28 Dec 2014 (All day)

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:  
1. Noul președinte intră în "pâine": primele activități oficiale ale lui Iohannis

Abia intrat în rolul de președinte, Klaus Iohannis a fost aspru criticat pentru decorarea liderului Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza. Centrul pentru Monitorizarea şi Combatarea Antisemitismului din România susţine că gestul preşedintelui de a acorda o decoraţie unui deţinut politic care se afişează public cu un partid susţinător al Mişcării Legionare şi al neo-nazismului este un act de populism.

"Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemistismului România ia act, cu dezamăgire, de decizia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de Cavaler unui deţinut politic care se afişează public cu un partid susţinător al Mişcării Legionare şi al neo-nazismului.(....) Fără condamnarea explicită a Mişcării Legionare, fără delimitarea clară a Administratiei Prezidenţiale de ideile Mişcării Legionare propovăduite activ, îmbrăţişate, omagiate şi dată drept exemplu de către domnul Bjoza, Preşedintele României, pentru noi, a semnat un dezamăgitor act de populism”, transmite Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului România într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, Octav Bjoza se declară împotriva oricăror extremisme și consideră revoltătoare reacţia celor de la Centrul de monitorizare si Combaterea Antisemitismului. „Nu sunt legionar, n-am fost şi e prea tarziu să mai devin. Dar norocul meu a fost că la vârsta de 19 ani să fiu educat în temnițele comuniste de unul dintre ei. Mi-au marcat tot restul vieții. Tot ei mi-au atras atenția că neamul românesc este bântuit de trădători, de vânzători de țara și au avut dreptate. Din cauza asta îi voi purta în mintea și sufletul meu, câte zile voi avea”, a spus Bjoza, conform adevărul.ro.

 

2. SMURD își reia operațiunile aeriene. Arafat devine coordonator al urgențelor
SMURD se reface după șocurile provocate de prăbușirea aeronavelor care transportau echipajele de intervenție pentru pacienți. Începând cu data de 25.12.2014, s-a reluat activitatea de salvare aeriană cu elicopterele SMURD pe 6 puncte de operare aeromedicală din București, Târgu-Mureș, Iași, Galați, Craiova și Arad, excepție făcând punctul din Constanța".

De altfel, după finalizarea procedurilor de verificare tehnică la sol și în zbor a celor 9 aeronave EC 135, de tipul celui implicat în accidentul aviatic din data de 15 decembrie, s-a ajuns la concluzia că nu există indicii care să conducă la ideea că prăbuşirea elicopterului a fost cauzat de probleme tehnice.

"Ca urmare a activităților de investigații preliminare ale accidentului aviatic produs în data de 15.12.2014 efectuate de reprezentanții fabricanților Airbus Helicopters Germania și Turbomeca Franța, a rezultat că nu există indicii care să suspecteze vreo cauză tehnică generatoare sau contributoare la producerea accidentului și din punct de vedere tehnic nu există motive pentru oprirea elicopterelor EC-135 la sol", informează un comunicat de presă al MAI.

De altfel, medicul Raed Arafat a fost desemnat, marți, de către premierul Victor Ponta, coordonator permanent al situațiilor de urgență. ”Avem o ordonanţă de urgenţă privind noi modificări în sistemul de intervenţii în situaţii de urgenţă astfel încât să învăţăm din lecţiile pe care le primim - cum să facem mai multă eficienţă, cum să facem în sensul de folosire a resurselor pe care le-am pus la dispoziţia departamentului pentru situaţii de urgenţă”, a spus premierul Victor Ponta, marți. 

3. Mobilizare generală a autorităților pentru vremea rea
Zăpada a pus stăpânire pe întreaga țară. MAI promite că Poliţia Rutieră va fi în stradă în aceste zile, pentru a oferi sprijin conducătorilor auto şi pentru a lua măsurile necesare în cazul în care situaţia meteo impune închiderea unor secţiuni de drum afectate de viscol. La nivel naţional, în această perioadă, acţionează, în medie, 1.600 de poliţişti rutieri. La aceştia se adaugă aproximativ 7.000 de poliţişti de la structurile de ordine publică.

Totodată, Poliţia Rutieră va transmite periodic informări cu privire la starea drumurilor şi, acolo unde sunt probleme, va indica eventualele rute ocolitoare.

"În condiţiile schimbării situaţiei meteorologice, recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum fără a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgă. Pentru siguranţa deplasării, recomandăm şoferilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă, totuşi circulă pe drumuri cu probleme, să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie", a spus purtătorul de cuvânt al MAI Monica Dajbog.

Monica Dajbog a atras atenția că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante.

Avand in vedere precipitatiile sub forma de zapada cazute in ultimele ore in Capitala, operatorii de salubrizare au intervenit cu 210 utilaje atat pe strazile principale cat si pe cele secundare, prin aplicarea de tratamente cu material  antiderapant, dar si prin pluguire, acolo unde situatia o impune. 

 

4. Olguța Vasilescu, într-un nou scandal de plagiat
Comisia de Etică a Universității din București a făcut public referatul de expertiză privind suspiciunea de plagiat și alte abateri de la normele academice de autorat științific în cazul doamnei Olguța Vasilescu. 

Astfel, în referatul de expertiză realizat de profesoara Cosmina Rughiniș, de la Universitatea București, se precizează că bibliografia din lucrarea Olguței Vasilescu nu permite identificarea lucrărilor consultate în vederea redactării tezei. Totodată, se arată că în lucrare există citate cu localizare incompletă a sursei, citate fără sursă, precum și idei și formulări preluate identic din lucrări care nu îi aparțin, fără precizarea sursei

„Majoritatea textului din capitolul 3 constă în reformulări ale textului inițial al lui Pareto de tip propoziție cu propoziție. Rar apar sintetizări de paragrafe sau subcapitole...Capitolul 7 se găsește în totalitate pe internet, la adresa http://www.scrigroup.com/educatie/sociologie/CONTRIBUTIA-LUI-VILFREDOPAR.... Nu poate fi stabilit autorul textului de pe internet”, se mai arată în referatul de expertiză.

Primarul din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că o va da în judecată pe profesoara Cosmina Rughiniș pentru calomnie, adăugând că va merge şi la Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti pentru a-şi prezenta lucrarea.
De altfel, Lia Olguţa Vasilescu, spune că profesoara Cosima Rughiniş, care a întocmit raportul de expertiză privind suspiciunea de plagiat în cazul doctoratului său, ”fie nu a citit lucrarea, fie e îngrămădită rău de cercurile politice”.

”Am primit referatul de «plagiat», semnat de o persoană, nu de două cum prevăd normele şi de un comic total. Se insistă pe faptul că am plagiat un întreg capitol de pe internet, deşi am demonstrat în faţa presei că sursa de pe internet nu e autor necunoscut, ci sunt chiar eu şi pe paragrafe «preluate» din Pareto. Lucrarea fiind, evident, despre Pareto. Ca şi cum, dacă scrii un comentariu la "Doina", nu ai voie să citezi versuri, că îl plagiezi pe Eminescu. În plus, dincolo de multe alte gafe, se spune, de exemplu, că nu l-am menţionat în bibliografie pe Pio Rajna, în condiţiile în care l-am amintit în lucrare doar ca fiind unul dintre cei care frecventau aceleaşi cercuri sociale ca Pareto, dar nu am preluat nimic din el. Nici nu aveam ce, că persoana nu era sociolog, ci doar vedetă a vremii”, scrie Olguţa Vasilescu pe Facebook.

 

5. Arhiepiscopul Tomisului, scos de sub urmărire penală
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost scos de sub urmărire penală de către DNA, în dosarul în care era cercetat pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, fiind suspectat că a primit 850 de euro de la o persoană, pentru a o ajuta să se se înscrie la Facultatea de Teologie.
De altfel, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a spus, luni, că dosarul în care a fost cercetat de DNA pentru luare de mită a fost închis şi ”clasat definitiv” pentru că nu sunt probe împotriva sa, el susţinând că totul a fost o înscenare şi că acela care a pus-o la cale va fi ”răsplătit” de Dumnezeu.
”Nu s-a găsit nicio probă care să mă fi incriminat şi a fost închis dosarul. S-a redeschis, s-a revizuit şi s-a clasat definitiv. Am şi primit răspunsul, scris, că s-a scos de sub urmărire penală. Că nu sunt probe de incriminare ca fapte penale. (...) Imaginile nu incriminau cu ceva. Interpretarea lor era pe dos. Că s-au primit nişte bani... S-a dat chitanţă pe loc. Şi factură. Este o incriminare când face cineva o donaţie? În fiecare zi primim donaţii. Suntem vinovaţi când primim donaţii? Este lege pentru asta. Au transformat donaţia, interpretând-o drept mită”, a spus arhiepiscopul Tomisului, într-o conferință de presă.

IPS Teodosie a mai spus că nici informaţiile apărute în presă şi nici dosarul de cercetare deschis pe numele său nu l-au deranjat.”Pe mine nu m-a deranjat. Când te incriminează cineva fără să fii vinovat, îţi face un mare bine. Cel mai criminal din neamul omenesc a fost domnul Isus. De ce să mă afecteze? M-ar fi afectat dacă aş fi simţit că am făcut o nelegiuire. Câtă vreme nu era nimic material care să mă incrimineze, de ce să mă afecteze? Pot să fiu acuzat zilnic, de orice. Dacă nu mă simt vinovat şi nu există un probatoriu, mă simt cel mai liber şi cel mai fericit că pot să fiu acuzat pe nedrept. (...) Eu nu vreau să incriminez pe nimeni, de ce să încep eu să arunc cu ceva? A fost o părere, o înscenare, ce a fost. Ei răspund, prin conştiinţa lor. (...) Să-mi mângâi orgoliul? Nici vorbă. Dar de ce să mă îndrept (n.r. - împotriva celui care a scris), să mă răfuiesc cu el? Cine a făcut aşa ceva a făcut-o în cunoştinţă de cauză, cred, şi Dumnezeul îl va răsplăti. Eu nu mă răzbun pe nimeni”, a specificat Arhiepiscopul Tomisului.

 

 

Format: 

Topic: