28 Mai 2016 - 00:11

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:
 

1.Patronul Hexipharma: accident sau sinucidere?

2.Vizita lui Ciolos in Statele Unite

3.Scandalul dopoajului in sport: echipa de caiac-canoe rateaza Olimpiada

4.Al doilea om in stat inculpat de DNA!

5.Fost ministru de interne, condamnat cu execurare

 

1.Patronul Hexipharma: accident sau sinucidere?
Este omul-cheie din cel mai mare scandal izbucnit în sistemul sanitar din România. Arătat tot mai des în ultimele două săptămâni cu degetul acuzator, patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea,  şi-a găsit sfârşitul, duminică seară, într-un accident rutier petrecut în judeţul Ilfov, pe drumul ce leagă localităţile Buftea de Corbeanca.
Potrivit acestora, accidentul a fost anunţat în jurul orei 19.30, iar anchetatorii nu exclud varianta ca patronul Hexi Pharma să se fi sinucis, deoarece la faţa locului nu s-au găsit urme de frânare.
Maşina condusă de acesta a intrat într-un copac, impactul fiind atât de violent încât bărbatul şi-a pierdut viaţa pe loc. Echipele de salvatori ajunse la faţa locului au găsit o victimă desfigurată.
Fără îndoială, un om aflat în situația lui, cu perspectiva unor ani grei de închisoare, poate fi tentat de sinucidere sau poate să piardă controlul mașinii din cauza stresului și să intre într-un copac. Nu putem exclude însă provocarea unui accident pentru a-l reduce la tăcere. Până la urmă el s-a aflat în centrul unei rețele mafiote în care vor fi găsiți, cu siguranță, politicieni importanți, directori de spitale… Un om care putea să îi îngroape pe mulți, alături de el, mai ales că în această dimineață trebuia să se prezinte în fața procurorilor și, foarte probabil, ar fi fost arestat!
Atât Sebastian Ghiţă, cât şi fostul premier, Victor Ponta, par să sugereze faptul că decesul patronului Hexi Pharma ar fi fost provocat de serviciile secrete, ţinta predilectă a atacurilor fiind Serviciul Român de Informaţii.

2.Vizita lui Ciolos in Statele Unite
Premierul Dacian Cioloş a fost într-o vizită oficială în Statele Unite. Acesta a fost prezent la Detroit, nucleul industriei auto americane. Premierul s-a întâlnit cu inginerii români care lucrează la Ford și a avut o întâlnire cu președintele companiei. 
Premierul Dacian Cioloș a vizitat mai întâi laboratoarele de cercetare ale Ford unde se găsesc toate tipurile de mașini la care se gândesc zecile de ingineri care lucrează pentru compania auto. 
Apoi, Dacian Cioloș s-a întâlnit cu 20 de ingineri români care lucrează la Ford. Aceștia i-au spus premierului că locuiesc în SUA de mai bine de 20 de ani și că le-ar plăcea să se întoarcă în România și să lucreze poate chiar la fabrica Ford de la Craiova. 
Dacian Cioloș le-a transmis că este mândru de faptul că sunt atât de mulți români la Ford. 
„Sunt foarte fericit că am avut oportunitatea de a-i întâlni pe inginerii români și trebuie să recunosc că sunt foarte mândru de ei. Sper că vom reuși să-i convingem pe cei de la Ford să investească nu numai în producție, (...) dar și în cercetare și dezvoltare, pentru că, după cum vedeți, avem multe resurse umane și este bine că lucrează la sediul central al companiei, dar sunt sigur că putem face lucruri la fel de bune și în România", a spus prim-ministrul care a vorbit cu fiecare dintre românii prezenți la întâlnire.
Prim-ministrul s-a întâlnit și cu președintele companiei Ford pentru a discuta despre fabrica Ford de la Craiova și pentru a-l convinge să investească și în proiectare și dezvoltare la Craiova având în vedere că resursa umană există. 
Compania Ford a lansat un apel încă din primăvară la statul român pentru mai mult ajutor și pentru o cooperare mai bună. De asemenea, premierul a avut mai multe discuții cu reprezentanți ai companiei în vederea continuării investițiilor în România.

3. Scandalul dopoajului in sport: echipa de caiac-canoe rateaza Olimpiada
Toti componentii loturilor de kaiac canoe din Romania, inclusiv cei calificati la Jocurile Olimpice de la Rio, au fost depistati pozitiv cu Meldonium. Pe lista sportivilor dopati de la kaiac-canoe nu se afla doar cei opt calificati la Rio, ci toti componentii loturilor masculine si feminine."In afara celor doi prinsi anterior, mai sunt alti sapte sportivi calificati la Rio din lotul de kaiac canoe care au fost depistati pozitiv cu meldonium. Este o tragedie pentru sport si o veste dezarmanta. Vom demara o ancheta, pentru ca noi credem ca sunt oameni din anturajul sportivilor care le furnizeaza acest medicament", a spus Ion Dobrescu, secretarul general al COSR.
"Facem un apel public si la federatie si la cluburi, pentru ca majoritatea sunt de la Steaua si Dinamo, cluburi de forta din Romania sa faca propriile investigatii pentru a afla cine a permis aceste lucruri", a mai spus Ion Dobrescu. Acesta este cel mai mare scandal de dopaj care a lovit vreodata sportul romanesc.

4.Al doilea om in stat inculpat de DNA!
Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, este investigat pentru mărturie mincinoasă sub jurământ și favorizarea făptuitorilor Remus Truică și alții în dosarul restiturilor unor terenuri din Pădurea Snagov și din Ferma Băneasa, în care prejudiciul depășește 140 de milioane de euro. Dosarul retroce­­dă­­rii se află acum în stare de judecată, dar din dosar a fost disjunsă participația lui Călin Popescu Tăriceanu sub forma îngreunării ori împiedicării înfăptuirii actu­lui de justiție prin mărturie mincinoasă.
În dosarul retroce­dării Pădurii Snagov și a Fermei Băneasa sunt inculpați, între alții, Remus Truică (fost șef de ca­­binet al fostului premier Adrian Năstase), prințul Paul Philippe Al României, jurnalistul Dan Andronic și trei cetățeni israelie­ni care se sustrag judecății, între care și Tal Silberstein, fost consultant al actualului președinte al Senatului. De asemenea, un alt inculpat din dosar – Marius Marcovici -  a fost consilierul personal al lui Călin Popescu Tăriceanu pe vremea când acesta era premier.
Inculpații sunt acuzați, între altele, de faptul că s-au constituit, încă din 2006, când Tăriceanu era premier, ca grup infracțional organizat cu scopul de a-l sprijini pe Prințul Paul al României să obțină retrocedarea unor imobile, deși multe dintre acestea nu au aparținut niciodată bunicului său, Carol al II lea, ci Domeniilor Regale, adică statului român.
Procurorii susțin că  Tăriceanu a fost citat ca martor în dosarul Truică-prințul Paul și alții deoarece existau indicii că ar avea cunoștință despre activitatea grupului infracțional prin prisma relațiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup.
Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziția luată sub jurământ, Călin Popescu Tă­riceanu „a făcut declarații neco­­res­punzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea ori îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată“, susțin procurorii DNA Brașov.

5.Fost ministru de interne, condamnat cu execurare
Gabriel Berca, fost ministru și consilier prezidențial, a fost condamnat, în prima instanță, pentru infracțiunea continuată de trafic de influență. Totodată, acestuia i se va confisca suma de 92.500 de euro. În același dosar a fost condamnat fostul deputat PNL Mihai Banu, la trei ani și jumătate de închisoare, urmând să îi fie confiscată aceeași sumă.Instanța a mai decis să fie menținute sechestrul asigurător asupra bunurilor inculpaților și măsura controlului judiciar.

Potrivit avocaților celor doi inculpați, în următoarele zile va fi înaintat apel la decizia Curții de Apel Bacău. Gabriel Berca, fost senator PNL, apoi PDL, ministru de Interne în Guvernul Ungureanu, secretar general al Guvernului în timpul mandatului de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu și consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, a fost trimis în judecată, alături de Mihai Banu, în august 2015. La momentul arestării preventive a lui Berca, au apărut și fragmente din interceptările aflate la dosar. Potrivit rechizitoriului DNA, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins și primit, în perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, de la omul de afaceri băcăuan Viorel Rusu suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator și președinte al PDL Bacău, să intervină pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării unei sume de bani către primăria comunei băcăuane Ardeoani. Banii ar fi fost necesari pentru achitarea unor lucrări de construcții, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate chiar de firma omului de afaceri denunțător în respectivul dosar. Procurorii au mai susținut că, în aceeași perioadă și în același scop, Mihai Banu a pretins și primit, în mai multe tranșe, tot de la Viorel Rusu, suma de 220.000 euro, bani folosiți atât pentru sine, pentru Gabriel Berca, cât și pentru partidul din care făceau parte. Anchetatorii au reținut faptul că din cei 220.000 euro, la solicitarea lui Mihai Banu, beneficiind de complicitatea fiului său, Lucian Banu, 150.000 lei au fost remiși de către omul de afaceri sub pretextul achiziționării unui teren de la o persoană indicată de acesta. În baza rechizitoriului, procurorul a insistat în ultima ședință de judecată asupra faptului că toate declarațiile de la urmărirea penală sunt cele adevărate, a cerut pedepse cu închisoarea și confiscarea sumelor primite de inculpați, iar avocații au solicitat achitarea. În ultima ședință de judecată în primă instanță, avocatul lui Mihai Banu a subliniat faptul că denunțătorul Viorel Rusu ar fi dat benevol bani, dar nu cu titlu de mită, ci pentru sponsorizări către PDL. Pe parcursul procesului, mai mulți martori au recunoscut că omul de afaceri băcăuan era unul dintre sponsorii importanți ai organizației județene a partidului. La rândul lor, avocații lui Gabriel Berca au combătut declarația denunțătorului, susținând că nu ar exista nicio probă materială care să confirme acuzațiile formulate la adresa ex-ministrului de către omul de afaceri băcăuan.