Share

Ag. AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

1. Pildă biblică: „Lazăre, ridică-te și mergi!”. La pensie...
2. Răsplata jertfei patriotice: Iohannis face cadou o pensie-record
3. Seism în GDS. Fondatorii se leapădă de satana... anticomunistă 
4. Dar din dar: Lazăr îi transferă distincția sa victimei 
5. Bilanț la „unu-zero-zero” zile de președinție europeană


1. Pildă biblică: „Lazăre, ridică-te și mergi!”. La pensie...

Epopeea „Lazăre, ridică-te, ia-ți patul tău și umblă” a luat sfârșit o dată cu decizia acestuia de a se pensiona.

 Într-un speech lacrimogen susținut la Timișoara, unde societatea (aia cu punctul 8 de la Ociko Piaț) cu același nume i-a oferit un premiu pentru realizările sale în apărarea Justiției, atât a celei comuniste (la Aiud), cât și a celei capitaliste (la București). Augustin Lazăr a lăsat moștenire funcția, precum voievozii din vechime, „colegilor” pe care îi somează să și-o „asume”. 


 

2. Răsplata jertfei patriotice: Iohannis face cadou o pensie-record

Decret semnat pe nerăsuflate; grabă nespecifică birocrației inerte de la Cotroceni.
  Drept mulțumire pentru serviciile făcute, Iohannis s-a grăbit să îi dea decretul pe funcția actuală, ceea ce înseamnă că milițianul va avea cea mai mare pensie din rândul demnitarilor. Procuror general interimar a fost numit Bogdan Licu, urmând ca procedura de numire a unuia definitiv să fie reluată probabil de un alt ministru al Justiției 

 

3. Seism în GDS. Fondatorii se leapădă de satana... anticomunistă

Mircea Dinescu solicită ştergerea numelui său din "certificatul de botez" al Grupului pentru Dialog Social. 
 Între timp, din cauza tărăboiului iscat, GDS renunță la festivitatea în cadrul căreia ar fi trebuit înmânat premiul, iar unii dintre membrii săi fondatori - Filipescu și Dinescu - se retrag din asociația moșită de Brucan, în semn de protest față de omagierea lui Lazăr.
Mircea Dinescu: Ca membru fondator al GDS-ului, solicit ca numele meu să fie şters de pe certificatul de botez al Sfintei Sfintelor Civice, cum părea acest lăcăş de cult al dialogului în 1990. Nu de alta, dar taman zilele astea, cînd se împliniră 30 de ani de la apariţia scrisoricii de amor a subsemnatului către Nicolae Ceauşescu, publicată în ziarul Libération, din pricina căreia fusei priponit la domiciliu, n-aş vrea să fiu părtaş la scena în care, pupîndu-l pe procurorul Lazăr pe frunte, GDS-iştii îl vor săruta, post-mortem, pe Nea Nicu în cur".

 

4. Dar din dar: Lazăr îi transferă distincția sa victimei

 

 Premiat de GDS, Augustin Lazăr face un gest care se vrea spectaculos și îi virează distincția anticomunistului Iulius Filip, pe care tot el l-a ținut în închisoare peste termen.

Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu spune că președintele Klaus Iohannis l-a batjocorit pe Iulius Filip (care este grav bolnav), acordându-i, cu meschinărie, o medalie inferioară celei date de Polonia. Augustin Lazăr, fost membru al aparatului de represiune a sistemului, e cu multe trepte mai sus decât victima sa Iulius Filip, în ordinea distincţiilor "statului meu" român.
În așa-zisul „Raport Tismăneanu", care a stat la baza condamnării formale a comunismului de către președintele atunci în funcție, Traian Băsescu, se scrie negru pe alb că pilonii aparatului represiv comunist au fost Partidul, Securitatea, Procuratura și Miliția.

Președintele OADO – Organizația de Apărare a Drepurilor Omului, afiliată la ONU,
Florentin Scalețchi, condamnat in primă instanță, la moarte în 1985, pentru complot împotriva statului, pedeapsă comutată la 20 de ani de temniță, executată în penitenciarul Aiud, și în celulă cu Iulius Filip: "Filip era un tip dintr-o bucată, nu își lua cuvântul înapoi, avea coloană verticală și nu se lăsa influențat de nimic. Desigur că asta nu plăcea organelor torționare. Și el și eu am plătit cu chinurile la care am fost supuși , cu izolare totală și, în final, cu sănătatea noastră."


 

5. Bilanț la „unu-zero-zero” zile de președinție europeană

 
 Premierul Dăncilă a prezentat bilanțul celor „unu-zero-zero” zile de președinție europeană precizând că în primele 100 de zile de mandat președinția română a gestionat peste 1.100 de evenimente și reuniuni. "Înseamnă o medie de 11 reuniuni în fiecare zi, organizate în țară și la Bruxelles. Acest lucru arată capacitatea noastră de a aduce la masă discuțiilor toți actorii care au un cuvânt de spus în creionarea viitorului european".
După mandatul semestrial, am convingerea că se va vorbi de România că despre o țară respectată a precizat Viorica Dăncilă.

Vezi și;

Click pe imagine pentru mărire


Click pe imagine pentru mărire

Topul evenimentelor săptămânii a 15-a din 2019 (25-31 martie)  [Link către știre]

Topul evenimentelor săptămânii a 14-a din 2019 (18-24 martie) [Link către știre]

 

21 Apr 2019 - 14:00

Format: