintele Traian Basescu, la Summit-ul PPE.
 
După discurs, Basescu a fugit de jurnalisti pe holurile Parlamentului că doar vorbise destul pe scena....
 
La rândul său, liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat, la Congresul PPE de la Palatul Parlamentului, că popularii europeni au fost întotdeauna motorul integrării europene.
 
 Partidul Popular European a fost întodeauna motorul integrării europene şi susţine reforma, creşterea şi responsabilitatea, continentul european având nevoie de valoare adăugată adusă de politicile comune, indiferent că este vorba de agricultură, politică regională, energie sau cercetare. (...) Familia noastră este cea a reformei, a creşterii economice şi a responsabilităţii. Noi am fost întotdeauna motorul integrării europene. (...)Stânga se încăpăţânează să creadă că vom reveni la creşterea economică îndatorând generaţiile viitoare. Ei apără această opţiune de mai bine de 30 de ani, fără succes, a declarat miercuri liderul grupului europarlamentar al PPE, Joseph Daul, în seminarul de deschidere a reuniunii PPE de la Bucureşti.
 
''Este nevoie de mai multe politici europene. Avem nevoie de mai multă Europă, nu numai în domeniile tradiţionale. De exemplu, trebuie să elaborăm soluţii europene privind combaterea şomajului. Avem o piaţă unică, o monedă comună. Şomajul în Europa nu este numai o problemă naţională. Combatem criza economică cu forţă şi determinare. Ne folosim toate energiile pentru găsirea unor soluţii europene şi pentru a ieşi din criză mai puternici. Dar nu trebuie să uităm niciodată de unde venim'', a mai spus Daul, la București.
 
Totodată, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a militat pentru mai multa integrare.
 Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene:"UE trece prin cea mai provocatoare perioada a istoriei sale. Problemele pe care le avem in Europa au fost create de datorii nesustenabile in domeniul public si comportamentul unor afaceri din mediul privat. UE nu este cauza problemei, ci este o parte a solutiei.Nu este o problema doar pentru anumite tari, ci pentru toata lumea. Este o iluzie sa credem ca, pentru o piata singura, anumiti membri pot creste pe termen lung, sustenabil, in timp ce altii nu. Inegalitatea nu este sustenabila. Suntem pe cale sa cream o uniune tot mai apropiata intre popoarele noastre? Lucram cu totii pentru acest obiectiv? Da, insa nu suficient. Este o analiza onesta. Nu putem ignora ca exista amenintari in anumite parti din Europa. Lipsa convergentei da nastere unor dezbateri populiste, care au drept scop de a slabi si de a pune capat acestui proiect minunat. Nu trebuie sa le permitem asta. Daca vrem sa sustinem economia de piata, trebuie sa intelegem ca trebuie efectuate reforme, pentru ca Europa sa devina mai competitiva. Sunt afirmatii oneste. Nu vor fi miracole si solutii magice. Trebuie sa facem reforme. Uneori este dificil, dar numai asa se poate sa pastram tarile competitive. Trebuie sa pastram economia sociala deschisa, competitiva, dedicata coeziunii sociale.
 
 "Din 1992 ne-am dotat cu un program de baza. Austria, Finlanda nu erau inca state membre. Astazi avem perspective de aderare si pentru membri din Balcanii Occidentali. Uneori putem fi descurajati, dar trebuie sa fim incurajati si sa ne dam seama ca fara PPE aceste lucruri nu ar fi fost posibile. Datorita noua, economia sociala de piata a fost intotdeauna primita cu solidaritate si a fost sustinuta. Este modelul care ne-a ajutat sa avem castig de cauza. Acest model si-a dovedit utilitatea. Am spus ca vrem o Europa mai puternica, dar nu trebuie sa fim ipocriti. S-au intreprins deja eforturi imense in ultimii ani, dar nu au dus la realizari concrete. Pentru noi, in urmatorii ani, sunt convinsa ca numai PPE va putea sa indeplineasca acest proiect. Trebuie sa recastigam increderea. Credibilitatea se poate dobandi numai daca generatiile viitoare vor avea, cu adevarat, posibilitatea de a trai o viata mai buna", a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei, la București.
 
PPE este cel mai mare partid politic european având 73 de formaţiuni din 40 de ţări, preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, 16 şefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană şi şapte din afara UE, 13 membri ai Comisiei Europene şi cel mai numeros grup politic din Parlamentul European.

 

2.Mitingul de lansare a candidaților USL - în premieră pe Arena Națională
Aproximativ 60.000 de persoane au participat la mitingul USL pentru lansarea candidaţilor la parlamentare, care s-a desfășurat la Arena Naţională. Evenimentul a început cu o întârziere de aproape 30 minute faţă de ora anunţată, 18.00.
 Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au intrat pe stadion pe melodia celor de la AC/DC, "Thunderstruck".
 Participanţii la miting au agitat steaguri şi au scandat lozonci de susţinere a USL. Momentul a fost urmat de intonarea imnului naţional al României, "Deşteaptă-te, române", de către Andra. Secretarul general al PSD Liviu Dragnea a deschis seria discursurilor de lansare a candidaţilor USL:
 
- Este cel mai mare eveniment politic organizat vreodată în România. Sunt peste opt ani de când România este membră NATO şi de cinci ani este membră UE. A venit vremea ca românii să-şi înfăptuiască destinul democratic.
 
- E timpul să stăm cu fruntea sus în faţa partenerilor noştri europeni. Românii trebuie să-şi stabilească singuri viitori. Le spunem 80.000 de români că puterea României este aici şi nu în afara ei, România este a românilor."
 
Prezent la eveniment, preşedintele PES, Serghei Stanisev a declarat:
  - Cine a spus că corupţia şi regimul totalitar trebuie să se oprească? Voi aţi spus-o. Cine pe 9 Decembrie va acorda un mandat lui Victor Ponta şi USL? Dumneavoastră. Preşedintele României aparţine trecutului, politica lui aparţine trecutului
 
- Ne aflăm pe stadion, dar sunt şi alţi oameni care se află într-un palat mare. Aceşti oameni sunt oameni importanţi, care au venit la celălalt Congres.
 
- Aceşti oameni se consideră foarte importanţi.
 
- Sunt foarte speriaţi şi au intrat în panică. Ei ştiu că această politică a austerităţii este una pe sfârşite. Vă pot spune că Europa lor nu este şi Europa noastră. Eu mă aflu aici şi reprezint PES pentru a vă spune că înţeleg ceea ce Victor Ponta face. Eu îl sprijin pe Victor Ponta pentru că vrea să redea România cetăţenilor.
 
La rândul său, președintele PC, Daniel Constantin a declarat:- USL şi-a atins mai multe obiective, suntem în faţa unui alt obiectiv, suntem în faţa celei mai importante campanii electorale din ultimii 20 de ani.
 
- Trebuie să curăţăm România de răul pe care l-a făcut PDL şi Traian Băsescu. Nu cred că trebuie să mai facem manifestaţii, ci ne-am arătat forţa când am înlăturat guvernele lui Traian Băsescu".
 
Pe scenă a urcat preşedintele PSD, Victor Ponta: Stimaţi colegi sunt mândru că vă sunt coleg şi sunt alături de voi. De abia aştept să îi batem pe PDL şi Traian Băsescu, pe 9 Decembrie.
 
- Vreau să mă adresez tuturor românilor, cei care votează PDL, UDMR, PPDD, că am o datorie şi faţă de ei. Îi salut pe toţi români care gândesc altfel decât noi.
 
- Anul 2012 nu este doar anul victoriei, i-am spus aşa ca să rimeze cu numele meu, este anul marii schimbări, în care să mergem înainte, să nu ne uităm înapoi, să facem dreptate până la capăt. Nu ne putem opri din drum, trebuie să mergem până la capăt
 
- Niciodată o ţară nu este umilită şi înfrântă decât dacă există aici cozi de topor. Pentru colegii noştri lideri europeni, vă spun că avem dreptul să fim europeni.
 
