Publicat: 29 Septembrie, 2013 - 00:07
Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1. Condamnarea lui Voiculescu în Dosarul "Telepatia"
2. Criza din USL într-o nouă fază
3. Roşia Montană în faza îmbrâncelilor
4. Decizia Curţii Constituţională: liber la eutanasiere
5. Franţa dă semnalul unei amânări pentru Schengen


1. Condamnarea lui Voiculescu în Dosarul "Telepatia"

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au dat, joi, verdictul în dosarul "Telepatia", dosarul în care fondatorul PC, Dan Vociculescu, a fost judecat pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Cinci ani de închisoare cu executare a primit Voiculescu, în acelaşi dosar fiind condamnaţi, dar la şase ani, şi medicul Gheorghe Mencinocopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa şi Cătălin Sandu Jean.

Sentinţa nu este însă definitivă. Voiculescu mai are două căi de atac, apel și recurs. Potrivit procurorilor, Voiculescu a prejudiciat statul cu 60 de milioane de euro prin cumpărarea unui teren subevaluat.

Dosarul, cunoscut şi drept Dosarul "Telepatia" din cauza explicaţiilor halucinante ale procurorilor, cum le-a catalogat Voiculescu, a primit iniţial NUP de la Parchetul Înaltei Curţi, dar atunci el şi Traian Băsescu nu erau duşmani.

Imediat ce relaţia dintre cei doi s-a stricat, au început să apară documente catalogate drept probe, şi au întors dosarul din drum.

Judecarea dosarului a bătut pasul pe loc şi din cauza demisiilor repetate ale lui Dan Vociulescu din Senat. Primul dosar al lui Dan Voiculescu a fost trimis în instanţă la sfârşitul anului 2008, iar de atunci a fost mutat de trei ori, de la tribunal la instanţa supremă şi înapoi, după ce fondatorul PC a renunţat la mandatul de parlamentar.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni: folosirea influenţei sale de lider de partid pentru a obţine foloase şi pentru spălare de bani.

2. Criza din USL într-o nouă fază
Criza din USL se adânceşte din ce în ce mai mult, tensiunile acumulate provocând periodic câte un cutremur în cadrul Alianţei. De data aceasta, nemulţumirea vine din partea preşedintelui executiv al social democraţilor, Liviu Dragnea, care i-a acuzat pe colegii liberali blochează toate proiectele USL, inclusiv regionalizarea.

Dragnea a cerut o discuţie "urgenţă" în USL pentru a vedea dacă mai au puterea să ducă împreună până capăt ce au promis în campania electorală.

USL a plecat la drum asumându-și câteva proiecte mari - modificarea Constituției, regionalizarea -, însă lucrurile sunt tărăgănate în acest moment, a spus, vineri, președintele executiv al PSD.

Totul a pornit de la o lege pe care social-democrații vor să o modifice. Este vorba despre legea privind dezvoltarea regională, esențială pentru ca regionalizarea să devină realitate.

Dragnea susține că a trimis această lege pentru a fi analizată de către liderii liberali, în urmă cu două săptămâni, dar nu a primit niciun răspuns.

Președintele executiv al PSD a fost foarte clar: dacă USL nu poate să își îndeplinească promisiunile făcute în campanie electorală, atunci alianța nu se mai justifică.


3. Roşia Montană în faza îmbrâncelilor
13 parlamentari din cei 19 ai Comisiei speciale comune care analizează legea privind proiectul minier au fost prezenţi, marţi, la Roşia Montană. Deputaţii şi senatorii au vizitat principalele obiective industriale şi de patrimoniu, s-au întâlnit cu angajaţii companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), cu oameni din comună şi au intrat în galeria minieră Cătălina Monuleşti, unde au stat blocaţi timp de cinci zile 33 de mineri de la RMGC

A fost prezent la o parte dintre evenimente şi deputatul independent Remus Cernea, dversar declarat al proiectului, alături de Adrian Gurzău, deputat PDL de Cluj, deşi cei doi nu făceu parte din Comisia specială.

În momentul când au încercat să intre şi ei la discuţiile cu Comisia specială, cei peste 500 de localnici adunaţi în centrul istoric au încercat să îi bruscheze. Cernea şi Gurzău au fost scoşi cu greu dintre oameni de către jandarmi, înainte de a fi loviţi. Localnicii au încercat să îi urmărească, dar au fost opriţi de forţele de ordine.

4. Decizia Curţii Constituţională: liber la eutanasiere
Curtea Constituțională a dat ”liber” la exterminare, respingând cu majoritate de voturi obiecția de neconstiționalitate în cazul Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Declarată neconstituțională în 2011, Legea a trecut săptămâna trecută la CC pentru declară Augustin Zegrean, președintele CC – ” Noi am apreciat articolul 1 alineatul 8, care a fost declarat neconstituţional data trecută, a fost pus de acord cu decizia CC, deci acum eutanasierea nu mai este o măsură lăsată la îndemâna exclusivă a autorităţilor locale, legea spune în ce condiţii se poate ajunge la eutanasiere, e ultima măsură şi o măsură extremă".

Președintele Traian Băsescu a promulgat fără ezitări legea, pentru că "În forma în care a trecut prin Parlament o promulg fără reţineri. Este ceea ce eu cred că trebuie să se întâmple. După ce ajunge populaţia canină la o dimensiune rezonabilă se poate gândi şi alt mod, dar acum este un pericol pentru copii, pentru bătrâni, pentru oameni în general".

Decizia a provocat un val de indignare în rândul iubitorilor de animale care protestează în ultima săptămână împotriva unui act considerat inuman și – dovedit în trecut – inficient. Autoritățile încearcă astfel să rezolve o problemă eternă a Bucureștiului și, în același timp, să ascundă sub preș o eventuală dezbatere privind modul în care au fost gestionate fondurile alocate autorităților locale în ultimele două decenii pentru sterilizarea câinilor fără stăpân.

5. Franţa dă semnalul unei noi amânări pentru Schengen
Franța a preluat cu grație ștafeta olandeză privind aderarea României la Schengen, după ce un colaborator apropiat al președintelui Francois Hollande a declarat pentru postul de radio Europe 1 „României îi va fi refuzat accesul în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie pentru nu îndeplineşte criteriile”.

Oficialul a păstrat misterul, nespecificând criteriile pe care nu le îndeplinim, însă afirmația sa vine în completarea altor declarații făcute de Ministrul de Interne Manuel Valls și de liderul opoziției Jean-François Copé privind problema romilor. „Cer ca România şi Bulgaria să nu intre în Schengen până când problema circulaţiei romilor nu va fi definitiv rezolvată”, a spus Copé, uitând cu nonșalanță faptul că rromii proveniți din România sunt – la rândul lor – cetățeni europeni cu drept de liberă circulație și că astfel, problema integrării lor nu poate fi pasată exclusiv României.
Copé a uitat poziția critică și indignată pe care au adoptat-o la începutul anilor 90 țările membre ale C.E. – printre care și Franța – privind atitudinea discriminatorie și condamnabilă a autorităților române în ceea ce privește comunitatea romilor ale căror drepturi nu erau respectate.

În 2013, Franța invocă - într-un val de declarații fără precedent în C.E. – argumente rasiste pentru a refuza accesul Shengen unei țări membre a Comunității Europene. „Romii au vocaţia de a se întoarce la ei acasă […] modul lor de viaţă este extrem de diferit de al nostru” şi, în consecinţă „numai o minoritate dintre ei este dornică să se integreze”, a declarat Ministrul francez de Interne pentru a explica de ce românii sunt buni să facă Loganuri ieftine și scutite de taxe, dar nu sunt buni pentru spațiul Shengen...