Publicat: 8 Ianuarie, 2012 - 00:05
Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente, înregistrate în această săptămână. Vă prezentăm clasamentul primelor subiecte de presă, în funcţie de impactul lor asupra opiniei publice:

1. 5 ani de la intrarea României în UE. Un bilanţ evitat....
România a aniversat la 1 Ianuarie 2012 împlinirea a cinci ani de la intrarea în UE. Evenimentul nu a fost sărbătorit în niciun fel de către autorităţi, preocupate cu ieşirea din criza economică. Dezinteresul autorităţilor faţă de acest eveniment l-a supărat foarte tare pe uneperistul Cristian Diaconescu care a trecut la acuzaţii serioase la dresa autorităţilor, dar şi a presei.

"Am uitat că menţinerea noastră la masa ţărilor civilizate ale Europei este un efort continuu, am uitat deopotrivă media şi cel mai grav, am uitat noi politicienii”, a scris Diaconescu pe blog, într-o postare intitulată “La Mulţi Ani şi să ne fie ruşine!”.

Acuzaţia lui Cristian Diaconescu a stârnit controverse atât în rândul politicienilor, cât şi a jurnaliştilor care nu se simt vinovaţi de această "uitare".

Într-o postare, ulterioară, pe blog, Diaconescu a adăugat: Eu nu trebuie să-mi asum starea de ruşine. Acesta a argumentat că lui nu îi este ruşine pentru că a militat ca România să aibă condiţii avantajoase pe plan internaţional.

"Nu retractez nimic din ceea ce am scris şi, mai mult, nuanţez spunând că nu m-am adresat ieri unei categorii anume din societate, unei anume părţi din clasa politică, unei anume generaţii de diplomaţi, politicului în ansamblu ori societăţii exclusiv. Ceea ce am scris se referă la noi toţi în mod egal", a precizat Diaconescu.

 

2. Inflaţia a scăzut la 2,8 în Decembrie
Rata anuală a inflaţiei în cele 17 state din zona euro a scăzut foarte mult în Decembrie, la 2,8%, de la 3% în luna precedentă, conform unei estimări preliminare publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Deocamdată, Eurostat nu a oferit detalii cu privire la preţurile care au înregistrat cea mai rapidă creştere.

Rata inflaţiei în zona euro a rămas peste ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub două procente.

Scăderea inflatiei va permite Bancii Centrale Europene sa scada din costurile de imprumut, necesare pentru revigorarea economiei. Scăderea inflaţiei este stimulată de companiile care isi scad preturile pentru a stimula cererea. Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca riscurile privind preturile sunt echilibrate, dupa ce banca a taiat rata dobanzii pentru a doua oara in tot atatea luni.

"S-ar putea ca zona euro sa atinga pragul de inflatie de 2% pana la sfarsitul primului trimestru al anului", a declarat Nick Matthews, economist la RBS Londra.

Consiliul director al BCE se va intalni pe 12 ianuarie, la Frankfurt. La intalnirea de data trecita consiliul a votat reducerea rateri dobanzii cu 0.25 de puncte procentuale, ajungand la 1%, un record minim. "Exista sansa reala a unei alte reduceri, de pana la 0.75%, chiar daca nu neaparat saptamana viitoare", a declarat presedintele grupului Standard Bank Plc din Londra.

 

3. Intrarea în vigoare a modificărilor Codului Fiscal
Legislaţia fiscală din România a fost modificată, din nou, începând cu 1 ianuarie 2012.
Modificările aduse Codului Fiscal vizează majorarea accizelor la motorină, devansarea termenului de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit sau deductibilitatea de 50% a TVA aferentă achiziţiilor de autovehicule.

Modificări privind achiziţia de vehicule şi combustibil:

- Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, sunt deductibile în limita a 50%

- Din punct de vedere al TVA, se poate deduce 50% din taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor de vehicule şi, respectiv 50% din taxa aferentă achiziţiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului

- Din punct de vedere al impozitului pe venit, la stabilirea venitului net anual din activităţi independente se pot deduce 50% din cheltuielile privind combustibilul pentru vehicule

Prevederile de mai sus se aplică în cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului. Sunt express excluse anumite vehicule precum cele utilizate exclusiv pentru: intervenţii, reparaţii, pază, curierat, vânzări, transport de persoane cu plată ş.a.

Nivelul accizei pentru motorină se modifică şi va fi de 374,00 euro/tonă, respectiv 316,03 euro/1000 litri (nivelul anterior: 358,00 euro/tonă, respectiv 302,51 euro/1000 litri)

Impozitul pe profit:

- Sunt exluse din cheltuielile nedeductibilie, cheltuielile determinate de diferenţele nefavorabile ale titlurilor de participare şi ale obligaţiunilor emise pe termen lung

- Cheltuielile cu remunerarea angajaţilor în instrumente de capitaluri proprii cu decontare în numerar reprezintă cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit, dacă acestea sunt impozitate conform Titlului III “Impozitul pe Venit”,

Impozitul pe venit:

- Pentru următoarele venituri nu mai există obligaţia de reţinere la sursă a impozitului pe venit în cota de 10% de către plătitorul de venit. Persoana fizică beneficiară a venitului trebuie să efectueze plăţi anticipate în patru tranşe egale în timpul anului pe baza declaraţiilor de venit estimate/realizate:

* venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie

* venituri obţinute în baza contractelor de comision, mandat comercial

- Sunt considerate venituri din cedarea folosinţei bunurilor, şi acele venituri obţinute de către proprietar din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală

- Veniturile obţinute din închirierea unui numar mai mare de 5 camere situate în locuinţa personală sunt considerate venituri din activităţi independente

- Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final

în cazul contractelor de arendare aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2012, contribuabilii sunt obligaţi să-şi exercite în scris opţiunea privind modalitate de impunere aleasă, prin încheierea unui act adiţional, înainte de data efectuării primei plăţi, care să fie înregistrat la organul fiscal competent în termen de 15 zile de la încheierea acestuia.

 

4 Dosarul ROMGAZ
Un nou dosar de corupţie iese la iveală. Foştii secretari de stat Darius Meşca, Tudor Şerban, Viorel Palaşcă, Victor Alesandru Dan - apropiat al lui Ioan Niculae -, din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi pe vicepreşedintele ANRE, Eugen Georgescu au fost puşi sub acuzare de anchetatorii DIICOT, în dosarul privind gazele ieftine pentru InterAgro.

Pentru complot şi subminarea economiei naţionale a fost începută urmărirea penală, în 14 decembrie 2011, împotriva următoarelor persoane:

Ioan Niculae, proprietarul InterAgro

Marin Mirea - administrator la InterAgro şi preşedinte al Organizaţiei Patronale a Poducătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România Nitrofosfor

Viorel Palaşcă - secretar de stat pentru politica industrială MECMA în perioada 2007-2008

Darius Meşca - secretar de stat pentru energie în MECMA în perioada 2005-2009

Tudor Şerban - secretar de stat pentru energie şi resurse minerale MECMA în perioada 2009-2010

Stelian Bănăţeanu - director general adjunct al Direcţiei de Politici Industriale MECMA

Eugen Georgescu - vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)

De asemenea, este pus sub urmărire penală şi Dan Victor Alesandru, apropiat al lui Ioan Niculae şi administrator al unor firme conexe domeniului gazelor. El a deţinut funcţia de secretar de stat în 2005 în MECMA.

Este anchetată şi Ioana Apan - director general adjunct, secretar general adjunct în MECMA, fiind numită preşedinte AGA a SNGN Romgaz în 23 iulie 2007, funcţie deţinută până în 7 iulie 2009, când a fost desemnată preşedinte al CA Romgaz, pentru o perioadă de patru ani.
Vedeţi aici ce spune Varujan Vosganian, fost ministrul al Economiei.

Anchetatorii au pus sub acuzare şi alte persoane:

Marius Untescu - şef serviciu în cadrul MECMA, numit în 7 aprilie 2005 membru în AGA Romgaz, până la 10 februarie 2009

Adriana Oros - consilier MECMA-OSPI, numită în AGA în 10 februarie 2009

Monica Mitu - consilier MECMA, numită în AGA în 10 octombrie 2009.

Totodată, în dosar sunt urmăriţi penal Marcel Piteiu, directorul general al Romgaz, şi directorii Alpar Kramer, Antal Francisc, Toth Francisc, Marius Leonte Veza, Eugen Mitea, Lucian Stancu, Lucia Ionaşcu, Gheorghe Dîmbean, Corin Emil Ciurea, Cornelia Sărdan, Maria Mateş, Ioan Floin Iagăr, Ruben Diac, Nicolae Strava, Gabriela Ciobotă, Ioan Marius Sabău, Viorica Bordeiu, Iulia Săcălean, Mihaela Rusu, Radu Dan Păltan, Ionuţ Bogdan, Ion Diaconu, Anca Antal, Andrei Iancu Popescu, Forin Todoran, Mioara Zainea, Rodica Bica.

 

5. CSM are o nouă conducere
Judecătoarea Alina Nicoleta Ghica este noul presedinte ales al CSM
Pe data de 6 Ianuarie 2012, în cadrul şedinţei de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii, a fost aleasă în funcţia de Preşedinte al Consiliului, cu majoritatea de voturi a membrilor prezenţi, judecător Alina Nicoleta Ghica.

În funcţia de Vicepreşedinte al Consiliului a fost aleasă, cu majoritate de voturi, procuror Oana Andrea Schmidt Hăineală.

La funcţia de Preşedinte al CSM a mai candidat judecătorul Alexandru Şerban.