AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1. „Lista lui Hodor”  - o fumigenă de sezon 
2. Răspunsul lui Juncker la scrisoarea lui Dăncilă 
3. Succes diplomatic românesc: relații cu Antigua și Barbuda 
4. Elena Udrea a ales libertatea. În Costa Rica 
5. Horia Georgescu realizează că a fost „instrumentul” lui Maior


1. „Lista lui Hodor”  - o fumigenă de sezon 

Muribundul CNSAS a dat un semn de viață lansând pe piață (la momentul potrivit) o „listă” de vreo 200 de „colaboratori ai Securității”.  Nu de persoane care ar fi făcut „poliție politică” în accepția termenului cenesasist, ci de persoane agreate de o „secție externă” a Securității (un fel de SIE de azi) pentru a influența diaspora în favoarea regimului.  Că despre așa ceva era vorba o confirmă componența eșalonului deconspirat: jurnaliști, istorici, profesori, specialiști din diverse domenii - ba chiar și un chelner și o pensionară.

 

2. Răspunsul lui Juncker la scrisoarea lui Dăncilă 

Juncker : Bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla!

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a răspuns în bătaie de joc scrisorii premierului Viorica Dăncilă care solicita clarificarea adresei din 2012, transmisă de CE ministrului Justiţiei de atunci, Mona Pivniceru, în care cerea detalii despre anumite dosare.

 

3. Succes diplomatic românesc: relații cu Antigua și Barbuda 

România şi Antigua & Barbuda au convenit stabilirea de relaţii diplomatice după ce, pe 5 aprilie, la sediul Misiunii Permanente a Antigua & Barbuda pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite din New York, a avut loc ceremonia de semnare a comunicatului comun privind stabilirea de relaţii diplomatice la nivel de ambasadori.

Carnaval în Antigua si Barbuda:

  • Carnavalul Antigua - Antigua, începutul lunii august 
  • Barbuda - Caribana, la începutul lunii iunie 

 

 

4. Elena Udrea a ales libertatea. În Costa Rica 

  • Avocatul Veronel Rădulescu: Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic.
  • Ministerul Afacerilor Externe: Autorităţile din Costa Rica nu deţin nici o cerere de azil făcută de Elena Udrea.
  • Băsescu crede că Udrea are dreptul să se apere, inclusiv prin solicitare de azil politic.

 

5. Horia Georgescu realizează că a fost „instrumentul” lui Maior

Horia Georgescu, luminat parcă brusc de sfintele Paște  în legătură cu folosirea lui ca „instrument de lucru” de către Liviu Maior, pe care îl tratase, credul și naiv, ca pe un mentor și prieten.  De fapt, fostul director al SRI își făcea treburile sale și ale „Cupolei” prin intermediul ANI, care ajunsese - de se mira și Horică - la un procent de succese în instanțele dnei Stanciu de peste 90%.

Întrebat cum ar caracteriza punctul de vedere al lui George Maior vizavi de relaţia dintre SRI şi ANI, Georgescu a susţinut că ceea ce a spus fostul şef al SRI pe această temă nu este adevărat.

"Am spus şi acum câteva săptămâni după declaraţia dumnealui că ceea ce a spus nu este adevărat. A fost o relaţie apropiată şi instituţională şi personală. Restul detaliilor le-am prezentat în faţa comisiei", a adăugat Georgescu.

El a subliniat că, din punctul lui de vedere, relaţia personală nu s-a rupt, ci a fost vorba de o "lipsă de asumare" din partea lui George Maior.

 

15 Apr 2018 - 14:00

Format: