Publicat: 22 Ianuarie, 2012 - 00:10
Share

1 Maratonul nemulţumirilor din Piaţa Universităţii
Am intrat în a doua săptămână de proteste! Românii nu cedează în faţa autorităţilor. Maratonul protestelor pare că nu se mai termină. Oamenii sunt şi mai determinaţi să izgonească de la Putere preşedintele ţării şi partidele de guvernământ. În ciuda vremii nefavorabile, oamenii continuă să iasă în stradă. Acestora li s-au alăturat şi românii aflaţi în afara graniţelor ţării. În cursul acestei săptămâni mii de oameni din întreaga ţară şi-au strigat în stradă disperarea produsă de măsurile de austeritate luate de Guvernul Boc. Oameni din toate categoriile sociale au ieşit în stradă: pensionari, şomeri, profesori, dictori, tineri, revoluţionari, activişti Roşia Montană, studenţi, bugetari, etc.

Printre aceştia s-au aflat şi politicieni, care nu au fost foarte bine primiţi de către protestatari de teamă să nu le fie confiscat protestul. Unul dintre politicienii prezenţi în Piaţă a fost liderul PNL, Ludovic Orban căruia protestatarii i-ai cerut să părăsească piaţa. Totuşi, politicienii au avut ocazia să participe la mitingul organizat de către USL, în Piaţa arcul de Triumf.
Protestatarii au cerut majorarea pensiilor, a salariilor, scăderea TVA, crearea locurilor de muncă, rezolvarea problemelor din sistemul sanitar de stat şi diminuarea taxei de mediu.
Cea mai scandată lozincă a fost: Jos Băsescu!, dar acesta nu a avut nicio reacţie pe acest subiect în decursul săptămânii. Dimpotrivă, la prima ieşire publică a avut grijă să laude realizările Guvernului de anul trecut.

În Piaţa Universităţii au fost şi incidente. Jandarmii au făcut uz de gaze lacrimogene, manifestanţii au aruncat cu sticle şi pietre. Jandarmii au ridicat, Joi seara, peste 150 de persoane care au participat la protestul din Piata Universitatii din Bucuresti, dintre ele, peste 100 au fost amendate, iar alte 13 au primit avertismente.

 
2 Reîntoarcerea lui Arafat
Raed Arafat, şi-a reluat de Marți funcția de subsecretar de stat în ministerul Sănătății. Acesta a declarat, într-o conferință de presă, că este "șocat de susținerea și încrederea pe care populația a arătat-o pentru doctorul Arafat".

Prin faptul că a acceptat să se întoarcă la Ministerul Sănătăţii, călcându-şi pe orgoliu, medicul Arafat a arătat că este cu adevărat interesat să ducă la îndeplinire propunerile sale pentru reformarea sistemului medical de stat. Acesta nu a mai comentat în niciun fel ironia preşedintelui Traian Băsescu la adresa sa şi nici poziţia altor poliţicieni, Arafat s-a arătat impresionat de susţinerea sa din partea publicului.

"Ce s-a întâmplat după demisia mea, mi-a arătat că am susținerea și că oamenii cred în ce s-a făcut în medicina de urgență. Din acest motiv, consider că mă întorc pe o poziție dificilă, pentru că așteptările sunt mult mai mari", a declarat, Marți, Raed Arafat.

Premierul Emil Boc a anunțat, Marți, că Raed Arafat va fi unul dintre membrii echipei care va redacta noul proiect al legii Sănătății și își va relua poziția de subsecretar de stat în ministerul Sănătății.

"Raed va rămâne același expert în domeniul pe care l-a consacrat. Va relua cu acceptul său postul de subsecretar de stat laministerul Sănătății', a declarat, Luni, Emil Boc.

 
3 Jandarmii - între ciocanul huliganilor şi nicovala dreptului la protest
Protestele stradale care au avut loc în aceste 9 zile nu au fost lipsite de incidente. S-au înregistrat răniţi atât în rândul protestatarilor cât şi în rândul jandarmilor.

Procurorii au înregistrat patru dosare în care se fac cercetări faţă de jandarmi pentru violenţele din centru Capitalei, în timp ce mai mulţi civili sunt cercetaţi în 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Pitești, iar restul la București. Pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, precum și pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 București s-au înregistrat câte două plângeri împotriva jandarmilor care au asigurat ordinea și liniștea publică în timpul desfășurării manifestărilor de stradă.

Au fost foarte mulţi oameni care au acuzat jandarmii că i-a săltat fără motiv şi că i-a bătut în dubă, printre cei care au făcut astfel de declaraţii se numără şi jurnalişti. Jurnalul National scrie în articolul "Ziarist băgat în dubă şi bătut de jandarmi: "Am fost cu voi în Kosovo, v-am lăudat, asta merit?":  Femeile, copiii, barbatii, batranii, au fost luati joi seara de pe strada, bagati in dubele jandarmilor si batuti fara discriminare. Printre ei si un ziarist care, odata scos din duba , cu lacrimi in ochi si vocea franta de suparare, intreba un jandarm "Bravo, frate. Am fost in Kosovo cu voi, cot la cot, chiar zilele trecute v-am laudat, iar voi asa imi multumiti, asta merit, pumni in burta?". Omul legii il ia deoparte, il bate cu palma pe umar si-i spune "Hai ma, ce dracu, ce ti-am facut atata? Te-am luat in duba si s-a intamplat, asta e, ce sa-ti fac daca erai printre ei? Acum te-am dat jos, esti in regula, asta e, hai, circula."

 

4. Apelurile tardive la dialog ale guvernanţilor
Forţat de strigătul de disperare al protestatarilor, premierul Emil Boc şi-a amintit de conceptul de dialog social şi l-a mandatat pe prim-vicepreședintele PDL, Teodor Baconschi, să înceapă, Miercuri, 18 Ianuarie, dialogul cu societatea civilă.

Ieri am primit oficial mandat în acest sens și voi începe, încă de mâine (n.r - miercuri), o primă rundă de consultări. (...) Politicul nu poate guverna sau propune proiecte legislative cu impact asupra cetățenilor în mod autist, fără o consultare prealabilă. Cetățenii ne-au delegat autoritate pentru a lucra în folosul lor; avem deci obligația să îi consultăm permanent, la nivel local și central, înainte de a decide. Avem o viziune modernizatoare pentru România, dar aceasta trebuie explicată și acceptată de populație", scria Baconschi pe bloc.

Demersul partidul de guvernământ de a asculta păsurile cetăţenilor a fost tardiv pentru că sindicatele au refuzat să participe la consultări.

Premierul Emil Boc s-a arătat dezamăgit că sindicatele nu participă la Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social.

"Regret că sindicatele nu participă la acest dialog. Este doar prima invitaţie pe care am adresat-o după ce s-au declanşat aceste proteste. Resursele de dialog sunt nelimitate. Nu au venit astăzi, probabil că vor veni la întâlnirea următoare. Avem, însă, reprezentanţii patronatelor cu care vom discuta astăzi. Obiectivul acestei întâlniri era să facem împreună, într-un for instituţional al statului, o analiză a situaţiei economice şi sociale", a declarat premierul Emil Boc.

 

5. Mitingul USL
Opoziţia a organizat în această săptămână ''Mitingul pentru libertate'', o mişcare care a avut menirea de a arăta susţinere Opoziţiei faţă de revendicările stradale. La mitingul USL unde au participat 7000 de oameni, conform Jandarmeriei şi 20 de mii de oameni, potrivit organizatorilor, liderii USL au îndemnat populaţia să se unească împotriva regimului actual.

Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au ţinut fiecare câte un discurs.

"Mesajul meu către cei care protestează este simplu: nu ştiu pe cine veţi vota, dar vă iubim, suntem alături de voi şi vă spunem "Bine aţi venit! Scăpăm de ăştia!" Nimeni din opoziţia politică nu vrea să vă confişte identitatea, pentru că suntem oameni care recunoaştem şi apărăm dreptul la diferenţă si pentru că avem propria noastră identitate. Ceea ce vrem este să acţionăm împreună. Este nevoie de unitatea tuturor celor care vor schimbare. Noi, opoziţia politică din România, cerem protestatarilor fără partid, si sindicatelor libere şi organizaţiilor adevarate ale societaţii civile, organizatiilor de pensionari, nu să ne voteze, asta e alegerea lor, le cerem dialog si actiune comună pentru plecarea acestei puteri, pentru alegeri anticipate, pentru libertate în România. Vrem să schimbăm nu doar puterea, ci să schimbăm România. Iar România n-o putem schimba decât împreună", a declarat Crin Antonrscu.

"Fiecare din această ţară are dreptul de a-şi spune supărarea. Există ceva care ne uneşte pe toti: "Jos Băsescu!" Ani de zile am spus că regimul Băsescu a adus doar nenorociri acestei ţări. Azi nu mai e vorba de o bătălie între putere şi opozitie. E o bătălie a lui Băsescu contra românilor. Noi trebuie să facem mai mult decât să spunem "Jos Băsescu!". Trebuie să aducem soluţii acestei ţări. Anul acesta e sfârşitul lui Băsescu şi un nou început pentru România", a declarat Victor Ponta.

Au vorbit, de asemenea,  de la tribună Daniel Constantin - preşedintele PC,  Mircea Diaconu, Gheorghe Zamfir şi Sorin Roşca Stănescu -acesta din urmă anunţând că se va înscrie în PNL.