Publicat: 28 Decembrie, 2013 - 00:22
Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1. Parlamentarii l-au sacrificat pe colegul corupt Coman cu doar 34 voturi împotrivă

Deputatul - prins în flagrant - Gheorghe Coman poate fi arestat, dupa ce colegii sai din Camera Deputatilor au votat, vineri, in favoarea ridicarii imunitatii politicianului.

Decizia a fost luata dupa ce 190 de parlamentari au votat "pentru", iar 34 "impotriva".

Comisia juridica a avizat favorabil, luni, cererea de incuviintare a arestarii preventive a lui Gheorghe Coman.

Vicepresedintele comisiei, deputatul PSD Ciprian Nica, a precizat atunci ca pentru Gheorghe Coman a fost solicitata arestarea pentru o infractiune de insusire de foloase dintr-o functie de conducere politica intr-un anumit partid si nu ca deputat.

La finalul audierii in Comisia juridica, deputatul Gheorghe Coman a declarat ca nu are de gand sa-si dea demisia din calitatea de parlamentar, deoarece se considera nevinovat.

Politicianul este acuzat de luare de mita si trafic de influenta.

"Parlamentul Romaniei isi face datoria. Parlamentul nu este scut pentru infractori", a spus Valeriu Zgonea.

Procurorii au cerut arestarea preventiva a deputatului PC Gheorghe Coman, care a fost prins in flagrant in timp ce lua mita in valoare de peste 3.000 de lei.

Deputatul Coman a marturisit la inceputul saptamanii ca se va supune justitiei.

In schimb, el a precizat ca nu vrea sa demisioneze din Parlament, pentru ca se considera nevinovat.

Deputatul a fost intrebat de jurnalisti ce asteptari are de la colegii sai din Camera Deputatilor la votul de vineri, din plen. "Mesajul meu e sa-si faca datoria de parlamentar (...) Justitia sa-si faca datoria, colegii mei la fel", a mai afirmat Coman.

Deputatul a negat ca ar fi fugit de la flagrantul pus la cale de procurori, afirmand ca nu a fost urmarit in ziua respectiva, dar a doua zi politistii l-au cautat la domiciliu.

Totusi, DNA a aratat contrariul. Intr-un comunicat al institutiei, procurorii au sustinut ca deputatul a fost prins saptamana trecuta, dupa ce a fugit cu masina la momentul flagrantului.

Gheorghe Coman a fost prins de catre DNA chiar in timp ce lua mita pentru a mentine in functie o persoana din conducerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Buzau.

2. Adoptarea Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea legii Educaţiei Naţionale

Guvernul a adoptat in sedinta din data de 23 decembrie, o ordonanta de urgenta care modifica Legea Educatiei Nationale. Clasa a IX-a ramane la liceu, durata invatamantului obligatoriu creste de la 10 la 11 ani (asadar sunt obligatorii clasa pregatitoare, clasele I-VIII si IX-X) si se amana termenul introducerii de examene interdisciplinare.

"Primul an in care vom avea examenul de Evaluare Nationala si Bacalaureatul in formula interdisciplinara va fi anul 2019", a anuntat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie. Acesta a precizat ca interdisciplinaritatea este metoda folosita in testele PISA si "acesta este un motiv pentru care noi avem rezultate mai slabe la PISA, pentru ca noi nu pregatim elevii in acest sens". Precizam ca modificarea la Legea Educatiei Nationale a fost facuta la fel ca anul trecut, printr-o ordonanta de urgenta promovata in perioada sarbatorilor de iarna.

Principalele modificari pe care le aduce ordonanta la Legea Educatiei Nationale (LEN):

- se mentine durata de 4 ani pentru ciclul gimnazial si pentru liceu.Ordonanta de Urgenta elimina prevederea Legii Educatiei Nationale potrivit careia clasa a IX-a trebuia sa treaca in invatamantul gimnazial si liceul sa se reduca la o durata de 3 ani;
- creste durata invatamantului obligatoriu de la 10 la 11 ani. Prin introducerea clasei pregatitoare si prin mentinerea duratei de 4 ani a liceului, invatamantul obligatoriu creste de la o durata de 10 ani la una de 11 ani. Prin urmare, invatamantul obligatoriu va fi format din:
- clasa pregatitoare;
- clasele I - VIII;
- clasele IX - X, pentru cei care aleg traseul liceal, respectiv primii doi ani ai scolii profesionale, pentru cei care aleg traseul invatamantului profesional si tehnic;
- se amana introducerea testelor transdisciplinare la Evaluarea Nationala, Admiterea la liceu si Bacalaureat. Ele vor fi introduse incepand cu generatiile de elevi care intra in clasa a V-a, respectiv in clasa a IX-a, in anul scolar 2015 - 2016
- absolventii invatamantului profesional vor putea continua studiile liceale la forma de invatamant cu frecventa. Legea educatiei nationale acorda posibilitatea absolventilor invatamantului profesional, care promoveaza examenul de certificare a calificarii profesionale, sa urmeze cursurile invatamantului liceal, doar la forma cu frecventa redusa.
- Se extinde de la 3 la 6 ani dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza in invatamantul preuniversitar, pe baza rezultatelor obtinute la concursul de titularizare
- Se clarifica durata anului universitar pentru studentii din anii terminali, astfel incat acestia sa beneficieze de toate drepturile, conform cu statutul lor, pana la 30 septembrie.
- Se modifica modalitate de alocare a fondurilor catre universitati.Finantarea universitatilor este completata prin incurajarea diferitelor institute de cercetare sau companii, publice sau private, sa participe la proiecte cu caracter educational. De asemenea, se asigura cadrul legal ca specialisti din diverse domenii de activitate sa ocupe functii didactice de predare, avand statutul de cadru didactic asociat invitat.
- Se reglementeaza statutul Bibliotecii Pedagogice Nationale "I.C.Petrescu" care devine sectie a Bibliotecii Centrale Universitare.Din cauza faptului ca imobilul ocupat, pana de curand, de Biblioteca Pedagogica Nationala "I.C. Petrescu" a fost retrocedat, institutia se afla intr-un mare pericol de a pierde fondul de carte si locurile de munca ale angajatilor sai, informeaza MEN. In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei OUG se aproba prin ordin al ministrului educatiei nationale Regulamentul de organizare si functionare a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucuresti.
- Un alt punct important al OUG se refera la reglementari privind declansarea alegerilor pentru noii membri ai ARACIS, dat fiind ca in anul 2014, o data cu finalizarea mandatelor unor membrii, posturile devin vacante.
- Sunt corectii pentru invatamantul postliceal
- LEN a fost modificata astfel incat sa prevada ca la clasa pregatitoare nu se fac evaluari
- Proiectul Bani de liceu va sprijini si tinerii saraci din mediul urban
- Se modifica modalitatea de finantare a universitatilor - se revine la indicatori de calitate

3. România face cadou Moldovei 20 milioane euro pentru pavarea drumului spre UE

Sau echivalentul în lei: un ajutor nerambursabil de 90 milioane pentru... susținerea claselor de ciclu primar și a grădinițelor.

”Cele 90 de milioane pentru R. Moldova este un gest foarte important ca și R. Moldova să aibă un an bun, ținînd cont de evenimentele de la Vilnius și decizia Curții Constituționale despre oficializarea limbii române”, a spus premierul român, Victor Ponta .

Ponta a precizat că banii vor fi direcționați pentru infrastructură, dar și pentru editarea de manuale și cărți și filme în limba română. ”Vreau să vin primul cu o donație de filme de desene animate, dovadă că ”Tom și Jerry” vorbesc și în limba română. Îndemn toți românii să facă astfel de donații”, a spus el, venind și cu o inițiativă de lansare a unui astfel de program la nivel național.

Totodată, premierul român și-a exprimat speranța că în 2019, atunci cînd România va deține președinția UE, unul dintre membrii Guvernului de la Bruxelles va fi din R. Moldova.

La rîndul său, Iurie Leancă a mulțumit pentru sprijinul părții române. El a precizat că pentru prima dată participă în calitatea sa de Premier la o ședință de Guvern în afara Chișinăului. ”Este o premieră și faptul că un Prim-ministru a unui stat UE și un Premier dintr-o țară vecină participă la aceeași ședință și se simt foarte bine, unde se vorbește aceeași limbă și se consumă aceeași apă(Dorna). Anul 2013 este un an prolific pentru relația bilaterală și agenda de integrare europeană”, a spus Leancă.

Toate bune şi frumoase, dar ce coincidenţă... Şi copiii noştri au nevoie tot de câte un manual pe bancă. Nimic mai mult. Ale noastre sunt deja scrise în limba română.

Şi tot în limba română scrie în lege că învăţământul de stat este GRATUIT. Gratuit din banii părinţilor care „creditează” Educaţia cu milioane de euro de ani buni.

Concret: un calcul simplu şi minimal arată că numai din aşa-zisul fond al clasei şi al şcolii (care oficial nu este obligatoriu, dar ţi se impune) în sistem intră aproximativ 70 de milioane de euro anual, în condiţiile în care în preuniversitar sunt circa 3 milioane de elevi şi fiecare contribuie cu cel puţin 100 de lei (300.000.000 de lei). Aceşti bani se cheltuiesc nu doar pentru banalele consumabile (hârtie igenică, săpun (lichid), detergent, coli, dosare, markere, cretă, burete, toner pentru imprimantă, abonament la internet), dar şi pentru renovarea şi dotarea claselor cu table, bănci, videoproiectoare, calculatoare, parchet, dulapuri sau cuiere. Şi lucrurile nu se opresc aici...

4. Milostenie guvernamentală: ultimii bănuţi din Fondul de Rezerve (2,3 mil euro) iau drumul cutiei milelor

Mulţi se întreabă: cum este posibil un asemenea gest? Ce se ascunde în spatele sutanei şi românii nu ştiu? Banii erau promişi primarilor şi deja se consumase destulă "tastatură" pentru acest subiect.

Dar uite că spiritul sărbătorilor face minuni. Sau poate insuccesele din ultima perioadă l-au dus pe premier, ca pe orice mirean, cu gândul şi spre cele sfinte. Acolo unde mai târziu sau mai devreme ne punem ultima speranţă. Dar, ca să primeşti ajutorul divin trebuie să oferi ceva în schimb: cele 2,3 milioane de euro pe care le mai păstra bugeţelul nostru pentru situaţii de urgenţă.

Alocarea s-a făcut în linişte, ca la spovedanie, printr-o Hotărâre de Guvern care nu a fost anunţată public nici în faza de proiect, nici măcar după adoptare, însă a fost publicată în Monitorul Oficial cu prioritate în aceeaşi zi, pe 23 decembrie.

Şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca Patriarhia Romana nu a solicitat niciodata bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului, ci banii au fost dati de autoritati pentru ca "e normal sa sprijinim si am sprijinit cu cat s-a putut". Edilul a adaugat ca, spre deosebire de anul acesta in care fondurile acordate au fost mici, "speram ca anul care vine sa putem pune deoparte" mai multi bani pentru Catedrala. Cum să mai fi ispitit să comentezi asemenea acte de milostenie??? Ar fi şi păcat...

5. Reacţie promptă a oficialităţilor după explozia de la Călăraşi

După catastrofa de la Călăraşi, premierul, cât şi subalternii sunt nevoiţi să revină la locurile lor de muncă pentru lucruri mai pământeşti. Dar care era de dorit să nu se întâmple.

În timp ce angajaţii de la Distrigaz se încurcă în declaraţii, premierul Victor Ponta încurajează locatarii rămaşi în viaţă (şi în case): "Distrigaz decide reluarea alimentarii cu gaz pentru celelalte scări. Cel mai probabil, aceasta va fi reluată inca de vineri dupa-amiaza. Tot de vineri oamenii pot reveni in locuinte".

Tot vineri, premierul a transmis condoleante familiei victimei exploziei de la Calarasi, dand asigurari ca pe plan local se vor lua toate masurile pentru ca familiile care au avut de suferit in deflagratie sa fie ajutate.

"Vreau sa multumesc atat vicepremierului, cat si prefectului, au fost toti implicati acolo. Evident, cauza penala este in instrumentarea procurorilor", a mai declarat seful Guvernului.

Premierul a dat asigurari ca "toate institutiile sunt in dispozitiv, isi fac si isi vor face datoria". "Sper ca toate incidentele din aceasta perioada sa fie tratate cu aceeasi eficienta", a afirmat Victor Ponta, urandu-le romanilor sa aiba "o perioada cu cat mai putine incidente de acest gen".

Victor Ponta nu a putut da detalii despre acest caz, mentionand ca "in acest moment ancheta este sub coordonarea procurorului".