Share
24 Sep 2017 - 00:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână: 
1. Ofensiva DNA „antidragnea”: Shaaideh și Plumb, cercetate în dosarul „Belina”
2. Vremea, între meteo-alertă și meteo-isterie
3. Iohannis, moment de fermitate: contramandarea vizitei în Ucraina
4. Fifor, cu pușculița „2%”, la cumpărături în America
5. Scandal la Inspecția Judiciară

1. Ofensiva DNA „antidragnea”: Shaaideh și Plumb, cercetate în dosarul „Belina”

Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusă sub urmărire penală pentru abuz în serviciu de către procurorii DNA în dosarul " Insula Belina", faptă pe care se presupune că ar fi comis-o când era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării în Guvernul Ponta. În același dosar, DNA cere aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a Rovanei Plumb, fost ministru al Mediului, pe care o acuză de complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit comunicatului DNA: "În anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.(...) Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție, a inițiat și promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative. La data de 27 noiembrie 2013, deoarece aparent impedimentele fuseseră înlăturate, s-a adoptat H.G. 943/2013 prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale „APELE ROMANE", în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman. Prin modalitatea de adoptare a acestei hotărâri de guvern au fost încălcate prevederile Constituției României, cele ale Legii organice 213/1998, ale Legii 107/1996 și cu O.U.G. 107/2002, având în vedere că insula Belina și Brațul Pavel fac parte din albia minoră a Dunării, astfel încât nu puteau constitui obiect al unui transfer de proprietate publică. De asemenea, au fost încălcate o serie de dispoziții ce reglementează normele de tehnică legislativă, aspect semnalat în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției, în perioada premergătoare adoptării hotărârii.Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh și-a însușit în totalitate conținutul notei de fundamentare și a proiectului de hotărâre de guvern, a inițiat și a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfințea transmiterea unor părți din imobilele Insula Belina și Brațul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției".

2. Vremea, între meteo-alertă și meteo-isterie

„Fenomenele meteo extreme" anunțate miercuri de primarul Gabriela Firea şi măsurile fără precedent luate de autorități, precum închiderea mai devreme a școlilor și grădinițelor, au creat haos în Capitală. Cu câteva ore înainte de ora declanșării „apocalipsei” s-au creat blocaje în trafic, oamenii grăbindu-se să-și recupereze copiii și să se pună cu toții la adăpost. Reacţia autorităţilor ar putea fi determinată de ceea ce s-a întâmplat duminică, la Timişoara, unde opt persoane au murit și alte peste 100 au fost rănite în urma furtunii care a provocat și pagube materiale importante.  Oamenii blocaţi în trafic, au postat pe reţelele sociale mesaje si poze din care reieşea că aşteaptă cu zecile de minute ca să înainteze câţiva metri. Totul a dus la isterie. Pe la prânz, a devenit viral şi un mesaj care vorbea despre un pericol mai mare decât ar fi lăsat să se înţeleagă autorităţile. Primarul general a ieşit din nou în faţa camerelor, a dezminţit informaţiile. Pentru isteria creată, s-a arătat cu degetul spre edilul şef că ar fi exagerat cu măsurile de precauţie.„Îmi pare foarte rău că sunt încă persoane care politizează până și ciclonul și consideră că cineva — eu sau poate altcineva de la primărie — am dorit să inducem panică sau nu am dorit, dar asta s-a obținut. (...) E de preferat o aglomerație în trafic decât pierderea de vieți omenești. Imaginați-vă dacă se confirma ad litteram avertizarea meteo și la ora 5 debuta furtuna. Ce se întâmpla cu acești copii care ar fi fost surprinși în exterior, în spații libere? Nu cred că vreau să-mi imaginez”, a spus Gabriela Firea, miercuri seară, la Antena 3.De altfel, şi președintele PSD, Liviu Dragnea, consideră că primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a procedat foarte bine miercuri luând măsuri referitoare la fenomenele anunțate de meteorologi. "Știți cum e: indiferent ce faci, nu e bine. După ce s-a întâmplat la Timișoara, apărând informația aproape la fel ca și avertizare meteorologică, autoritățile din București — și doamna primar, și celelalte autorități — au decis să ia măsuri de prevenire, măsuri de conștientizare, de comunicare, în așa fel încât cetățenii să știe că se apropie ceva. Eu cred că doamna primar general a procedat foarte bine pentru că, dacă — Doamne ferește! — era o furtună de dimensiunea celei de la Timișoara, ar fi fost acuzată că nu a luat măsuri", a declarat Dragnea la DCNews.ro.
 

3. Iohannis, moment de fermitate: contramandarea vizitei în Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anulat vizita pe care o avea programată în Ucraina, ca formă de protest pentru adoptarea noii Legi a educaţiei care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale. Vizita în această țară urma să aibă loc în luna octombrie. Ceea ce i-a şi comunicat direct preşedintelui Poroşenko, pe care l-a întâlnit la Adunarea Generală a ONU. Iohannis a subliniat că amânarea unei vizite prezidenţiale este un semnal diplomatic ”extrem, extrem de dur”.
Iohannis a spus că ultima discuţie privind vizita sa a avut-o cu ocazia întâlnirii NATO de la Bruxelles.
”Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluţia din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunţe partenerii, şi noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenţii reciproce şi, practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităţilor la educaţia în limba maternă.
Şi pe noi ne doare acest lucru, avem foarte mulţi români în Ucraina şi pot să vă spun, aşa, în premieră, că ideea mea cu vizita în Ucraina a fost, de fapt, să mergem împreună în zona Bucovinei ucrainene, unde sunt mulţi români, ca să subliniem că ne preocupă”, a spus şeful statului. Pe de lată parte, Ucraina s-a declarat „decepționată”' de anularea vizitei președintelui României, Klaus Iohannis. „Suntem decepționați de refuzul României de a purta un dialog între lideri și că sunt preferate declarațiile în scopuri de politică internă”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului ucrainean de Externe. Legea, adoptată la începutul lui septembrie de către parlamentul ucrainean, dar încă nepromulgată de către președintele Poroșenko, nemulțumește autoritățile române, bulgare și ungare, care au comunități puternice în Ucraina, legea fiind criticată de asemenea și de Rusia. De altfel, Guvernele de la Budapesta și Sofia i-au convocat pe ambasadorii ucraineni și au cerut Ucrainei „să garanteze” drepturile minorităților.
 

4. Fifor, cu pușculița „2%”, la cumpărături în America

Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a discutat cu secretarul american al Apărării, James Mattis, despre cooperarea româno-americană în domeniul avioanelor de luptă multirol F-16, intrate în dotarea României, informează Ministerul român al Apărării."Cei doi demnitari au adus în discuţie stadiul cooperării în domeniul achiziţiilor, programul Avion Multirol fiind un exemplu concret care fundamentează definitoriu Parteneriatul Strategic România - SUA. Noile oportunităţi de cooperare cu producătorii români din industria naţională de apărare şi extinderea investiţiilor SUA în ţara noastră sunt obiective pe care atât Guvernul, cât şi Armata României, le au în atenţie", informează MApN. Pe de altă parte, cei doi oficiali au discutat despre "alocarea bugetară pentru Armata României de doi la sută din PIBşi de a menţine acest nivel pentru următorii 10 ani, James Mattis reiterând aprecierile Administraţiei americane faţă de acest demers al autorităţilor din țara noastră".
 

5. Scandal la Inspecția Judiciară

Plângerea depusă de inspectoarea judiciară Mihaela Focică va fi cercetată de procurorii anticorupţie, după ce, joi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să-şi decline competenţa, au precizat surse judiciare pentru Mediafax. Mihaela Focică a depus, la Parchetul General, o plângere penală după ce a fost interceptată. Anunţul a fost făcut de procurorul general al României, Augustin Lazăr. „Doamna inspector Focică s-a prezentat la Parchetul General şi a anunţat că va depune o plângere penală împotriva persoanelor care au supravegheat-o şi care ar fi comis anumite fapte pe care domnia sa le-a calificat ca şantaj, culegere de date şi comunicarea lor publică. După care dânsa a şi depus o plângere şi a plecat. Este important să ştiţi acest aspect. A fost înregistrat un dosar penal. A fost în audienţă”, a declarat, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general al României, Augustin Lazăr. Ulterior, în cursul zilei de joi, procurorii de la PICCJ au decis că nu sunt competenţi să analizeze plângerea lui Focică. Astfel, ei şi-au declinat competenţa şi dosarul va fi analizat de DNA. În acelaşi caz, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, sesizarea Inspecţiei Judiciare (IJ), instituţie care ar urma să decidă dacă au existat presiuni interne şi externe din partea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, în cazul inspectoarei Mihaela Focică.

Format: