Share
2 Iun 2019 - 14:00

Ag. AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.


1. Finalul suspansului: Dragnea condamnat între două referendumuri
2. Alegeri europene cu prea mulți câștigători
3. Vizita papei Francisc sub zodia Vărsătorului
4. Zilele „cuțitelor lungi”: „aripa” Dragnea eliminată de la „butoane”
5. Prima criză a Opoziției: USR/Plus v/s PNL


 

1. Finalul suspansului: Dragnea condamnat între două referendumuri

 

Soarta lui Dragnea a fost pecetluită după vot de sentința instanței Înaltei Curți care l-a condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni cu executare. A fost semnalul așteptat de Iohannis pentru a proclama: „A câștigat România Europeană, în care hoții stau la pușcărie!”. 
Iar nevinovații cu probleme locative albite de procurori binevoitori stau la Cotroceni...


2. Alegeri europene cu prea mulți câștigători

 

După închiderea urnelor pe micul ecran au început să se perinde învingătorii - nu mai puțin de cinci, pentru că și Ponta și Băsescu și Hunor și-au anunțat victoria prin trecerea pragului. Marea surpriză a rămas ratarea ALDE, care nu va mai trimite la Bruxelles cele două doamne ale sale, Weber și Nicolai.

 


3. Vizita papei Francisc sub zodia Vărsătorului

 
Vizita Papei Francisc este evenimentul major al sfârșitului de săptămână. Aflată parcă sub zodia Vărsătorului, incursiunea papală prin Grădina Maicii Domnului este învăluită de o puternică emoție populară.

4. Zilele „cuțitelor lungi”: „aripa” Dragnea eliminată de la „butoane”

 

Printre primele efecte ale celor două evenimente pentru PSD a fost și anunțul Vioricăi Dăncilă că nu doar că nu avea de gând să demisioneze, dar va face și curățenie în Executiv și partid, de unde oamenii lui Dragnea pleacă. Și Anca Alexandrescu și Codrin Ștefănescu și Darius Vâlcov. Președinția executivă a Partidului este transferată „disidentului” Paul Stănescu, iar fostul „locotenent” a lui Tudose,  Ciolacu, preia președinția Camerei Deputaților, funcție la care jinduia Raluca Turcan. Printre schimbările cu semnificații se numără și aducerea în locul lui Vâlcov a fostului administrator de la Hidrotehnica, Remus Borza.


5. Prima criză a Opoziției: USR/Plus v/s PNL

 
Alegerile europarlamentare şi referendumul particular al lui Klaus Iohannis s-au soldat cu nişte rezultate neverosimile. Atât de neverosimile, încât par chiar foarte dubioase. Toţi sociologii, altfel oamenii cei mai disciplinaţi şi supuşi Sistemului, s-au înşelat pe toată linia.
PSD e în groapă, iar Klaus Iohannis e pe culmi. Totuşi, lucrurile se pot schimba până la alegerile prezidenţiale. Candidatul cel mai puternic pentru prezidenţiale se prefigurează a fi, de fapt, Dacian Cioloş, pe modelul lui Emmanuel Macron în Franţa. La fel cum USR-Plus are toate şansele să repete performanţa LREM (La République En Marche !), partidul lui Macron. Dar pentru asta USR-Plus are nevoie de anticipate, are nevoie să apropie cât mai mult alegerile parlamentare de cele prezidenţiale. De aceea insistă USR-Plus pentru anticipate, strategia e destul de transparentă.

 

Vezi și:

Click pe imagine pentru mărire

Click pe imagine pentru mărire

Topul evenimentelor săptămânii a 19-a din 2019 (22-28 aprilie) [Link către știre]

Topul evenimentelor săptămânii a 18-a din 2019 (15-21 aprilie) [Link către știre]

 

Format: