Publicat: 8 Iulie, 2012 - 00:06

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:


"Săptămâna neagră" a regimului Băsescu (Cronologie)

o Revocarea Avocatului Poporului
o Schimbarea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului
oLectura in plen a textului cererii de suspendare si primele replici ale presedintelui
o Solicitarea avizului – consultativ – al CCR
o Decizia CCR si comentariile partilor
o Sedinta Comuna a Camerelor si dezbaterile pe tema cererii de suspendare
o Votul parlamentarilor
o Declaratii dupa vot


"Săptămâna neagră" a regimului Băsescu a fost gândită minuţios de către USL, care a făcut o adevarată demonstraţie de forţă săptămâna aceasta, urmând a culege roadele propriilor decizii în perioada ce urmează.

Scaunul preşedintelui Băsescu a început să se clatine, fără niciun dubiu, în momentul în care USL a decis schimbarea Avocatului Poporului, instituţie esenţială în încercarea de suspendare a lui Traian Băsescu pentru ca Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţionala în legătura cu constituţionalitatea unor acte legislative.

USL reproşează Avocatului Poporului că a utilizat prerogativele constituţionale şi legale pentru a servi interesele politice ale PDL, că s-a pronunţat în mod repetat asupra unor probleme politice fără să fi fost sesizat, invocând inclusiv sesizarea în cazul ICR.

Astfel, cu 236 voturi "pentru", Gheorghe Iancu a vacantat postul pentru social democratul Valer Dorneanu, care a devenit, astfel, preşedinte interimar al instituţiei Avocatul Poporului.

În aceeaşi zi, Marţi, 3 Iulie, Roberta Anastase a fost răsturnată din fotoliul de şef al Camerei Deputatilor, la bază stând acuzaţiile de fraudă care i s-au adus privind numărarea voturilor, în locul ei fiind ales social democratul Valeriu Zgonea.

Şi cum USL are acum majoritatea, Vasile Blaga a fost dat jos din fruntea Senatului, în antecamera Cotroceniului urmand sa intre nerăbdătorul liberal Crin Antonescu.

PDL a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională deciziile luate în Parlament. "Este o lovitură de stat", a spus Vasile Blaga. "Am fost înlocuită pentru o şedinţă pe care nu am condus-o", a explicat Roberta Anastase. Din tabăra cealaltă PSD-istul Valeriu Zgonea a precizat calm: "PDL poate sa sesizeze si mama Curtii Constitutionale".

Nici Preşedintele Traian Băsescu nu a rămas indiferent la mutările USL. El a apreciat, într-o scurtă intrevenţie de la Cotroceni, că deciziile impuse de majoritatea parlamentară sunt similare mineriadei din Iunie 1990 şi a cerut ca instituţiile statului să nu mai fie atacate.

Astfel, s-a ajuns în punctul cheie al acestor răsturnări: suspendarea presedintelui.

Joi, 5 Iulie, a fost citit, în Parlament, textul cererii de suspendare, în care Traian Băsescu era acuzat de încălcarea, în nerepetate rânduri a Constituţiei. După citirea în Parlament, documentul a fost trimis preşedintelui Băsescu, carea venit în Parlament pentru a face câteva precizări:

"Documentul pe care l-am primit are patru mari obiective: primul este faptul că USL doreşte să aibă sub control instituţiile statului. Alt obiectiv este legat de nepunerea în aplicare a referendumului din 2009, prin care poporul a votat cu 85% penru parlament unicameral şi 300 parlamentari. Astea sunt motive de fond. Mai e unul conjunctural: Primul ministru pe care l-aţi susţinut este cunoscut ca primul ministru copy-paste", a spus Băsescu.


Principalele obiective ale USL, potrivit lui Băsescu, ar fi, de fapt, punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului, în principal a justiţiei şi nepunerea în aplicare a referendumului din Noiembrie 2009.

După Joi, a urmat Vineri, 6 Iulie, când cererea a ajuns la Curtea Constituţională pentru a primi un aviz de suspendarea a preşedintelui. Şi la Parlament treaba era în toi, birourile reunite începând şedinţa extraordinară pentru dezbaterea suspendării.

Avizul Curţii a venit într-un final şi, deși aceasta s-a pronunțat pe fiecare din cele șapte capete de acuzare, a lăsat loc de interpretare. PSD l-a considerat aviz favorabil pentru suspendare, iar PDL, evident, un aviz care arată că nu există nicio justificare de suspendare a preşedintelui.


 "Faptul că preşedintele României, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către Guvern, prin asumarea răspunderii, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul şi atribuţiile primului ministru", se arată în avizul Curţii.
 
 "De aceea, această atitudine imputată domnului Traian Băsescu nu poate fi încadrată în conceptul «opinii şi opţiuni politice». astfel cum acesta a fost stabilit de Curtea Constituţională prin avizul consultativ nr. 1 din 5 aprilie 2007, potrivit căruia preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi exponenţilor acestora", mai arată Curtea Constituţională.

 
"M-am bucurat că CCR nu constată nicio abatere care să justifice suspendarea", adăugând că USL vrea să îşi apere penalii prin acapararea pârghiilor justiţiei. "Am înţeles din presă că urmează domnul Dan Voiculescu", şi-a început Traian Băsescu apărarea, Vineri, în faţa plenului reunit.
 
 


A urmat apoi discursul lui Crin Antonescu, încheiat cu promisiunea unei demisii şi retrageri din viaţa politică dacă nu va asigura, după referendum, interimatul la Cotroceni.

Momentul votului l-a găsit pe Traian Băsescu la Cotroceni, suspendarea sa neluând prin surpindere pe nimeni: a fost suspendat cu 256 de voturi "pentru", în timp ce împotriva propunerii au fost 114 voturi, iar două voturi au fost declarate nule.

Antonescu a preluat, astfel, sceptrul, urmând a se instala comod la Cotroceni, deocamdată doar interimar.

29 Iulie este ziua stabilită pentru votul populaţiei. Participanţii la referendum se pronunţă prin "da" sau "nu" la următoarea întrebare: "Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?".

Şi ca lucrurile să fie mai simple, Guvernul a modificat legea referendumului, astfel că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi.
 

După suspendarea sa din Parlament, preledintele Băsescu a susţinut o conferinţă de presă, unde a declarat că este un lucru cert că un referendum va fi organizat.

"Mergem la referendum. Argumentul suspendacilor, că nu am popularitate. Nu pot fi laş, mut", au fost reacţiile lui Băsescu, după suspendarea din Parlament.

 
"Vreau sa cred ca romanii nu-si doresc linistea din vremea Guvernului Iliescu" - a spus el, dovedind inca odata ca este obsedat de persoana fostului presedinte, din al carui "guvern" a facut parte.

 O buna parte a discursului sau a fost concentrata pe persoana premierului, pe care l-a atacat dur, reiterand acuzatiile vehiculate in ultimele zile si concluzionand:"Daca voi castiga referendumul, sigur nu-i voi mai pune in mana un mandat de premier, daca USL-ul va castiga alegerile din toamna".
 
.

 

 

De menţionat este că în toată această vâltoare politică nu s-a vazut printre preocuparile politicienilor, de exemplu,  stabilizare leului, aflat încă în cădere liberă şi stabilind constant câte un maxim istoric.