Share
17 Iun 2018 - 14:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

1. Tăriceanu, atac frontal la Comisie - „sponsorul” statului paralel
2. Iohannis în rolul lui Ludovic al XIV-lea: „Statul sunt eu!”
3. Dilemă hamletiană pentru Coaliție: „A fi sau a nu fi...suspendat!"
4. Șef nou la SIE din „rezerva de cadre” a PSD
5. Afront letal pentru Kovesi: Ghiță achitat!


1. Tăriceanu, atac frontal la Comisie - „sponsorul” statului paralel

Pentru o ilustrare practică a provocărilor cu care ne confruntăm, vă voi vorbi despre România ultimilor zece ani, în care am fost martorii unor derapaje îngrijorătoare de la protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor și de la respectarea garanţiilor prevăzute de Constituție în numele obținerii de rezultate cu orice preţ în lupta anticorupție. Tensiunile create de aceste derapaje au fost decontate în acești ani de cetățenii noștri. Forma cea mai dramatică a acestui decont este prăbuşirea încrederii românilor în sistemul judiciar la cele mai scăzute cote măsurate vreodată în statele membre.

Numărul foarte mare și nejustificat al interceptărilor telefonice și modul anticonstituțional de operare al așa-numitului binom format din Serviciul Român de Informaţii și Direcţia Naţională Anticorupţie, au deturnat grav lupta anticorupție în România și au grevat relația noastră cu Comisia Europeană. În redactarea numeroaselor rapoarte din ultimii unsprezece ani ale Mecanismului de Cooperare și Verificare, Comisia s-a bizuit aproape exclusiv pe imaginea deformată ce i-a fost furnizată de instituţiile de forță ale statului şi pe percepţiile vehiculate în anumite medii de presă şi grupuri de presiune şi de interese.

Așteptăm încă din partea Comisiei să se poziționeze cu privire la adevărurile incomode care ies la suprafață la București și să explice de ce a desconsiderat şi ignorat sistematic semnalele de alarmă ce i-au fost trimise cu privire la gravele abuzuri comise de unele instituţii şi persoane din sistemul judiciar. Din cauza politicii părtinitoare, uneori chiar partizane, a Comisiei, Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost ținut captiv de sistemul de influență ocult şi meta-legal coordonat de Serviciul Român de Informaţii şi de Direcţia Naţională Anticorupţie, devenind pur si simplu un alt instrument, la nivel național, de presiune asupra oponenţilor acestui sistem paralel cu statul de drept.

Din alocuțiunea președintelui Senatului României la cea de-a 19-a Reuniune a Asociației Senatelor din Europa / 15 iunie 2018

 

2. Iohannis în rolul lui Ludovic al XIV-lea: „Statul sun eu!”

Nici o știre dinspre Iohannis: Probabil că este în continuare adâncit în lectura motivării Curții Constituționale în încercarea de a o  pricepe! S-a clarificat legenda statului paralel: acesta nu există pur și simplu! „Este un singur stat al cărui președinte sunt eu!” Spune clar și concis Iohannis. Cu alte cuvinte „statul sunt eu!”. Cât despre manifestația de sâmbătă, aceasta a fost „un miting mediocru anti Justiție”. Nici o comparație nu este posibilă între cămășile albe și geacă roșie cea intrată în legendă.

 

3. Dilemă hamletiană pentru Coaliție: „A fi sau a nu fi...suspendat!"

 PSD/ALDE traversează o perioadă de incertitudine hamletiană: să îl suspendă sau nu pe Iohannis? Un lider își exprimă temeri în legătură cu operațiunea, dată fiind experiența traumatizantă a suspendărilor lui Băsescu.
Cu o zi înainte de cea de-a 59-a aniversare a sa, Iohannis declară că nu se teme de un eventual cadou otrăvit pe care i l-ar putea face Alianța PSD/ ALDE: suspendarea! N-au motiv! - a zis dânsul, uitând că Băsescu invoca același lucru... 

 

4. Șef nou la SIE din „rezerva de cadre” a PSD

 Evenimentul zilei a fost propunerea de numire a lui Gabriel Vlase în funcția de șef al SIE, vacantată  cu destul de mult timp în urmă prin demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu. Toată lumea se miră că Iohannis a desemnat un pesedist, ditamai vicepreședinte al partidului, în această funcție. Bănuim însă că președintele a avut motivele lui. Între care și acela că de la PNL sau USR nici nu ar fi avut pe cine să numească.

 

5. Afront letal pentru Kovesi: Ghiță achitat!

 A fost o zi de șoc și groază pentru DNA. 
Mai întâi, pentru că celebrul Ghiță a fost achitat în primă instanță de mai multe infracțiuni, între care și ...conducerea fără permis! 
Vă dați seama cât de competenți sunt procurorii respectivi (din unitatea de elită) dacă nu au reușit să aducă probe nici măcar pentru conducerea fără permis?
Evident, asta nu înseamnă să nu înseamnă că Ghiță ar fi curat ca lacrima. Nici nu este, ci doar că ancheta a fost făcută de niște amatori, dacă nu de-a dreptul incompetenți.
 În fine, trei procurori DNA cărora Codruța Kovesi le-a încredințat sarcina de mare răspundere de a ancheta Ordonanța 13, cercetați de Inspecția Judiciară pentru „gravă neglijență” și făcuți scăpați de CSM, nu ratează acțiunea disciplinară, prin decizia Înaltei Curți urmând a fi judecați. Chiar dacă părăsesc DNA, cum a cerut deja Uncheșelu, „asasinul” lui Ponta. Pe acest fond de succesuri, Codruța Kovesi este onorată de ambasadorul britanic Brumell cu o invitație la petrecerea de sfârșit de mandat a acestuia. Nu singură, ci împreună cu subalternul său, Lazăr.

 

Format: