Publicat: 28 Aprilie, 2013 - 00:00
Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:
1.Vizita preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a efectuat o vizită oficială în România unde a dat asigurări că va conlucra cu Preşedinţia lituaniană a UE pentru a se ajunge la progres în privinţa integrării României în zona Schengen.
De asemenea, Rompuy a subliniat ca se bucura sa regaseasca la Bucuresti "un nou climat de cooperare intre actorii politici" şi de stabilitate politică.

"A fost o placere sa ma aflu in Romania in acest nou climat de cooperare intre principalii actori, ceea ce reprezinta un element pozitiv atat pentru cetateni cat si pentru Romania", a spus Van Rompuy, intr-o conferinta comuna cu Victor Ponta.

Primul ministru si-a exprimat si el bucuria pentru faptul ca "situatia politica si economica este acum stabila si predictibila", adaugand ca apreciaza "rolul important pe care domnii Van Rompuy, Barroso si Schultz l-au jucat pentru gasire solutiilor politice pentru aceasta stabilitate, de care Romania avea nevoie".

"Este important pentru Romania sa ramana cat mai aproape de dezvoltarile din zona euro" si "il incurajez pe premier sa indeplineasa toate conditiile pentru a adera ulterior la zona euro", a afirmat Herman Van Rompuy.

Premierul a promis ca Guvernul se va concentra in perioada urmatoare pe energie si agricultura, "principalele motoare de crestere" in tara noastra.

La rândul său, președintele Traian Băsescu a declarat că România este una din primele țări care a reușit să iasă din procedura de deficit excesiv.

„Am ținut să subliniez succesul pe care l-a avut România în restabilirea echilibrelor macroeconomice.România îndeplinește criteriile de ieșire din procedura de deficit excesiv. Am subliniat și faptul că ne bucură că suntem una din primele țări care reușesc să iasă din procedura de deficit, dintre cele 27 care se află în această procedură. România a revenit din punct al credibilitții acolo unde îi este locul, adică între statele care cheltuiesc rezonabil și nu au nevoie să stea cu mâna întinsă pentru a-și plăti pensiile și salariile, a declarat președintele Băsescu, după discuţia cu preşedintele Consiliului European.

 

2. “Rafale“ ANI la nivel înalt
Agenția Națională de Integritate (ANI) şi-a făcut de cap săptămâna asta acuzând nume grele din politică de fals în declarații, averi nejustificate și contracte cu statul. Şi ca să nu se supere imeni, ANI a luat în colimator câte doi reprezentanţi de la fiecare partid. Astfel, pe lista incompatibililor se regăsesc Marian Vanghelie, Klaus Iohannis, Theodor Stolojan, Nicușor Constantinescu, Adrian Căncescu și Florin Popescu.

Theodor Stolojan este acuzat de fals în declarații, Marian Vanghelie de diferențe între venituri și avere, Klaus Iohannis, Aristotel Căncescu și Nicușor Constantinescu sunt acuzați de incompatibilitate, iar Florin Popescu de conflict de interese.

Angajații Agenţiei Naţionale de Integritate susţin că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află într-o situaţie de incompatibilitate deţinând simultan atât funcţia de primar al Municipiului Sibiu cât şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC APĂ CANAL SA SIBIU şi SC Pieţe SA. Iohannis este azucat de incompatibilitate și cumul de funcții Primarul Klaus Iohannis.

Agenţia naţională de Integritate a cerut verificarea averii edilului sectorului 5 al Capitalei, după ce s-a constatat existența unei diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate. Nu mai puţin de 180.000 de euro,nejustificaţi. ANI a sesizat Curtea de Apel în acest sens. 

Florin Popescu este acuzat că în calitate de Președinte al Consiliului Județean Dâmbovița a semnat contractul de proiectare și execuție lucrări precum și șapte acte adiționale la contractul de lucrări, încheiate între Consiliul Județean Dâmbovița și S.C. Procor S.A., societate unde a deținut calitatea de asociat până în iunie 2008.

Europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan, riscă un dosar penal pentru fals în declaraţii. ANi îl acuză pe Stolojan că în declaraţia de avere nu a menţionat că deţine acţiuni la Transgaz Mediaş în valoare de 94.000 euro.

Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța este acuzat de ANI de cumul de funcții având, între 2008 și 2009, atât calitatea de președinte al Consiliului Județean, cât și cea de reprezentant al județului Constanța în Adunarea Generală a acționarilor a S.C. Raja S.A. Constanța.

 

3.Anunţul oficial al investiţiei grupului german  Daimler
Consiliul de administrație Daimler AG a decis să extindă reţeaua de producţie a cutiilor de viteze Mercedes-Benz Cars. În urma aprobării de către Consiliul de Supraveghere, sunt planificate acum capacități suplimentare pentru asamblarea cutiilor de viteze ce urmează a fi stabilite la unitatea de producţie Daimler din România, Star Transmission. Pentru producţia unei noi generații de cutii de viteze automate, vor fi investite în România mai mult de 280 de milioane de Euro. În total, compania plănuieşte investiţii de peste 300 de milioane de Euro.

Grupul german Daimler va investi peste 300 milioane euro în România pentru extinderea producţiei de cutii de viteze, destinate Mercedes-Benz, la subsidiara locală Star Transmission din Sebeş, judeţul Alba. 

Daimler, proprietarul Mercedes-Benz Cars, va extinde capacitatea de producţie a Star Transmission, deoarece fabrica de la Stuttgart funcţionează deja la capacitate maximă, se arată într-un comunicat transmis miercuri de grupul german.
 
"Pentru noi nu a fost o surpriză. Decizia companiei germane de a investi aici reprezintă şi o carte de vizită pentru noi, care arată că a găsit parteneri reali de discuţie", a declarat Ion Dumitrel. El a precizat că în urmă cu o săptămână Daimler a achiziţionat întregul pachet de acţiuni al Star Transmission, unde deţinea 78% din capitalul social.

Angajaţii români vor urma un program special de calificare la fabrica din Stuttgart-Untertürkheim, pentru a asigura transferul de experienţă din Germania în producţie, asigurarea calităţii, întreţinere şi logistică.
 
Începând de la jumătatea acestui an, Star Transmission va produce la Sebeş cutii de viteze automate în cinci trepte. Din 2014, generaţia actuală de cutii de viteze cu dublu ambreiaj va fi de asemenea asamblată la Sebeş.
 
Compania germană intenţionează să asambleze la Sebeş, începând cu anul 2016, şi o nouă generaţie de cutii de viteze automate, dacă va obţine sprijinul guvernului român în vederea extinderii capacităţilor de producţie.

 

4 Înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară
Președintele Traian Băsescu a promulgat marți, 23 aprilie, Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară. A fost nevoit să o promulge pentru că a mai fost retrimisă la parlament pentru reexaminare şi nu se putea repeta operaţinea.
"Nu mai pot să o întorc o dată, sunt obligat prin Constituţie să o promulg", a declarat preşedintele Băsescu la la Craiova.
Potrivit Guvernului, în Uniunea Europeana, 15 state membre au în prezent acest tip de structura de supraveghere, printre care Germania, Marea Britanie, Austria, Polonia, Danemarca, Finlanda, Suedia si Tarile Baltice.

"Prin urmare, infiintarea in Romania a unei astfel de autoritati, responsabila cu supravegherea prudentiala a pietei de capital, a sectorului asigurarilor si a sistemului de fonduri de pensii private, se incadreaza intr-o dinamica institutionala la nivel european. Autoritatea de Supraveghere Financiara va prelua toate functiile si atributiile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, autoritati care se desfiinteaza", mai informeaza Guvernul.

Guvernul a initiat un act normativ prin care vrea sa unifice intr-o singura institutie comisiile de supraveghere a pietei de capital (CNVM), a asigurarilor (CSA) si a pensiilor private(CSSPP).

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a validat miercuri componenţa Autorităţii pentru Supraveghere Financiară.

În funcţia de preşedinte a fost ales liberalul Dan Radu Ruşanu, cu 323 voturi pentru şi unul contra, pentru funcţia de prim-vicepreşedinte Daniel Dăianu, cu 323 pentru şi unul împotrivă, Mircea Ursache pentru postul de vicepreşedinte, cu 322 voturi pentru şi două împotrivă, Tudor Daniel - vicepreşedinte şi Ion Giurescu - vicepreşedinte, cu câte 323 voturi pentru şi unul împotrivă.
 
Au fost validaţi pentru funcţia de membru cu câte 323 voturi pentru şi unul împotrivă Mihăilescu Dorina Teodora, Marcu Gheorghe, Alexe Gavrilă, Albu Gheorghe, Lorand Istvan Kralik, Mârzac Marian, Sârbu Marian, Moldoveanu Corneliu, Baltă Tudor, Frunzulică Doru Claudian, Puiu Nina, Coca Constantinescu Gheorghe Cornel. Mandatul fiecăruia este de cinci ani.


5 Vizita lui Ponta la Consiliul Europei
Primul-ministru Victor Ponta a participat miercuri la lucrarile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Premierul a prezentat miercuri, în plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (CoE), angajamentul Guvernului român pentru valorile europene, dând asigurări că autorităţile regretă greşelile din trecut şi se gândesc la un "viitor comun".

"Sunt aici ca sa transmit un mesaj clar cu privire la angajamentul Guvernului roman si al tarii fata de toate valorile CoE, angajamentul nostru de a invata din toate greselile din trecut si, de asemenea, de a ne gandi la un viitor comun, care presupune pentru tara democratie, stat de drept si respectarea drepturilor omului", a afirmat Victor Ponta.
Premierul român a cerut CoE sprijin pentru patru puncte "pentru consolidarea institutiilor tarii", respectiv modificarea Constitutiei, procesele deschise la CEDO pentru proprietatile confiscate de regimul comunist, minoritatile si comunitatea rroma din Romania. "Avand in vedere toate blocajele crizei politice, in timpul acestui mandat al Parlamentului trebuie sa facem schimbari ale Constitutiei, pentru ca viitoarele crize politice sa fie limitate (...) sa aratam ca ne-am invatat lectia trecutului", a susţinut Ponta necesitatea modificarii Constitutiei.

Premierul a mai spus că reprezentanţii tuturor partidelor politice, atât guvern, cât şi opoziţie, semnează împreună o scrisoare, în care asigură că România va putea să-şi rezolve toate problemele instituţionale şi politice şi că se poate coopera pentru beneficiul ţării.

Referitor la problema minoritatilor, "Romania aplica cele mai inalte standarde in ceea ce priveste protectia minoritatilor, dar intotdeuna este loc pentru imbunantatiri", iar "cea mai mare provocare pentru noi este comunitatea rroma", a specificat Victor Ponta.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională care veghează la respectarea drepturilor omului. A luat naștere la 4 mai 1949 și reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene precum și alte state din centrul și estul Europei. Consiliul Europei este compus din 47 de state membre la care se adaugă o serie de state cu statut de observator.