27 Feb 2016 - 22:00

 
AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână. 

1. Bilantul DNA pentru 2015: triumfalism si festivism

2. Oprea pierde imunitatea pentru a doua oara

3. Analiza TVR in Senat: concluzii in coada de peste

4. "Repatrieri" in serie: Beja si Bivolaru

5. Stafeta liberala: de la Busoi la Orban

1. Bilantul DNA pentru 2015: triumfalism si festivism

DNA si-a prezentat joi bilantul pentru anul trecut, iar Laura Codruta Kovesi a declarat ca exista sectoare in achizitiile publice in care coruptia e generalizata si a anuntat prioritatile pentru anul viitor. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca va propune reinvestirea lui Kovesi la sefia DNA, in timp ce presedintele Iohannis a anuntat ca "lupta anti-coruptie trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum". Livia Stanciu, Codruta Kovesi si Dacian Ciolos au insistat pe recuperarea prejudiciilor, premierul anuntand operationalizarea in luna iunie a Agentiei Nationale pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate.

Cele mai importante declaratii sustinute de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi:
- Au fost trimisi in judecata de 5 ori mai multi ministri si parlamentari decat acum doi ani
- Dosarele aflate in lucru la DNA ne arata insa ca nu am prins toti coruptii. Coruptia are efecte dramatice si se manifesta prin aceleasi actiuni repetetitive
- Exista sectoare in domeniul achizitiilor publice in care coruptia este generalizata. De multe ori atribuirea contractelor sunt conditionate de primirea unor sume de bani sau contracte fictive. Faptele de coruptie au efecte directe asupra noastra, a tuturor
- In multe cazuri, sumele care se dau mita functionarilor sunt obtinute prin evaziune, delapidare sau alte infractiuni. astfel banii de salarii sau alte investitii intra in buzunarul functionarilor corupti
kovesi, bilant dna
- In dosarele trimise in judecata banii dati mita au fost de 431 milioane euro, o suma comparabila cu beugetul prevazut pentru cofinantarea bugetului de autostrazi in 2016, 2017 si 2018
- Aproape 500 de persoane cu functii de conducere au fost trimise in judecata. Rezultatele anchetelor DNA trebuie sa fie un semnal puternic
- S-a triplat numarul trimiterilor in judecata fata de cei care administreaza bani din bugetul public
- Exista institutii publice in care coruptia creste in fiecare an
- Recuperarea produselor infractiunilor a fost o componenta importanta in 2015. A crescut gradul de recuperare. Au fost luate masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro.
bilant dna
- Unii condamnati beneficiaza de complicitatea unor autoritati.
- In dosarele DNA cu decizii definitive statul roman are de recuperat circa 200 milioane euro.
- Numarul dosarelor a ajuns la peste 11.000. Dublu fata de acum 5 ani. Activitatea de urmarire penala a fost desfasurata, in medie, de 97 procurori. Fiecare procuror a avut de solutionat in medie peste 110 dosare. Un numar atat de mare de dosare complexe influenteaza durata de solutionare a cauzelor. 
- In acest moment avem de solutionat peste 7.100 de cauze. Dublu fata de cat putem solutiona noi intr-un an

2. Oprea pierde imunitatea pentru a doua oara

Cererea DNA de aprobare a începerii urmăririi penale a fostului vicepremier Gabriel Oprea a fost aprobată, miercuri, de plenul Senatului. Senatul a aprobat solicitarea DNA cu 71 de voturi ”pentru”, 52 de voturi ”impotrivă”, iar un vot a fost anulat. Votul a fost secret cu bile.

Senatorul UNPR Gabriel Oprea a declarat, miercuri, în plenul Senatului, că întotdeauna în carieră şi-a făcut datoria, a respectat legea şi se consideră nevinovat, el cerându-le colegilor să voteze împotriva cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de începere a urmăririi penale împotriva sa. 

Oprea a spus că toate instituţiile abilitate ale statului în materie de securitate, precum SRI, serviciul intern al armatei, au identificat ameninţări la adresa conducerii MAI, inclusiv a sa, ca ministru.

În cazul lui Gabriel Oprea, DNA cere pentru a doua oară aviz de la Senat pentru urmărirea penală, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor, cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, maşină pe care ulterior a folosit-o doar fostul ministru al Internelor.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) vrea să înceapă urmărirea penală a fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru securitate naţională, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în acelaşi dosar în care au fost puşi sub acuzare fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) Nicolae Gheorghe, şi alţi trei foşti şefi din DIPI.

3. Analiza TVR in Senat: concluzii in coada de peste

Situaţia financiară dificilă în care se află SRTV, discutată de senatorii şi deputaţii din Comisiile de cultură.

Discuţiile au loc după ce, în repetate rânduri, preşedintele-director general interimar al SRTV, Irina Radu, a atras atenţia asupra situaţiei grele în care se află instituţia, scrie sursa citată.

În aceleaşi timp, dezbaterea din comisiile reunite ale Parlamentului vine pe fondul şedinţei Senatului, de săptămâna trecută, atunci când premierul a fost chemat să dea explicaţii în legătură cu acţiunea ANAF în cazul grupului Intact, mai multe voci din societatea civilă şi mediul online atrăgând atenţia că senatorii s-au grăbit să ia poziţie în cazul unei decizii judecătoreşti privind posturi de televizune private, în loc să fie preocupaţi de ceea ce se întâmplă la televiziunea publică, care se află, potrivit legii, în subordinea Parlamentului.

4. "Repatrieri" in serie: Beja si Bivolaru

Căutat de poliție încă din 2004, liderul MISA a fost prins și reținut în Franța. El se refugiase în Suedia, acolo unde ceruse și obținuse azil politic. Totodată, el își și schimbase numele. În zilele viitoare, el va fi adus în România.
Dupa condamnarea din 14 iunie 2013, Tribunalul Sibiu a emis un mandat de urmarire internationala pe numele sau. Prin aceeasi decizie, ICCJ l-a achitat pe Bivolaru de perversiuni sexuale in legatura cu victima Madalina Dumitru, pe motiv ca faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii. Pentru acelasi motiv si in cazul aceleiasi victime, Bivolaru a fost achitat si pentru fapta de trafic de minori.
Totodata, instanta a incetat procesul penal pe numele lui Bivolaru pentru tentativa la trecerea frauduloasa a frontierei, fapta fiind prescrisa.
Gregorian Bivolaru a plecat din Romania dupa ce a fost trimis in judecata, in august 2004, fiind arestat in aprilie 2005, in Suedia. In noiembrie 2005, autoritatilor romane li s-a respins cererea de extradare a acestuia. Ulterior, in decembrie 2005, fondatorul MISA a primit azil politic din partea autoritatilor suedeze. Din 23 mai 2013, instanta suprema l-a citat in dosar pe Gregorian Bivolaru si cu noul sau nume, Magnus Aurolsson. Gregorian Bivolaru aparea pe site-ul eumostwanted.eu ca fiind unul dintre cei mai urmariti romani.

Urmarit international de 11 ani, Romeo Beja, fost lider al minerilor, a aparut miercuri in Bucuresti.
La aproape 11 ani de cand a fost condamnat Romeo Beja, mana dreapta a lui Miron Cozma, a ajuns la inchisoare. Gasit vinovat de organizarea mineriadei din anul '99, Beja a fugit imediat din tara si a obtinut azil politic in Austria.
S-a intors insa acasa cu cateva zile inainte ca pedeapsa sa se prescrie. Asa ca a fost prins.
Romeo Beja a venit in sala de judecata a Curtii de Apel Bucuresti, pentru ca nu a avut incotro. Contesta masura executarii pedepsei si instanta nu era dispusa sa ii judece cererea in lipsa. Beja a fost recunoscut de magistrat caruia figura lui ii parea familiara. Fostul lider al minerilor a fost apoi retinut de jandarmi.
Romeo Beja contesta executarea pedepsei de 5 ani de inchisoare, pentru mineriada din 1999, pentru ca a calculat ca fapta s-a prescris. A gresit cu cateva zile asa ca politistii l-au incatusat si l-au dus la penitenciarul Rahova.
Beja a intrat in tara, cel mai probabil, prin frontiera de vest a Romaniei. Nimeni nu a bagat de seama ca acest individ este urmarit international. Fostul lider al minerilor si-a petrecut ultimii 11 ani in Austria, unde obtinuse statutul de azilant politic si nu putea fi extradat. 

5. Stafeta liberala: de la Busoi la Orban

Liberalii îl trimit la plimbare pe Buşoi. Ludovic Orban îi ia locul în cursa pentru Primăria Capitalei
În cadrul şedinţei comisiei de unificare a PNL de luni deputatul Ludovic Orban a fost propus pentru a candida la Primăria Bucureşti, înlocuindu-l astfel pe europarlamentarul Cristian Buşoi.
Potrivit unor surse din rândul PNL, prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban ar fi liberalul cu cele mai mari şanse de reuşită în cursa pentru primăria Capitalei, potrivit sondajului comandat de partid.
Deputatul PNL a ţinut să menţioneze că în spatele candidaturii sale se află o viaţă de muncă în slujba comunităţii şi a semenilor săi şi că, prin funcţiile publice pe care le-a ocupat de-a lungul timpului, a reuşit să lase urme, lucruri pe care le-a făcut atât în Bucureşti, cât şi în zona înconjurătoare.
Preşedintele PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, a spus că procesul alegerii candidaţilor pentru scrutinul din vară este conform parcursului stabilit şi organizat de partid, şi că, în final, a fost ales candidatul care are cele mai mari şanse la fotoliul de primar.
La rândul său, Buşoi a spus că îi predă ştafeta lui Ludovic Orban şi că „O victorie a PNL în faţa PSD în Bucureşti este obligatorie şi este mai importantă decât orice proiect personal. Pentru asta am decis să susţin candidatul PNL care va reuşi să strângă votanţi fragmentaţi de dreapta şi să câştige în faţa PSD, pe domul Ludovic Orban".
Candidatura lui Ludovic Orban va trebui să fie validată de BPN al PNL.

Format: 

Topic: