Share
13 Mai 2018 - 14:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână

1. Achitări în serie în dosarele DNA
2. Recepție cazonă de Ziua Europei
3. Iohannis cere din nou demisia premierului
4. Vizită fără mandat la Vatican
5. Eșec răsunător la Eurovision

 


 

1. Achitări în serie în dosarele DNA

După trei knock-down-uri într-o singură repriză arbitrul ar trebui să oprească jocul și să pronunțe KO Tehnic! Este exact situația în care se află DNA în această săptămână în care a suferit nu trei, ci patru eșecuri devastatoare: închiderea dosarului Nițu, achitarea definitivă a Gabrielei Bârsan, achitarea lui Ponta și Șova și achitarea lui Toni Greblă!   Ceea ce ar fi trebuit să fie perlele coroanei „zeiței” Anticorupția s-au dovedit, până la urmă, a nu fi altceva decât niște comenzi politice eșuate, care urmăreau nu scoaterea din joc a unor persoane corupte, ci eliminarea unora care împiedicau niște jocuri de putere.O succintă radiografie a cazurilor din această săptămână ne spune câteva lucruri semnificative legate de mecanismele oculte ale luptei pentru putere. Tiberiu Nițu împiedica - teoretic - libera mișcare a Codruței Kovesi și sincronizarea sa cu Coldea pentru realizarea obiectivelor lui Maior. Scoaterea lui din joc a urmărit aducerea la Parchetul General a unui instrument docil și verificat.Judecătoarea Bârsan era unul dintre puținii magistrați care nu răspundeau la comenzile transmise de Binom prin Livia Stanciu, neputând fi timorată și datorită poziției soțului, judecător la CEDO. Victor Ponta devenise tot mai incomod pentru aspirațiile noului președinte de a avea propriile instrumente de lucru - partid și guvern. Binomul a decis să i le ofere pe tavă accesând punctul slab al al premierului: prietenia cu Șova! Suplimentul servit de Negulescu prin enormitatea invocării rolului lui Tony Blair în campanie n-a fost decît bomboana de pe coliva fantasmagorică preparată de Uncheșelu. În fine, Toni Greblă trebuia să reprezinte avertismentul arătat membrilor Curții Constituționale pentru opoziția lor față de legea Big Brother de care era strâns legată soarta politică a lui Maior și obiectivul său major - funcția de premier.  În toate aceste cazuri corupția propriuzisă aproape ca nu a jucat nici un rol. A fost doar pretextul prin care o colecție impresionantă de trofee era plasată pe panoplia statului paralel: un procuror general, un judecător de Înaltă Curte, un prim ministru, un ministru  și un judecător constituțional! Iată o performanță în fața căreia nu puteau decât să se încline și comisarii europeni, și ambasadorul american dar și șefii acestuia de la Departamentul de Stat.

 

2. Recepție cazonă de Ziua Europei

 Moment istoric: adus de mână de doamna Carmen, președintele se oprește, încruntat, în fața pupitrului de la care urmează să le cuvânteze invitaților săi. De fapt, să le tragă un perdaf membrilor guvernului și „penalilor” afiliați. Supărat, pe bună dreptate, de amenda încasată de la Discriminare (o acțiune vădit politică) care adâncește criza financiară a familiei - provocată de legea pesedistă a salarizării care i-a scos de pe fluturașul de leafă sporul acordat de Oprea și de pierderea chiriei pentru casa din Sibiu, președintele se dezlănțuie împotriva politicienilor care au început să strâmbe din nas când aud de Uniunea Europeană. Aliniați pe căprării de protocolul Palatului, vinovații nu cutează să crâcnească (singurul care ar fi putut să o facă - Tăriceanu - a refuzat invitația) așteptând resemnați finalul cu bere și mici de pe peluză. Privesc suspicioși în jur când Iohannis face vorbire despre „privilegiile pentru un grup restrâns aflat la putere”, întrebându-se dacă nu cumva și președintele face parte din „gașca” pe care o veștejește, pentru că nu are aerul unuia care nu e la putere. Începe să devină o regulă ca orice discurs prezidențial, indiferent de loc sau subiect, să se transforme într-o dojană de la cel mai înalt nivel. Asistăm pe zi ce trece la etapele unui meci Iohannis - Restul Corupt la Lumii, care va dura probabil până la alegeri. Halal sărbătoare, fie ea și europeană - căci pe cea națională pare să o fi uitat toată lumea .

 

3. Iohannis cere din nou demisia premierului

 Klaus Iohannis a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, pentru a doua oară în numai zece zile. De data aceasta, șeful statului acuză Guvernul că amanetează viitorul României: „Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă pentru a face loc unor oameni responsabili și competenți! PSD-ul, în fapt, amanetează viitorul țării! Crește salarii și pensii și neglijează investiții importante și în infrastructură, și investiții necesare dezvoltării în general."

 

4. Vizită fără mandat la Vatican

 Viorica Dăncilă a plecat - fără mandat de...ducere de la cel care i-a cerut de două ori demisia - la Vatican. Acolo s-a întâlnit cu Papa Francisc pe care l-a invitat să viziteze România, chiar dacă atunci ea s-ar putea să nu mai fie în funcție. Papa n-a zis nici da nici nu, ceea ce doamna Dăncilă a considerat a fi o acceptare și a transmis degrabă acasă vestea.

 

 

5. Eșec răsunător la Eurovision

 Cu toată propaganda triumfalistă din jurul reprezentanților noștri la Eurovision, The Humans n-au reușit să se califice în finala în care au ajuns moldovenii. Se caută explicații și scuze, ocolindu-se realitatea: n-am fost suficient de buni!

 

Format: