Publicat: 22 Septembrie, 2013 - 07:00
Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1. Aprobarea în guvern a proiectului Legii Torţionarilor. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat pozitiv, în şedinţa de joi (19 septembrie - n.r.), proiectul de lege referitor la torţionarii din perioada comunistă. Dacă proiectul devine lege, torţionarii vor fi obligaţi să le plătească victimelor despăgubiri de până la 75% din veniturile lor. Prin acest proiect de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, se propune instituirea unei sancţiuni pecuniare, cu titlu de despăgubire, complementară sancţiunii penale, care să fie plătită lunar de persoanele condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, indiferent de forma de participaţie penală, care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală sau producerea unei dureri ori suferinţe puternice, fizice ori psihice persoanelor persecutate de regimul totalitar comunist. Despăgubirea se stabileşte de către instanţa de judecată, prin hotărârea de condamnare a persoanei vinovate. Prin hotărârea de condamnare instanţa de judecată stabileşte şi durata pentru care se dispune plata despăgubirii, precum şi cuantumul lunar al despăgubirii.

2. Ordonanţa de Urgenţă pentru impozitarea chiriilor cu CAS. Adică noi taxe pentru unii dintre români. Cei care închiriază locuinţe vor fi obligaţi să plătească contribuţii de sănătate dacă tot primesc nişte bani în plus, după părerea guvernanţilor. Un exemplu: dacă proprietarul unei locuinţe o închiriază cu 200 de euro, adică 900 de lei pe lună, şi chiria este singurul său venit, atunci va plăti 37 de lei drept contribuţii de sănătate, adică 445 de lei pe an.

Însă, dacă un salariat care are o a doua locuinţă pe care o închiriază nu este obligat să plătească contribuţii de sănătate pentru banii încasaţi de la chiriaş. Dar, cei aflaţi în această situaţie, nu trebuie să se bucure prea mult. Probabil vor fi obligaţi să le plătească de anul viitor, pentru că autorităţile vor să taxeze la fel chiria, indiferent dacă este sau nu este singura sursă de venit.

Ideile autorităţilor de a aduna bani nu se opresc aici, evident. Unii au recunoscut că au discutat cu superiorii de la FMI despre introducerea sau creşterea contribuţiilor sociale la mai multe tipuri de venituri, cum ar fi drepturile de autor sau veniturile persoanelor fizice autorizate.

3. Proteste sindicale de toamnă. Medici, transportatori, antieutanasiere, pro sau contra salvării zonei aurifere Roşia Montană, mineri, Becali - sunt cei care au avut ceva de protestat în această săptămână. Lucrurile sunt foarte complicate, atunci când fiecare susţine că are dreptate. În afară de "miştocăreala" pe tema maidanezilor sau a puşcăriaşilor, se întâmplă lucruri de un dramatism fără margini.

Medicii s-au săturat să aducă de acasă pansamente şi seringi, ba unii spun că mai mult aduc decât duc acasă.

Transportatorii spun că au rămas cu salariile la nivelul celor din 2008. Nu e rău nici aşa, dacă acest nivel este cu mult, mult peste salariul mediu pe economie...

Susţinătorii maidanezilor din Piaţa Universităţii sau de prin alte pieţe unde le autorizează Primăria Generală mitingurile ar face bine dacă s-ar muta pe la porţile şcolilor să ridice (sau să adopte) câte o haită de câini care smulg cornul şi laptele (finanţat de guvern) din mâna copiiilor de-o şchioapă.

Cea mai bogată zonă auriferă a Europei dă şi cei mai mulţi şomeri. Şomeri care au terminat demult ajutorul social şi care ar trebui "să-şi ducă de mâine copiii la şcoală" - după cum spunea şi premierul (destul de afectat) la începutul săptămânii. Şi dacă nu îi duc la şcoală şi acasă trebuie să le pună ceva pe masă şi numai în locul lor să nu fi. Au sufletele cianurate de sărăcie, de umilinţă. Şi, ca şi când drama nu este destul de mare, Comisia specială privind Roşia Montană are tot ce vrei, numai specialişti în domeniu nu. La ce s-o fi referit Octavian Goga când a scris: "Munţii noştri aur poartă/ Noi cerşim din poartă în poartă"?

4. Vizita lui Victor Ponta în Turcia. Ei, aşa DA primire. Premierul român nu va uita uşor această vizită oficială. Fiind ziua sa de naştere, omologul turc i-a dăruit lui Victor Ponta un tort şi a chemat o formaţie care i-a cântat „La Mulţi Ani”. Conform protocolului, prim-ministrul Turciei, Recep Erdogan, a organizat un dineu oficial cu ocazia vizitei la Ankara a premierului Victor Ponta, unde a chemat o formaţie de muzică tradiţională turcească şi a cerut acesteia să îi cânte lui Ponta „La Mulţi Ani”, dăruindu-i şi un tort ornat cu steagurile României şi Turciei. Oricum, a făcut o impresie bună în faţa oficialilor turci încă de la sosire pentru că a ales să se deplaseze spre Ankara cu un avion militar al Ministerului Apărării Naţionale. Gazdele au apreciat grija acestuia pentru bugetul ţării. "Această variantă este mai ieftină decât dacă ar fi apelat la o cursă aeriană de linie" - le-a explicat Victor Ponta. Chiar dacă alţii nu îi urmează exemplul. Şi mai vor să ajungă şi preşedinţi. În rest, cooperarea dintre Turcia și România pe probleme de securitate este "excelentă", atât în cadrul NATO cât și în formatul trilateral informal de cooperare în care cele două părți se află alături de Polonia, a mai apreciat Victor Ponta.

5. Criza din USL s-ar putea descrie, în câteva cuvinte, exact aşa cum notează într-unul din editorialele sale jurnalistul Octavian Andronic: "Un recent sondaj de opinie creditează PSD-ul cu peste 40 la sută din opţiuni, ceea ce înseamnă că PNL pierde continuu teren nemaiputând fi vorba despre vreo egalitate de şanse în viitor. Pe acest fond, s-a redeschis ecuaţia prezidenţială. Logica elementară indică o victorie la pas a candidatului USL, fără nici o surpriză, pentru fotoliul prezidenţial. După cum aceeaşi logică demonstrează că în absenţa suportului PSD, candidatul liberal nu are nici o şansă. O eventuală retragere a acestui sprijin deschide o portiţă pentru o opoziţie considerată practic inexistentă". Aşa se face că, "cu puţin mai mult de un an până la alegeri, ceea ce părea bătut în cuie scârţâie din toate încheieturile: acordul Antonescu-Ponta, prin care se împărţeau primele două funcţii în stat. Nemulţumiţi de avansul de imagine şi în sondaje al PSD-ului, a cărui pondere este net superioară parităţii convenite înainte de alegeri, liberalii caută cu disperare o soluţie pentru a încetini declinul partidului. Un declin provocat de erorile flagrante ale liderilor. În special ale lui Antonescu. Persoane scoase în faţă de el şi propuse pentru funcţii în Executiv au capodat lamentabil punând sub semnul întrebării capacitatea liberalilor de a se mobila cu lideri credibili" - cum se arată în acelaşi editorial.