-  Ei ne vor trata cu respect dacă şi noi credem acelaşi lucru despre noi. Astă-seară, văzându-vă pe dumneavoastră, am uitat tot ceea ce a fost rău în aceste cinci luni de guvernare. Vreau însă să fiţi mândri şi mulţumiţi de faptul că, prin efortul dumneavoastră, aţi adus la guvernare o echipă USL care a început să repare nedreptăţile. Am promis că dăm înapoi salariile tăiate de Băsescu şi Boc, pensiile tăiate de Băsescu şi Boc şi ne ţinem de cuvânt.
 
- Vom ajuta persoanele cu dizabilităţi şi agricultorii, primii pe care i-au lovit Băsescu şi Boc. E bine că am călcat pe toate bombele pe care PDL-ul le lăsase nu nouă, ci României. Credeţi că cei de la PDL sunt bucuroşi că i-am oprit să fure de la Hidroelectrica, Poşta Română şi Oltchim?
 
- Sunt provocări foarte mari, sunt lucruri foarte dificile, dar trebuie să le facem şi le putem face. Nu ne putem întoarce la furăciunile lor, la modul cum au furat ţara bucată cu bucată
 
- Laszlo Tokes şi Viktor Orban, doi prieteni ai lui Băsescu, vorbesc în Parlamentul European despre federalizarea România. Trebuie să spunem clar că România este a românilor, a ungurilor, a romilor, dar nu a lui Băsescu, ca să o vândă el şi să rămână el la putere
 
- Vreau să vă propun să nu mai tăiem pensii şi salarii şi să stabilim ce înseamnă infastructură de care România are nevoie: nu piscine şi pârtii de schi în sate fără electricitate, ci de drumuri şi de mari oraşe care să nu îngheţe pentru că Boc s-a răzbunat că nu l-au mai votat
 
- Schimbarea până la capăt înseamnă Crin Antonescu preşedinte. USL, VICTORIE!
 
Preşedintele PNL, Crin Antonescu a adăugat: Sunteţi mai hotărâţi ca niciodată, mai uniţi ca niciodată. Acesta este mesajul pe care prezenţa voastră trebuie să o dea României şi Europei.
 
-  Cineva spunea că încercăm să facem prin această întâlnire o demonstraţie de forţă şi prietenul nostru Daniel Constantin spunea nu, ba da vrem şi facem o demonstraţie de forţă. Cine vrea să conducă o ţară ca România trebuie să fie puternic şi noi demonstrăm că suntem puternici.
 
- Cine vrea să conducă o ţară ca România trebuie să ţină cont de nevoile şi libertăţile oamenilor şi voi ne vorbiţi despre asta. Noi, dvs, noi toţi le spunem tuturor românilor, da, USL este suficient de puternică pentru a conduce România spre bine.
 
- Popularii europeni sunt astăzi la Palatul Parlamentului cu preşedintele lor, noi suntem astăzi cu poporul fără preşedinte. A vorbi în numele unui popor înseamnă să ai un proiect pentru acea naţiune.
 
-  Nu există niciun fel de îndoială că USL este cea mai puternică forţă politică construită vreodată în istoria României şi este atât de puternică pentru că România are nevoie de noi toţi împreună şi nu are de câştigat doar nişte alegeri, ci de reconstruit o ţară.
 
- Avem nevoie de un plan, avem nevoie de oameni şi avem nevoie de forţă de hotărâre şi de unitate. De forţă pentru că aşa cum spuneam numai cei puternici pot pretinde că pot să conducă o naţiune, de hotărâre pentru că trebuie să le spunem foarte clar celor care nu ştiu România este parte a Europei indiferent cine o conduce, România şi-a câştigat libertatea cu sângele oamenilor şi are drept de vot, nu doar drept de a asculta.
 
- Noi cei care conducem şi vom conduce România în numele poporului român vom fi partenerii şi nu slugile instituţiilor europene. Nu vreau să existe un singur român care să creadă că România a primit ceva de pomană în toată istoria ei, are de învăţat de la multe naţiuni europene, dar vreau să nu uitaţi că românii sunt mult mai prost plătiţi, că au crescut economiile acelor ţări, că firme mari europene au făcut profit cu români.
 
- Putem sta cu fruntea sus în faţa oricui din Europa, parteneri şi nu slugi.  Europa nu este o ficţiune, nu ai ce căuta cu Băsescu fără popor, Europa nu există în afara popoarelor şi naţiunilor. Dacă astăzi s-a vorbit de federalizarea României, vă spunem noi că România va rămâne un exemplu în respectarea minorităţilor, dar va fi un stat unitar, naţional România.

 

3. Noua amânare a aderării României la Spațiul Schengen
Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la spațiul Schengen a fost amânată din nou. Subiectul, aflat iniţial pe agenda următoarei reuniuni a miniştrilor de interne din Uniunea Europeană, de săptămâna viitoare, va fi amânat pentru Februarie 2013, potrivit publicaţiei European Voice.
 
Potrivit European Voice, amânarea succesivă a deciziei privind extinderea spaţiului Schengen este legată de dorinţa miniştrilor de interne din UE de a aştepta publicarea raportului asupra Mecanismului de Cooperare şi Cooperare /MCV/ referitor la România, a cărui finalizare este aşteptată până la sfârşitul lui 2012.
 
În 4 Septembrie, preşedintele Traian Băsescu a susţinut, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că aliaţii şi prietenii României nu au motive să respingă aderarea ţării noastre la Schengen, el precizând că argumentul este că, deşi politicienii şi-au asumat acţiuni "ilegale", instituţiile statului de drept au funcţionat "corect".
 
Şeful statului a mai spus că faptul că instituţiile statului au reuşit să pună sub control funcţionarea şi abordările politicului nu justifică o sancţionare a României, nici din punct de vedere al intrării în Schengen, nici din punct de vedere al creşterii exigenţei în ceea ce priveşte derularea, finanţarea de către UE a Programelor operaţionale regionale.
 
 
4. Ministerul Justiţiei a anunțat că Laura Codruţa Kovesi a renunțat la șefia DNA
Aceasta a ales să nu se va prezenta la interviul pentru funcţia de procuror şef al DNA, programat la data de 24 octombrie 2012.

De altfel, fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, va ocupa o funcţie de Înalt reprezentant la Misiunea României la Bruxelles pe probleme privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie, ca urmare a detașării sale la MAE.
Kovesi ar trebui să ocupe această funcție timp de trei ani.
 
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât detaşarea la Ministerul Afacerilor de Externe a Laurei Codruţa Kovesi, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)-Biroul Teritorial Sibiu.

 
5 Surpriza lui Ponta: finalul de an n-a fost bugetat de către PDL
Prioritatea actuală a Guvernului este identificarea fondurilor pentru funcţionarea spitalelor și plata unei părţi din pensii pentru că construcţia bugetară nu prevede nicio resursă pentru ultimele 45 de zile ale anului, a anunțat premierul Victor Ponta.
 
"Prioritatea numărul unu în acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru că începând cu 15 noiembrie - aşa s-a prevăzut anul trecut în buget - nu există nicio resursă pentru funcţionarea spitalelor, pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru o parte din pensii şi atunci, profitând de încasări mai bune la buget, un trend care s-a confirmat şi în trimestrul III, şi rearanjând cheltuielile, prioritatea numărul unu este să ştiu că până la 31 decembrie 2012 pensii, salarii, funcţionarea instituţiilor publice şi încălzirea putem să le asigurăm, evident cu un buget pentru 2013", a declarat Ponta, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV.
 
Se pare că guvernele anteriopare au aprobat un buget din care lipseşte finanţarea pentru ultimelor 45 de zile din acest an, iar cererile de alocări reprezintă 3,5 miliarde lei.