Share
26 Apr 2015 - 00:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1. Scandalul votului pentru Şova: Tăriceanu - suspect DNA
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a intrat in vizorul DNA, dupa votul dat pe 25 martie in cazul senatorului lui Dan Sova. Solicitarea DNA privind documentele referitoare la cazul Şova care nu era în conformitate cu regulile procedurale i-a adus probleme lui Tăriceanu. Preşedintele Senatului a declarat că în urma analizei conducerii Senatului s-a ajuns la concluzia că cererile din partea DNA nu respectă regulile procedurale privind relaţiile instituţionale între Senat şi Justiţie pentru că sunt semnate de procurorul DNA, şi nu de către Ministerul Justiţiei.

"Decizia Biroului Permanent este axată pe două elemente, pe elementul de fond şi pe elementul de formă. (...)Sunt decizii şi documente pubice, ele vor fi transmise imediat ce comunicarea va fi făcută conform regulilor instituţionale care trebuie să funcţioneze între Senat, respectiv Parlament, şi Justiţie", a spus Tăriceanu, precizând că, pe problema de fond nu există niciun fel de reţinere din partea Senatului.

"Biroul Permanent a hotărât să sesizăm ministrul Justiţiei, căruia să îi solicităm ca adresarea să se facă conform regulilor procedurale", a explicat Călin Popescu Tăriceanu, adăugând: "Pe fond, solicitarea este fără îndoială în atenţia Senatului şi i se va da curs de îndată ce vor fi sesizaţi procedural corect".

Nemulţumit de punctul de vedere al şefului Senatului, presedintele PMP, Eugen Tomac, a facut pe 8 aprilie o plangere penala la Parchetul General acuzând că Tăriceanu încalcă legea. De altfel, vineri dimineata, Parchetul ICCJ a trimis sesizarea la procurorii anticoruptie considerând că este de competenţa acestora.

Dupa ce a depus plangerea penala, Tomac declara pentru Ziare.com ca Romania "nu-si poate permite un presedinte de Senat care incalca Constitutia, lucru constatat de Curtea Constitutionala a Romaniei".

"Decizia CCR de astazi a confirmat faptul ca presedintele Senatului, cel care trebuie sa vegheze la respectarea legii, a privilegiat de fapt incalcarea ei, in cazul votului privind ridicarea imunitatii senatorului Dan Sova. Am adresat deja plangere penala cu privire la lipsa emiterii unei hotarari in urma votului, prin care domnul Calin Popescu Tariceanu a comis o fapta ce poate constitui un abuz in serviciu. Consider ca respectarea legii in institutia legiuitoare a tarii este o conditie minima a statului de drept, deci este nevoie de sanctionarea fiecarei incercari de subminare a acestui principiu", a declarat atunci Eugen Tomac pentru Ziare.com.

 

2. Consultările de la Cotroceni - runda a treia
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, luni, cu reprezentanţii partidelor parlamentare despre teme precum: finanţarea partidelor, alegerile parlamentare şi votul pentru diaspora.

După consultări, Iohannis a anunţat că s-a stabilit ca până la jumătatea lunii mai să fie aprobate de Parlament şi trimise spre promulgare legea privind alegerilor locale, şi legea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale.

Preşedintele Iohannis a mai spus referitor la legea privind alegerile parlamentare că se va finaliza până la finalul sesiunii parlamentare. Referitor la votul pentru diaspora şi votul prin corespondenţă, Iohannis a atenţionat: ”S-a promis, aştept ca stadiul declarativ să fie depăşit, voi urmări cu mare atenţie ce se întâmplă”.

Preşedintele României a mai declarat că în cadrul consultărilor a vorbit şi despre ”corectarea prevederilor care dau impresia că partidele doresc să îşi lase portiţe pentru finanţări, în special cele referitoare la împrumurile de la persoane fizice, dar şi despre necesitatea transparenţei şi necesitatea existenţei unui mecanism de verificare”.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat, luni, după finalizarea consultărilor cu partidele, de la Palatul Cotroceni, că încet, dar sigur, cu acest tip de consultări, se intră în normalitate.

”Încet dar sigur, cu acest tip de consultare intrăm în normalitate. Cred că este un nou pas făcut spre o altfel de politică, o politică a normalităţii. Următorul pas, sigur, este ca aceste discuţii să se şi concretizeze în prpiecte aşteptate şi de politicieni şi de cetăţeni”, a arătat preşedintele Iohannis.

El a adăugat că poate spune faptul că, în urma consultărilor, ”suntem pe drumul cel bun”.

 

3. Şedinţa comună a guvernelor român, bulgar şi sârb de la Craiova
Premierii României, Bulgariei şi Serbiei s-au întâlnit, vineri, la Craiova unde au discutat despre investiţii comune în infrastructură şi eficienţă energetică, iar autostrada Bucureşti-Sofia-Belgrad a fost în centrul negocierilor.

Ponta spus, la finalul intalnirii pe care a avut-o cu omologii sai bulgar, Boyko Borisov, si sarb, Aleksandar Vucic, ca energia este cea mai importanta arma de dezolvare.
"Spuneam in intalnirea cu cei doi prim-ministri ca, azi, energia este de fapt cea mai eficienta arma si cel mai important mijloc de dezvoltare si impreuna, Bulgaria, Serbia si Romania trebuie sa accelereze proiectele de infrastructura energetica care sa ne permita sa fim conectati, sa avem acces la piata europeana si mondiala, si sa oferim economiei din cele trei tari energie sigura si la preturi competitive", a spus Ponta.
Totodata, premierul roman a evocat importanta infrastructurii energetice si cea a dezvoltarii infrastructurii de transport care leaga cele trei tari, prin proiecte comune.
"Ne leaga Dunarea si Strategia Dunarii care poate atrage investitii si proiecte importante, dar trebuie sa avem proiect comune in ceea ce priveste transportul, infrastructura rutiera, autostrazi, drumuri, poduri care sa lege cele trei tari", a menţionat Ponta.

Premierul bulgar, Boyko Borisov, si cel sarb, Aleksandar Vucic, s-au declarat interesati de dezvoltarea infrastructurii de transport si energie cu Romania, inclusiv de o autostrada care sa lege capitatele celor trei tari.
"Dorinta mea este sa vad o autostrada care sa lege Bucurestiul cu Sofia si Belgrad", a declarat premierul Bulgariei, Boyko Borisov, vineri, la Craiova, la finalul intalnirii cu omologii sai roman, Victor Ponta, si sarb, Aleksandar Vucic.
La randul sau, premierul sarb, Aleksandar Vucic, a spus ca s-a primit acceptul Bruxelles-ului pentru o autostrada Burgas-Varset-Timsoara si spera ca lucrarile la aceasta sa inceapa anul viitor. 

 

4. Diversiunea "închisorilor CIA" din nou pe tapet
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, salută afirmaţia fostului preşedinte Ion Iliescu privind prezenţa unui centru CIA în România şi cere o anchetă în acest sens.

"Într-un interviu recent pentru Der Spiegel, fostul preşedinte român Ion Iliescu a recunoscut că ştia despre un centru CIA în România, deşi neagă că ştia ce se întâmpla acolo. (...) În 2006 şi 2007, raportorul Adunării privind zborurile şi închisorile secrete ale CIA Dick Marty a acuzat România, alături de Polonia, că a găzduit centre secrete de detenţie folosite pentru torturarea suspecţilor în cadrul aşa-zisului război împotriva terorismului", a spus Anne Brasseur, preşedintele APCE, potrivit comunicatului publicat vineri seara pe site-ul organizaţiei.

Procurorii români trebuie să efectueze o investigaţie serioasă asupra faptelor şi să-i tragă la răspundere pe cei care au comis infracţiuni în acest context, precizează comunicatul.

Ion Iliescu a afirmat, într-un interviu acordat Der Spiegel, că el a aprobat "în principiu", în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie.

În perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind găzduirea de către România a unui centru al Agenţiei Centrale de Informaţii.

"Aliaţii americani ne-au cerut să oferim o locaţie", a afirmat Ion Iliescu într-un interviu acordat revistei Der Spiegel, explicând că a aprobat solicitarea "în principiu", detaliile fiind stabilite de Ioan Talpeş, care fusese director al Serviciului de Informaţii Externe.

"Am considerat că era un gest de acomodare înaintea aderării noastre la NATO. (...) Noi nu am avut nicio interferenţă asupra activităţilor desfăşurate de Statele Unite în acea locaţie. (...) În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi (...), nu am intrat în detalii. Dacă aş fi ştiut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv", a explicat Iliescu, care a fost preşedinte în perioada 22 decembrie 1989-1992, 1992-1996 şi 2000-2004. 

 

5. O nouă reducere de TVA: 5% pentru cărţi 
Premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook faptul că susţine ideea de reducerea TVA la 5% pentru cărţi.
"Susțin ideea unei cote ‪TVA‬ de 5% pentru ‪cărți‬! Ar fi una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană și un sprijin semnificativ pentru domeniul Culturii!", a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Postarea este urmarea unei discuţii pe care a avut-o premierul cu ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, pe această temă.

"Am vorbit cu premierul Victor Ponta și cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și am obținut sprijinul lor pentru această inițiativă. Voi depune la Camera Deputaților un amendament la proiectul Noului Cod Fiscal, prin care TVA pentru cărți să fie redusă la 5%, una dintre cele mai mici cote din Uniunea Europeană!", a scris Vulpescu pe pagina sa de Facebook.

Format: 

Topic: