27 Aug 2016 - 21:23

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână. 

1.Dosarul Hexipharma - întorsătură neaşteptată

2. Victime româneşti în cutremurul italian

3.Cioloş dă bani pentru grădiniţele basarabene. Cele româneşti...

4. Sondaj liberal: PSD - 42%, PNL - 29%

5.Cele două echipe româneşti calificate în Europa League îşi împart banii de la UEFA

1.Dosarul Hexipharma - întorsătură neaşteptată

Răsturnare de situație în dosarul Hexi Pharma. Cele mai multe teste, realizate de Institutul Cantacuzino, dar și de un laborator din Italia arată că dezinfectanții erau diluați în limite legale.

Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat marți că a fost finalizată efectuarea testelor de eficiență în cazul dezinfectanților Hexi Pharma, pe unul dintre loturile care au fost supuse analizei, menționând că este în pregătire un alt lot care să fie trimis la institute din străinătate.

"S-a finalizat efectuarea testelor de eficiență pe unul dintre loturile care au fost supuse analizei. Este greu să evaluăm acum în detaliu ceea ce solicitați dvs, însă este de precizat că urmează alte teste de eficiență pe un alt lot, care va fi trimis acestui institut. Ne gândim, pregătim teste care să fie efectuate la institute din străinătate. Este o procedură în curs. Este o procedură mai complicată", a declarat Lazăr, la sosirea la sediul CSM.

Întrebat dacă o parte din rezultate arată faptul că anumite produse Hexi Pharma au fost eficiente, procurorul general a spus că au fost rezultate atât pozitive, cât și negative, însă doar în final se va putea stabili în ce măsură ele sunt relevante.

Cât privește ponderea celor pozitive față de cele negative, Lazăr a afirmat: "Nu putem să apreciem acum și chiar dacă am ști și am preciza nu ne-ar ajuta cu nimic, fiindcă urmează alte teste care se vor efectua și va fi un ansamblu de loturi în final care vor da tonul procentajelor".

Lazăr nu a dorit să precizeze de la câte spitale au fost luate mostre, pentru că acest lucru reprezintă "detalii intime ale anchetei".

"Un alt lot de soluții vor fi testate în continuare și în final vom vedea ce va rezulta din ansamblul probațiunii", a adăugat Lazăr.

Astfel, testele realizate de Institutul Cantacuzino au infirmat o diluare exagerată, cele mai multe analize arătând că produsele Hexi Pharma ar fi fost diluate în limitele legale. 

În momentul în care procurorii au început ancheta în cazul dezinfectanţilor diluaţi au cerut ca mai multe produse Hexi Pharma să fie testate şi la un laborator independent din România. S-a decis ca aceste teste să fie făcute la Institutul Cantacuzino. O parte dintre rezultatele au arătat că produsele Hexi Pharma nu erau diluate, mai precis că diluare era una standard care respectă normele europene.

Rezultatele sunt cel puţin şocante întrucât înainte de teste procurorii şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii spuneau că unele produse erau diluate şi cu 2000%.

Pe de altă parte, în mod oficial, reprezentanţii Parchetului General spun că nu se grăbesc să sară cu concluziile pentru că nu au primit toate rezultatele şi că unele teste sunt favorabile Hexi Pharma, unele sunt favorabile anchetatorilor care susţin că produsele puneau în pericol viaţa oamenilor.

De asemenea, reprezentanţii Hexi Pharma au cerut propriile testele, care au fost făcute în Italia, într-un laborator acreditat. Aceste teste au fost plătite de Hexi Pharma şi se poate spune că într-un fel analizele sunt subiective. Aceste teste arată că produsele nu erau diluate şi că Hexi Pharma nu a încălcat legea.

Procurorii mai pot cere şi alte teste, în străinătate, la institute acreditate.

2. Victime româneşti în cutremurul italian

Cutremurul din Italia a şters de pe hartă sate întregi. Comuna Amatrice, cea mai puternic afectată de cutremurul din Italia, are în componenţă 61 de sate şi cătune. Unele dintre ele sunt minuscule, cu mai puţin de 20 de locuitori. Şi riscă să dispară pentru că nu va mai avea cine să le reconstruiască. Localnicii au murit sub zidurile prăbuşite sau sunt în vârstă şi nu mai au putere să o ia de la capăt. Cutremurul s-a soldat cu 291 de morți, dintre care 10 sunt români. Peste 200 de oameni au fost salvați de sub dărâmături. Alți 387 de oameni au fost răniți.

28 de români sunt acum adăpostiți în corturi, la Amatrice. În localitatea afectată cel mai grav de cutremur trăiau aproximativ 100 de români. Mulți dintre ei sunt în România, deoarece august este luna concediilor în Italia.

Pe de altă parte, cei mai mulți dintre cei 10 români morți și 16 dați dispăruți în urma cutremurului locuiau în Amatrice.

La 4 kilometri de localitatea Amatrice, în San Lorenzo, a fost instalată o tabără pentru sinistraţi. Sunt acolo 120 - 130 de locuitori din satele distruse de cutremur şi cel puţin tot atât de mulţi voluntari. Seara se adună mai mulţi oameni. Vin cei plecaţi în căutarea rudelor şi prietenilor dispăruţi sub dărâmături sau cei care încearcă să ajungă în fostele lor case, să mai adune câte ceva de acolo.

3.Cioloş dă bani pentru grădiniţele basarabene. Cele româneşti...

Premierul Dacian Ciolos a declarat joi ca anul acesta vor continua programele de renovare a gradinitelor din Republica Moldova si de achizitie de microbuze pentru transportul elevilor moldoveni, cu finantare romaneasca.
'Dupa investitii de ceva mai mult de 20 de milioane de euro din partea Romaniei, astazi suntem la peste 750 (...) de gradinite care au fost renovate. (...) Anul acesta, am mai alocat niste bani (...) si vom avea inca vreo 70 si ceva - 80 de gradinite care vor fi renovate. (...) Continuam (...) si programul de achizitii de microbuze si autobuze pentru transportul elevilor la scoala', a spus premierul Ciolos, in timpul unei vizite la gradinita din satul Selemet, raionul Cimislia, inclusa in programul de reabilitare si dotare a unitatilor prescolare din Republica Moldova cu asistenta tehnica si financiara din partea Guvernului Romaniei.
Potrivit lui Ciolos, continuarea acestor programe este un exemplu al faptului ca, indiferent cine este la guvernare in Romania, imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor din Republica Moldova ramane o preocupare pentru tara noastra.
Totodata, Ciolos a anuntat ca va continua si programul prin care elevi si studenti moldoveni pot studia in Romania.
Ciolos a mai spus ca anul acesta va fi demarat si un proiect pilot care va fi gestionat impreuna cu Fondul de Investitii Sociale din Republica Moldova si prin care vor fi finantate proiecte care sa ajute colectivitatile locale.
'Impreuna cu domnul vicepremier Dincu, cu Ministerul Dezvoltarii Regionale din Romania, am hotarat sa incepem anul acesta un proiect pilot. (...) Anul acesta am pus 2 milioane de euro pentru acest proiect pilot, din care un milion de euro va fi gestionat de acest Fond de Investitii Sociale, prin care sa identificam proiecte de cateva zeci de mii de euro la nivelul comunitatilor locale si pe care sa le gestionam impreuna. Vrem prin acest program pe de o parte sa va ajutam sa raspundeti la nevoile locale de imbunatatire a conditiilor de viata ale concetatenilor dumneavoastra si ale fratilor nostri, dar vrem, in acelasi timp, (...) sa va ajutam sa va imbunatatiti si capacitatea administrativa de a gestiona proiecte cu finantare publica', a mentionat Ciolos.

4. Sondaj liberal: PSD - 42%, PNL - 29%

Partidul National Liberal este la 29% in intentia de vot a electoratului din Bucuresti, pe locul al doilea dupa PSD, care este cotat cu 43%, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CURS, in perioada 11 – 19 august, la comanda PNL, a anuntat marti, Cristian Busoi, seful liberalilor bucuresteni, la finalul comisiei politice a partidului.

Presedintele organizatiei PNL Bucuresti a precizat ca pe locul al III-lea in sondaj se situeaza USR cu 10% in preferinta de vot a electoratului, urmat de ALDE – 7% si PMP – 5%.

“In aceasta reuniune a fost prezentat sondajul pe Bucuresti si a fost prezentat si rezultatul sondajului national, cel putin la intentia de vot. Sondajul pe Bucuresti a fost desfasurat intre 11 si 19 august de Institutul CURS in Bucuresti pe 800 de respondenti cu o marja de eroare de sub 3%. Au rezultat cateva concluzii interesante de care vom tine cont in strategia noastra politica din aceasta toamna. (…) O sa va dau doar scorurile politice si cateva tendinte, restul datelor sunt chestiuni care tin de strategia noastra interna. (…) In ceea ce priveste scorurile partidelor, in Bucuresti sondajul a relevat urmatoarele rezultate: PSD – 43%, PNL – 29%, USR – 10%”, a declarat Busoi.

Intr-un al doilea sondaj de opinie realizat la nivel national pentru liberali de Novel Research tot in perioada 11 – 19 august, PNL se situeaza pe locul II cu 31% in intentia de vot a romanilor, dupa PSD care inregistreaza 37%, pe locul III regasindu-se USR cu 4%, a mai spus presedintele PNL Bucuresti.

5.Cele două echipe româneşti calificate în Europa League îşi împart banii de la UEFA

Astra Giurgiu a fost repartizată în Grupa E a Europa League, alături de Viktoria Plzen (Cehia), AS Roma (Italia) şi Austria Viena (Austria), potrivit tragerii la sorţi care a avut loc vineri.

Astra, campioana României, s-a calificat în grupele Europa League după ce a trecut de echipa engleză West Ham United în play-off-ul competiţiei, cu scorul general de 2-1. Formaţia din Giurgiu fusese eliminată de FC Copenhaga (scor general 1-4) în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor.

Steaua va face parte din grupa L a Europa League, alături de Villarreal (Spania), FC Zurich (Elveţia) şi Osmanlispor (Turcia), potrivit tragerii la sorţi ce a avut loc vineri.

Steaua, vicecampioana României, joacă în grupele Europa League după ce a fost eliminată de Manchester City în play-off-ul Ligii Campionilor.

Cele sase milioane de euro acordate de catre UEFA Romaniei , vor fi impartiti intre Steaua si Astra. Daca Astra rata calificarea, Becali ar fi incasat toti banii...

Format: 

Topic: