Publicat: 24 Februarie, 2013 - 00:00
Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1. Congresul PNL
Crin Antonescu a câştigat un nou mandat de preşedinte al PNL la Congresul care a avut loc în acest final de săptămână, la Paltul Parlamentului. Elementul de noutate al congresului PNL este achiziţionarea lui Klaus Iohannis pe funcţia de prim-vicepreședinte, funcţie reînfiinţată în cadrul acestui partid prin modificările adoptate vineri de Congresul extraordinar al liberalilor.

Cu 1.424 de voturi "pentru" și 3 "împotrivă", Partidul Național Liberal a votat, vineri, în cadrul Congresului partidului, noul statut. La Congres au fost prezenţi 1.303 de delegaţi, plus invitaţi din partea partidelor guvernamentale, a reprezentanţilor UDMR, a minorităţilor naţionale şi a liderilor liberalilor europeni. În total, potrivit liderului PNL Crin Antonesu, la eveniment participă 1858 de persoane.
 
Conducerea PNL s-a reunit, joi seară, în Delegaţia Permanentă şi a adoptat proiectul de Statut care a fost propus Congresului. Propunerea pentru noul Statut al PNL prevede înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, creşterea numărului de vicepreşedinţi până la 31 şi alegerea pe listă inclusiv a secretarului general.
 
"Proiectul prevede să existe trei organisme de conducere, în conformitate şi cu cerinţele Legii partidelor politice - congresul, delegaţia permanentă, care conţine Biroul Politic Naţional şi grupurile parlamentare în principiu, precum şi unii aleşi locali ai partidului, şi un Biroul Politic Naţional, format din unii membrii de drept, cum ar fi preşedinţii filialelor teritoriale, preşedinţii Consiliilor Judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, preşedinţii unor organizaţii speciale ale partidului - de tineret, de studenţi, de femei - precum şi un număr de membri aleşi de Congres şi anume: preşedintele partidului, prim-vicepreşedintele, secretarul general şi 31 de vicepreşedinţi", a declarat joi Mihai Voicu, purtătorul de cuvânt al PNL.
 
În delegaţia permanentă au fost respinse amendamentele la Statut susţinute de Călin Popescu-Tăriceanu, Andrei Chiliman şi Ludovic Orban care prevedeau alegerea uninominală a membrilor Biroului Permanent Central al PNL şi desemnarea candidatului PNL la funcţia de preşedinte al României prin votul tuturor liberalilor.


2. Vizita lui Ponta la Paris
Daca Traian Basescu a promovat axa care ducea la Washington, Victor Ponta s-a dus în Franţa, a vorbit despre „axa Paris-Bucuresti” şi despre relaţia specială dintre cele două ţări „care durează de foarte mult timp” şi care, potrivit premierului român, are acum „absolut toate condiţiile pentru a se dezvolta în continuare în plan politic şi economic”.

Franţa şi România au prelungit cu încă cinci ani Parteneriatul Strategic care le unea din 2008 încoace. "Programul de lucru interguvernamental", semnat joi la Paris de premierii francez şi român, Jean-Marc Ayrault, respectiv Victor Ponta, prevede "pe perioada 2013-2018 cooperare crescută în gestionarea fondurilor europene, în problema incluziunii romilor şi în domeniul sănătăţii.
 
România va rămâne mereu o țară francofonă și francofilă, iar parteneriatul strategic între cele două țări va fi continuat și se va dovedi, cu siguranță, unul de succces, a declarat, joi, în timpul vizitei sale oficiale la Paris, premierul Victor Ponta.
 
„Obiectivul vizitei noastre în Franța este foarte clar. A adus un suflu nou relației noastre politice, europene și economice. Am discutat despre noile obiective asupra Europei pe care ambele țări le împărtășesc. Ne vom întâlni și cu reprezentanții companiilor care sunt interesate să continue investițiile în România”, a spus Victor Ponta.
 
Premierul român a mulțumit autorităților franceze pentru sprijinul acordat atât în problema Schengen, cât și în politica agricolă a țării.
 
Victor Ponta a completat că se întoarce în țară cu sentimentul că Franța este un partener loial și va sprijini România de fiecare dată când este nevoie.


3. Reverberaţii interne ale scandalului cărnii de cal
Verificările făcute în urma scandalului cărnii de cal au scos la iveală încălcări ale legii şi în România. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a iniţiat alertă după ce a descoperit, la o societate din judeţul Ilfov, loturi de carne etichetate drept carne de vită.

Un lot de 100 de kilograme de carne de cal, etichetat ca fiind carne de vită, a fost descoperit, marți, de Autoritatea Veterinară la un comerciant din Capitală.
 
O parte din carnea de cal etichetată drept carne de vită a ajuns de la depozitul din judeţul Ilfov la şapte restaurante şi unităţi de tip fast-food. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu, a declarat că unităţile unde a ajuns carnea respectivă au fost verificate de inspectorii ANSVSA care au constatat că acestea au achiziţionat cantităţi mici de carne de la depozitul din Ilfov, respectiv aproximativ trei-patru kilograme pe fiecare unitate.
 
Preşedintele ANSVSA a precizat că în depozitul din Ilfov a fost găsită carne congelată etichetate drept "vrăbioară de vită" şi s-a dovedit a fi carne de cal. Mihai Ţurcanu a spus că au fost sesizate Poliţia Ilfov şi Poliţia Alba pentru a se verifica de unde provine carnea.
 
Chiar dacă carnea de cal nu a ajuns în lasagna preparată în Marea Britanie, România a fost compromisă de descoperirea făcută zilele acestea la societate din judeţul Ilfov.

 

4. Aderarea lui Klaus Iohannis la USL via PNL
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, s-a înscris în PNL. Iohannis a spus că a luat această decizie la invitaţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu.
 
Începând de astăzi sunt membru al PNL. Am luat hotărarea de a mă înscrie în urma invitaţie domnului preşedinte Crin Antonescu. Acestă invitaţie mi-a dat de gândit. M-a onorat, a declarat Iohannis.
 
 Incepând de astăzi PNL este mai bogat. Klaus Iohannis este om care se bucură de o mare încredere, este un om care a dovedit ca şi în România performanţa constantă este posibilă, a declarat preşedintele PNL Crin Antonescu.
 
Înscrierea în PNL ar putea să fie o rampă de lansare a lui Iohannis pentru funcţii precum cea de premier sau preşedinte al ţării.
Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat miercuri seară, la Antena 3, că în perspectivă nu exclude nici postul de preşedinte al României, nici pe cel de prim-ministru.
 
"Nu mă mut în Bucureşti, să ştiţi. Cu siguranţă voi cunoaşte drumul foarte, foarte bine. Vin cu maşina. Mă simt legat de Sibiu. (...) Dacă ne jucăm un pic, momentan, nu aş alege nici una, nici alta (funcţia de premier sau preşedinte al României n.r.). Dar în perspectivă, nu exclud nici una, nici alta. (...) Eu am intrat în PNL. În momentul de faţă, nu văd aceste roluri. În perspectivă, da, este posibil, peste câţiva ani să se rediscute chestiunea dacă aş putea sau nu să fiu candidat pentru prim-ministru, dar deocamdată nu intră în calcul această chestiune", a declarat Iohannis.
 
Johannis este primarul Sibiului de 12 ani si a condus pana de curand Forumul Democrat al Germanilor din Romania.
În octombrie 2009 Klaus Iohannis a fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL şi minorităţi pentru postul de premier.

 

5. Mechel a vândut combinatele pe doi lei
Grupul rus Mechel a vândut cele patru combinate metalurgice din România către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de doi cetăţeni ruşi. Tranzacţia vizează compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila, potrivit unui comunicat transmis marţi de grupul rus.
 
"Preţul tranzacţiei este simbolic şi are valoarea de 230 de lei (aproximativ 52 de euro). În posesia Invest Nikarom SRL au intrat astfel cele cinci întreprinderi metalurgice ale Grupului Mechel – Ductil Steel S.A., Câmpia Turzii S.A., Mechel Tărgovişte S.A., Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, Laminorul S.A.", se arată într-un comunicat de presă al grupului rus.
 
 În luna noiembrie 2012, din cauza conjuncturii nefavorabile de preţ de pe pieţele metalurgice europene, pe fondul creşterii preţurilor la fier vechi şi a cererii scăzute pentru produse finite, activitatea de producţie de la întreprinderile metalurgice Mechel din România a fost temporar oprită, dar au fost luate toate măsurile pentru menţinerea funcţionalităţii utilajelor de producţie şi de întreţinere.
 
 "Vânzarea activelor româneşti corespunde în totalitate strategiei actualizate Mechel, care prevede dezvoltarea direcţiilor prioritare ale businessului, în principal consolidarea poziţiei de top în producţia de cărbune metalurgic", se mai arată în comunicat.