14 Ian 2018 - 14:30

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

1. Operațiunea „Pedofilul” provoacă cutremur în Interne
2. Tudose îi flutură pe secui
3. Confruntarea „mincinoșilor” riscă un nou episod „Grindeanu”
4. Casa Regală aruncată în stradă din Palatul Elisabeta
5. Codruța - trei abateri disciplinare


AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

1. Operațiunea „Pedofilul” provoacă cutremur în Interne

Polițistul pedofil a generat un veritabil cutremur la Interne. Și o vânătoare de vrăjitoare, în paralel. Pentru Carmen Dan se dovedește un minunat prilej de a se răfui cu unii dintre cei care nu-i acordau onorurile cuvenite ca fiind mai mare peste toți polițiștii. Doar pe unul a putut să-l dea afară, acela fiind prea mic în grad, dar pentru alți doi este la mâna premierului. Tudose, nefiind nici el un fan al favoritei lui Dragnea, vrea mai întîi să discute personal cu „victimele” - un secretar de stat și șeful compartimentului „Omoruri” - exact cel care l-a găsit cu operativitate pe pedofil. Acesta însă a fluierat în biserică opunându-se public modificării codului penal care elimina probele obținute prin înregistrări - exact acelea care au permis identificarea lui Stan. Toată tevatura are mai puțină legătură cu viciile de fond din sistemul păstorit de doamna Dan (ea fiind cea care în mod normal ar fi trebuit să demisioneze din cauza prelungitei sale inadaptări) cît cu divergențele tot mai acute dintre președintele Dragnea și premierul Tudose.

2. Tudose îi flutură pe secui 

După ce Mihai Tudose a avertizat ca “dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toti vor flutura langa steag” a fost criticat dur de autoritatile Ungare,
Premierul a revenit ulterior cu un mesaj pe Facebook: "Discutiile despre autonomia tinutului Secuiesc sunt în afara legii si nu merită luate în seamă, reprezentând doar o incercare de destabilizare a unitatii României în anul Centenarului."
Un ONG condus de un deputat UDMR depune plangere la Consiliul Discriminării împotriva premierului Tudose .
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la RFI ca a fost şocat de declaraţia lui Tudose si a spus că aşteaptă scuze de la premier.
Ambasadorul roman de la Budapesta, Marius Lazurcă, a fost convocat de ministerul de externe ungar, care a apreciat ca declaraţiile premierului sunt inacceptabile.
În continuare, institutia condusa de Teodor Melescanu arată că orice iniţiative de genul celei adoptate de reprezentanţii maghiarilor in Romania incalca Constituţia.
Ministerul "isi exprima increderea ca relaţiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentati de Tratatul politic de baza si Declaratia privind cooperarea si parteneriatul strategic pentru Europa in secolul XXI si se vor dezvolta in spiritul valorilor europene".

3. Confruntarea „mincinoșilor” riscă un nou episod „Grindeanu”

. Premierul Tudose a rezolvat în stilul său cererea ministrului Dan, de a fi destituit șeful Poliției: l-a chemat pe acesta la el și au discutat bărbătește (cum nu se putea discuta cu dna ministru), dându-i ordin ca într-o săptămână să lămurească cazul. Evident, nu a dat curs solicitării ministrului de Interne (mai ales că Despescu este un protejat al vicepremierului Ciolacu), care s-a dus iute la Parlament să i se plângă lui Dragnea că e persecutată pe motive județane. Observatorii subtili cred că acest episod va detona explozia care va rupe partidul, aruncându-l în aer pe Tudose și ai săi și lăsându-l la pământ pe Dragnea.

4. Casa Regală aruncată în stradă din Palatul Elisabeta

Palatul Elisabeta a fost oferit Regelui Mihai I ca locuință de protocol pe durata vieții.
Conform Legii privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român (406/2001) ”membrii de familie ai titularului beneficiază de dreptul de folosință gratuită, potrivit art. 2 lit. a), numai pe durata vieții titularului și vor elibera locuința în termen de 60 de zile”. Regele Mihai a murit pe 5 decembrie 2017, așa că moștenitorii săi
trebuie să elibereze Palatul Elisabeta până la începutul lunii februarie 2018.
Casa Regală va părăsi Palatul Elisabeta după data de 5 februarie, la expirarea celor 60 de zile în care urmașii Regelui Mihai sunt obligați să evacueze clădirea, conform  legislației în vigoare, în condițiile în care între RAAPS și Familia Regală nu s-a ajuns la un nou acord.

 Situat în vecinătatea  Parcului Mihai I (Herăstrău), Palatul Elisabeta a fost construit în 1936 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României. 
După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, Regele Mihai I și-a mutat curtea, temporar, în Palatul Elisabeta. În acest palat, Regele Mihai a fost forțat să semneze actul de abdicare, la 30 decembrie 1947. Palatul s-a aflat în proprietatea Principesei Elisabeta până la naționalizarea lui în 1948.

5. Codruța - trei abateri disciplinare

Inspecția Judiciară o cercetează pe Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, care este acuzată de trei abateri disciplinare.
Prima se refera la sedința din februarie 2017 cand Kovesi s-a adresat unui procuror care ancheta retrocedări ilegale de imobile naționalizate la Timișoara, cu următoarele cuvinte: "Să decapăm până ajungem la premier" (Sorin Grindeanu). Despre înregistrări, procurorul șef Kovesi a spus initial că nu sunt reale ci că "i s-au pus cuvinte în gură".
A doua abatere este cea de "atitudine nedemnă" reflectata in modul de  adresare fata de procurori din subordine.
Concluziile anchetei derulate de Inspecția Judiciară asupra Laurei Codruța Kovesi, urmează a fi prezentate Secției pentru Procurori din Consiliul Superior al Magistraturii.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a sugerat în declarațiile sale, că s-ar decis să-i propună președintelui Iohannis eliberarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA.
La rândul ei, Laura Codruta Kovesi, a cerut, aviz din partea Consiliului Superior al Magistraturiii pentru revocarea din functie a procurorului DNA Eugen Stoina care, aflat sub influenta bauturilor alcoolice, a provocat un adevarat carambol în care trei masini au fost avariate, iar Mercedesul E Class al procurorului facut praf, în Capitală.
Ambasada SUA în România transmite, prin vocea adjunctul şefului misiunii SUA la Bucureşti, Abigail Rupp, un mesaj despre lupta anticorupție.

Alegerea editorilor: 

Format: