Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:  

1. Incident diplomatic româno-rus pe fondul sancțiunilor UE
2. Guvernul renunță la...programul de guvernare!
3. Criza vaccinurilor face victime în...minister
4. Onțanu scapă de procesul de mită pentru că a fost denunțat prea târziu!
5. Cel mai longeviv șef de serviciu secret a fost avansat la...pensie!

1. Incident diplomatic româno-rus pe fondul sancțiunilor UE

Scandalul diplomatic între România și Federația Rusă ia amploare. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin cere o analiza a Moscovei asupra incidentului, urmată de "măsuri dure de retorsiune" împotriva României.
"Tonul aspru al afirmațiilor mele reflectă emoțiile pe care le-am avut în legătură cu ce li s-a întâmplat pasagerilor avionului nostru. Cei mai multi pasageri reveneau acasa. M-am deplasat de fiecare data în R.Moldova cu avioane comerciale ruse. Cascadoria rusinoasa a romanilor si a Guvernului moldovean necesita o analiza atenta si masuri dure si precise de retorsiune!", a avertizat vicepremierul rus, într-o declarație pentru agenția TASS. De asemenea, Oleg Nilov, vicepreşedintele facţiunii partidului "Rusia Justă" din Duma de Stat (camera inferioară), a propus sâmbătă ca toate avioanele române cu destinaţia Rusia să fie întoarse din drum, până când ambasadorul României la Moscova nu se va prezenta la sediul Ministerului de Externe rus cu o explicaţie privind incidentul în care a fost implicat avionul de linie la bordul căruia se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin, scrie presa rusă. De altfel, însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, a fost convocat vineri după-amiază la MAE al Rusiei pentru a i se aduce la cunoştinţă reacţia autorităţilor ruse. Pe de altă parte, România nu a fost de acord ca avionul în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să traverseze spaţiul aerian al ţării noastre, Ministerul Afacerilor Externe anunțând că motivele deciziei nu pot fi detaliate. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin se deplasa vineri spre Chişinău. Potrivit companiei aeriene S7, cursei regulate S7-157 pe ruta Moscova-Chişinău i-a fost interzis accesul în spaţiul aerian al României de către serviciul de gestionare a traficului aerian pe motiv că la bordul său se afla o "persoană de pe lista cu sancţiuni" a UE. Dmitri Rogozin este unul dintre oficialii ruşi care au interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană. 

2. Guvernul renunță la...programul de guvernare!

După impozitul pe cifra de afaceri și impozitul pe gospodărie, guvernanții renunță şi la taxa de solidaritate. De altfel, premierul a spus că taxa de solidaritate - o taxă suplimentară pe veniturile celor cu salarii peste un anumit prag - poate fi trecută la capitolul „discutate și uitate”. „Era prea mare deranjul”, a concluzionat șeful Guvernului.
Anterior, PSD a renunțat și la alte idei de schimbare a fiscalității anunțate în programele de guvernare, precum înlocuirea impozitului pe profit cu taxarea cifrei de afaceri, după criticile vehemente primite din partea comunității de afaceri și a analiștilor economici. Totuși, Guvernul trebuie să găsească căi de a majora veniturile bugetare pentru a putea acoperi creșterile de cheltuieli deja aprobate, în condițiile în care guvernanții promit că vor respecta limita de deficit de 3% din PIB. Guvernul a reiterat ca impozitul pe venit va fi redus de la 16% la 10%, iar contribuțiile de asigurari sociale vor fi integral transferate în sarcina angajatului, cu o rata cumulata diminuata de la 39,25% la 35%. „Nu a fost reconfirmată scutirea de impozit pe venit pentru veniturile lunare brute de până la 2.000 lei. În același timp, plasarea contribuțiilor la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel puțin 22,75% pentru a menține valoarea salariului net. Această decizie este probabil ceva mai ușor de pus în practică în sectorul bugetar, însă este discutabil dacă și în ce manieră poate fi obligatorie pentru mediul privat”, arată Raluca Bontaș, Partener Global Employer Services Deloitte România.

3. Criza vaccinurilor face victime în...minister

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a propus schimbarea din funcţie a directorilor executivi şi a celor care ocupă funcţia de directori executivi adjuncţi ai direcţiilor de sănătate publică din judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Neamţ, Prahova şi Ilfov, în urma analizei privind implementarea campaniei naţională de vaccinare, informează Ministerul Sănătăţii.
„Cinci Direcţii de Sănătate Publică nu au reuşit să îşi îndeplinească misiunea legală. În cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel judeţean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat. Prin urmare, neîndeplinirea misiunii legale privind realizarea programului naţional de vaccinare a pus în mişcare o serie de acţiuni şi sancţiuni menite să îmbunătăţească performanţa acestor organisme locale”, informează MS. Propunerea de schimbare a reprezentanţilor DSP-urilor a fost prezentată premierului Mihai Tudose, în scopul eficientizării activităţii instituţiilor de sănătate publică la nivel local.

4. Onțanu scapă de procesul de mită pentru că a fost denunțat prea târziu!

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, joi, incetarea procesului penal impotriva fostului primar al Sectorului 2 Neculai Ontanu ca urmare a prescriptiei faptei de luare de mita. Instanta a constatat in cazul lui Ontanu ca infractiunea de luare de mita s-a prescris, astfel incat judecatorii au dispus incetarea procesului penal. 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt: 
"Inculpatul Onțanu Neculai, în perioada 2006 - 2007, în calitate de primar al Sectorului 2 București, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991. asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2.
În aceeași perioadă, inculpatul Onțanu Neculai a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit în mod indirect, o suprafață totală de teren de 1.500 mp cu o valoare de piață estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din sectorul 2 - o zonă rezidențială) și care a fost transferată de denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de inculpat. Cele două persoane sunt inculpații Radu Loredana Claudia și Radu Aurel.În baza solicitării formulate de inculpatul Onțanu Neculai, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la același notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 500 mp cu o valoare de piață de 650.995 euro din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către Radu Aurel și asupra unei suprafețe de 1.000 mp din același lot, cu o valoare de piață de 790.500 euro către Radu Loredana Claudia.Prețul prevăzut în contractul încheiat cu Radu Aurel a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu prețuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (preț total 250.000 euro).În contractul încheiat cu inculpata Radu Loredana Claudia a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preț total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată, s-a menționat în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu Neculai, la indicația acestuia".

5. Cel mai longeviv șef de serviciu secret a fost avansat la...pensie!

Șeful STS, Marcel Opriș a fost trecut în rezervă. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de trecere în rezervă a şefului STS, generalul Marcel Opriş. De asemenea, preşedintele Iohannis a semnat şi decretul de trecere în rezervă a unuia dintre cei doi directori adjuncţi ai STS, generalul maior Ioan Balaure. Marcel Opriş era directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de 12 ani. Conform comunicatului Administraţiei prezidenţiale, trecerea în rezervă a lui Opriş a fost făcută chiar la cererea acestuia. Preşedintele a semnat decretul la ”propunerea directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”. Ioan Balaure era adjunct economic al directorului STS din ianuarie 2006.

 

30 Iul 2017 - 00:00

Format: