Share

1. Lansarea de catre Guvern in dezbatere publica a Noii Strategii Nationale Anticoruptie
Executivul a lansat Strategia Națională Anticorupție 2016 - 2020! Coruptia, coroborata cu indiferenta, poate sa ucida literalmente, a declarat premierul Dacian Ciolos, marti, in deschiderea dezbaterii publice privind noua Strategie Nationala Anticoruptie.
"Coruptia ucide! Va amintiti de acest slogan, in urma doar cu cateva luni, si iata ca vedem astazi, in multe situatii - coruptia coroborata cu indiferenta - si e important sa subliniem acest lucru - poate sa ucida literalmente, am vazut cazuri in sanatate, si poate sa ucida social prin alienare, atunci cand aceste ingrediente - coruptia si indiferenta - le intalnim in educatie (...). Ca sa dau doar doua exemple din doua domenii in care exista un sentiment clar in societate ca avem nevoie de reforma, dar avem impresia ca aceasta reforma trebuie sa vina doar din partea statului sau a Guvernului", a spus premierul Ciolos, la dezbaterea organizata la Palatul Victoria.
Premierul a spus ca atat in sanatate, cat si in educatie trebuie luate masuri politice, dar este nevoie si de o schimbare de atitudine.
Bugetul pentru masurile din noua Strategie Nationala Anticoruptie pentru perioada 2016-2020 este de aproximativ 100 de milioane de euro, a declarat marti ministrul Justitiei, Raluca Pruna, adaugand ca documentul pune accent mai mare pe prevenirea coruptiei in administratia publica locala si centrala, prin consolidarea a trei masuri, respectiv interdictiile postangajare, avertizorul de integritate si consilierul de etica.
Strategia Națională Anticorupție 2016 - 2020 propune o schimbare de paradigmă, a spus marți ministrul Justiției, Raluca Prună, subliniind că este timpul să se pună accentul pe educație și pe prevenție.
Ea a spus că își dorește ca această strategie să fie adoptată de Guvern pe 10 august.
"Adoptarea Strategiei Naționale Anticorupție este un obiectiv asumat de Guvern, de premierul României și de Ministerul Justiției în acest mandat. (...) Suntem în linie dreaptă cu îndeplinirea acestui obiectiv. (...) Scopul acestei noi strategii este promovarea integrității printr-o aplicare riguroasă a cadrului normativ existent și a cadrului instituțional în vederea prevenirii corupției în România. (...) Am înțeles, în elaborarea acestei strategii, că nu trebuie să demolăm ceea ce s-a făcut bine în ultimii ani. (...) Este prima strategie care nu demolează ce s-a făcut anterior, ci construiește", a spus Raluca Prună, la dezbaterea privind Strategia Națională Anticorupție 2016 — 2020, care are loc la Palatul Victoria.

 

2. Curtea Constitutionala: pensiile speciale pentru primari sunt neconstitutionale
Pensiile aleşilor locali, declarate încă o dată neconstituţionale
Legea care stabileşte acordarea, din 2017, de pensii speciale pentru primarii şi viceprimarii, precum şi preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene cu cel puţin un mandat la activ a fost declarată neconstituţională miercuri de Curtea Constituţională (CCR). De altfel, este pentru a doua oară în 2016 când Curtea admite o sesizare a Guvernului în acest sens şi decide că documentul aprobat de Parlament încalcă prevederile Legii fundamentale a ţării.   
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis miercuri că este neconstituţională legea referitoare la pensiile speciale pentru aleşii locali, după ce a admis sesizarea Guvernului.
"Cu pensiile aleşilor locali am admis sesizarea Guvernului, obiecţia de neconstituţionalitate plecând de la premisa că după reexaminare Parlamentul nu a urmat de la început calea care ar fi trebuit pentru că noi declarasem deja în întregime că este neconstituţională şi că trebuiau parcurse de la început fazele parlamentare - nu s-a ţinut cont de decizia noastră anterioară prin care le ceream legiuitorului şi iniţiatorilor să precizeze clar natura juridică a indemnizaţiei. Ei au botezat-o indemnizaţie, dar în paralel s-au referit şi la dreptul la pensie, au condiţionat de vechimea în muncă. Dacă ei vor să repete această iniţiativă (...) vor trebui să se pronunţe clar asupra modului de calcul al indemnizaţiei atunci când aleşii locali au mai mult de trei mandate de diferite feluri - primar, consilier judeţean, vicepreşedinte - pentru că acum nu rezulta clar cum va trebui calculat", a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
Conform CCR, Parlamentul ar trebui, în cazul în care revine asupra acestei inițiative, să nu mai facă discriminare între diverse categorii de aleși locali. Președintele CCR a spus referitor la sursele de finanțare care au fost nominalizate ca aparținând bugetului local nu este suficientă doar această trimitere, ci precizări cum se constituie aceste resurse. "Doar trimiterea la resursele locale te duce implicit la ideea că ele trebuie să fie suplimentate", a afirmat el.

 

3. Trimiteri in judecata in serie: Olguta Vasilescu, Madalin Voicu, Nicolae Paun
DNA a facăt noi victime săptămâna aceasta. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Olguței Vasilescu primar al municipiului Craiova, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: luare de mită (4 infracțiuni),folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracțiuni) și spălare de bani (2 infracțiuni). 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: "În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.În cadrul „donațiilor” respective, inculpata Vasilescu Lia Olguța a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenței sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susținut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror proveniență nu a fost stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei.În același context și în aceeași calitate, inculpata și-a folosit influența în scopul obținerii de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale conținând imaginea candidatului Lia Olguța Vasilescu și sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 euro. Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în campania electorală, au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, documentul având ca obiect imprimarea de materiale promoționale. Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguța în scopul menționat mai sus, cunoscând că acestea provin din săvârșirea unor infracțiuni. 
Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor".
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupției au mai dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a deputatului PĂUN NICOLAE pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
De asemenea, a fost trimis în judecată VOICU MĂDĂLIN ȘTEFANmpentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunilor de: 
- trafic de influenta, 
- fals in declarații, 
- spălare a banilor, 
- folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

 

4. Nastase, decorat de Iohannis
la împlinirea vârstei de 70 de ani, Ilie Năstase a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis.
Primul lider ATP din istorie a fost decorat cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Comandor. Aceasta este cea mai înaltă distincție care poate fi acordată de Președinția României.
Iohannis, un fan al tenisului, l-a felicitat pe Năstase și i-a mulțumit pentru ce a făcut pentru sportul românesc.
"Ați fost născut, domnule Ilie Năstase, să oferiți tuturor iubitorilor de sport mai mult decât performanță, ați fost un fenomen al naturii umane pe terenul de tenis.În sportul pe care l-ați practicat cu atâta pasiune, devenind unul dintre cei mai importanți jucători de tenis la nivel mondial, ați oferit spectacolul total. Celebrele competiții US Open și Roland Garros vă păstrează în clubul select al celor care le-au câștigat. Pentru generația mea, ați fost un sportiv de vis. Deși nu aveam la dispoziție mijloacele media de astăzi, când juca Ilie, era sărbătoare: ne adunam cu toții în fața unui televizor ori deschideam aparatele de radio pentru a admira și asculta spectacolul pe care îl creați pe teren. Atunci, uitam cu desăvârșire de toate nedreptățile acelor ani și mulți visam să ajungem ca dumneavoastră. Ați fost cu siguranță idolul unei generații. În țară sau în străinătate, lumea vă cunoaște și vă recunoaște ca un simbol al tenisului și un simbol al României. Fără dumneavoastră, tenisul nu ar fi ceea ce este astăzi", a spus Klaus Iohannis, la decorare.
Fostul număr 1 mondial şi-a găsit cu greu cuvintele: "Vă mulţumesc, este cea mai frumoasă zi din viaţa mea. Această distincţie îmi merge la suflet, acolo unde o s-o şi port. M-am născut în ţara asta şi aici o să şi mor".
 

5. Radu Beligan a parasit scena vietii, la 97 de ani
Radu Beligan a plecat la ceruri dupa mai bine de 70 de ani petrecuti in slujba teatrului. Familia, mari actori, dar şi oameni simpli și-au luat rămas bun de la maestrul teatrului românesc, Radu Beligan. Trupul neînsufleţit a fost despus sâmbătă dimineaţă la Teatrul Naţional care s-a dovedit a fi neîncăpător pentru cei veniți la căpătâiul maestrului. Maestrul a fost aplaudat minute în şir atunci când sicriul său a fost scos din foaierul Teatrului Naţional şi a fost dus la capela unde a avut loc înmormântarea. Radu Beligan a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Belu. Marii actori ai României l-au plâns pe maestrul Radu beligan. Florin Piersic a venit la funeralii cu un buchet de trandafiri mov. "Ce sa vorbesc acum pentru ca sunt atat de singur si de trist ca nu imi vine sa cred. Cu maestrul Radu Beligan cu care vorbeam zilele trecute si cu care repetam. De fiecare data cand ma intalneam imi spunea vorbea exceptionale, tocmai dumnealui sa ma paraseasca acum. A fost o perioadă foarte lunga in care am lucrat impreuna, din clipa in care s-a gandit la mine si si-a dorit ca eu sa intru in teatru. Pentru el nu eram numai actorul ci si omul. M-a iubit, m-a iubit si a simtit si el ca l-am iubit extraordinar. Am fost mereu alaturi de el si as vrea si acum sa fiu alaturi de el pana in ultima clipa pe drumul de piatra de pe care nu te mai intorci niciodata", a spus Florin Piersic, conform RomaniaTV. 

Actorul a murit la vârsta de 97 de ani, la spitalul Elias din Capitală, acolo unde era internat de mai multă vreme. La vârsta de 95 de ani Radu Beligan a primit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena de teatru din partea Cărții Recordurilor Guinness.

 

24 Iul 2016 (All day)

Format: 

Topic: