Publicat: 22 Decembrie, 2013 - 00:00
Share

1. Promulgarea Bugetului

Viaţa bate filmul, uneori! Şi s-a dovedit - dacă mai era nevoie - că nu e tocmai potrivit să te pui cu un om încercat de furtunile mărilor şi oceanelor, izbit de valuri năpraznice din care întotdeauna a scos cu bine prova la liman. Acest atât de blamat buget cum nu a mai fost altul până acum nu s-a dovedit a fi un val prea dur pentru un comandant care cârmuieşte peste 22 de milioane de suflete, mai mult sau mai puţin buni înotători în apele atât de tulburi ale acestor vremuri.

Iată că miercuri, peste poarta Cotroceniului se zăreşte catargul care a adus la mal "încărcătura" mult aşteptată: bugetul.

"Am convocat această mică declaraţie de presă pentru a informa că am promulgat Bugetul de Stat. Am făcut acest lucru pentru că Guvernul a fost de acord să amâne cu trei luni intrarea în vigoare a accizei pe carburant, motorină şi benzină. Faţă de 2,4 miliarde, cât era prevăzut în Bugetul de Stat venituri din această taxă, suspendarea aplicării pe trei luni înseamnă 600 de milioane de lei mai puţin în bugetul de stat, foarte mică în raport cu excesele din buget, şi care pot fi ajustate în foarte multe zone din Buget unde sunt bani în exces, fie că vorbim de banii de la Ministerul domnului Dragnea, de la Serviciul datoriei externe, de la minimalizarea unor încasări, cum e taxa pe stâlp", a spus Băsescu, miercuri, la Cotroceni.

Introducerea accizei de 7 eurocenţi va fi amânată cu trei luni, până la 31 martie 2014, la carburanţi, iar preşedintele Traian Băsescu va trimite, miercuri, la Monitorul Oficial decretul de promulgare a bugetului de stat, a anunţat, anterior, premierul Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Preşedintele Traian Băsescu spusese în câteva rânduri că nu va promulga bugetul dacă acciza la carburant va fi majorată, premierul Victor Ponta precizând ulterior că negociază cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană amânarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină, folosită de către transportatorii de marfă, şi aplicarea acesteia doar la benzină.

2. Desemnarea preşedintelui interimar al TVR

În competiţia pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al televiziunii publice au fost doi candidaţi, fără ca aceştia să fie nevoiţi să concureze unul împotriva celuilalt. Lucrurile au fost mai simple. Prima propunere a PNL-ului nu a fost "avizată" de premier care îşi doreşte, aşa cum a declarat, "un preşedinte la TVR care să cheltuie mai puţin în această perioadă dificilă".

Aşadar, "Jocurile de putere" nu au fost în favoarea realizatorului Rareş Bogdan. Reţinerile premierului faţă de această propunere au adus câştig de cauză următorului propus, în persoana lui Stelian Tănase. Provocarea a fost acceptată şi acesta din urmă a obţinut cu majoritate de voturi avizul Comisiilor de Cultură, dar şi votul plenului - de la care PDL a lipsit anunţând, nu se ştie din ce motive că vor părăsi sala înainte de începerea votului.

Stelian Tănase este numit director general interimar al TVR: 405 parlamentari au votat "pentru" şi doi "împotrivă".

3. Recursul procesului familiei Năstase

Verdictul definitiv în dosarul Zambaccian stabilit pentru joi nu a mai fost irevocabil, ci amânat pentru 6 ianuarie.

Jurist de profesie, Năstase a declarat că "şi-a dat seama cât de firavă este acuzarea şi din punct de vedere al aspectelor juridice!" Ceea ce îl face să creadă pe fostul premier că verdictul final nu este altul decât ACHITAREA. "Eu sunt pregatit psihic pentru achitare pentru ca asa mi s-ar parea normal, celelalte variante nu am de ce sa le iau in considerare acum..."

Şi, până la urmă, indiferent care va fi sentinţa din sala de judecată, nu va recurge la acelaşi gest de la precedenta condamnare: "Fiti convinşi că nu".

În acest dosar, procurorii anticoruptie cer închisoare cu executare şi pentru Dana Năstase.

Intrebată ce a insemnat pentru ea acest proces, Dana Nastase a răspuns: "Opt ani de munca si de citit, mai mult de 12.000 de pagini".

4. Desemnare cu peripeţii: noul judecător la Curtea Constituţională

Încântat de propunerea de a prelua funcţia de judecător la Curtea Constituţională, Lucian Bolcaş a declarat: ”Mă recomandă colectivul!” Dar, iată că, după o vizită făcută luni dimineaţă la Palatul Victoria acesta îşi retrage candidatura. Bolcaş spune că nu Ponta i-a cerut să se retragă şi că el a refuzat propunerea CCR.

Lucrurile se derulează cu repeziciune şi este numit Toni Geblă, cu majoritate de voturi, în postul de judecător la Curtea Constituţională. 123 de senatori au votat „pentru” numirea senatorului PSD, doi „împotrivă", iar unul s-a „abţinut”.

Senatorii PDL nu au participat la votul din plenul Senatului, în semn de protest pentru că nu au fost convocaţi la audierea acestuia din Comisia de specialitate.

Mandatul noului judecător va dura până în 2019. Toni Greblă este la al doilea mandat de senator în Parlamentul României. Este vicepreşedintele Comisiei juridice şi membru în Comisia permanentă privind Statutul deputaţilor şi senatorilor şi în Comisia de revizuire a Constituţiei.

5. Ministru nou la Cultură: Gigel Ştirbu

Premierul Victor Ponta a acceptat, luni, nominalizarea lui Gigel Sorinel Ştirbu pentru funcţia de ministru al Culturii. Propunerea a fost trimisă în aceeaşi zi preşedintelui Traian Băsescu.

"Am discutat cu domnia sa despre ce doreşte să facă la Minister şi o să fac propunerea preşedintelui", a declarat Ponta.

În perioada 1995 - 2001, actualul deputat PNL a fost preot în Parohia Roşieni din Olt. În 2005, a devenit subprefect în cadrul Prefecturii Olt, iar între anii 2007 şi 2008 a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii.

Gigel Ştirbu a devenit deputat PNL în anul 2008, fiind pe perioada mandatului preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

Propunerea Biroului Politic al PNL a fost votată în unanimitate vineri, la doar o zi după ce fostul ministru al Culturii şi-a dat demisia din aceată funcţie, din cauza comparaţiei făcută între bugetul ministerului şi cel alocat pentru bolnavii de HIV/SIDA. Premierul Ponta a confirmat faptul că a primit această demisie, dar ea nu a fost trimisă şi spre Administraţia Prezidenţială, motivându-se faptul că se doreşte ca această demisie să fie însoţită şi de propunerea pentru acest minister.