8 Iul 2018 - 14:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

1. Adoptarea - scandaloasă - în Parlament a modificărilor la legile justiției
2. „Arma meteo” a făcut ravagii într-o țară care se înarmează de 2%
3. Strategia Parentală declanșează proteste violente din partea Academiei și a Bisericii
4. Răspunsul Comisiei de la Veneția: atacurile la adresa CCR sunt INADMISIBILE
5. Noua strategie tefelistă:  „Ocupați trecerile de pietoni!”


1. Adoptarea - scandaloasă - în Parlament a modificărilor la legile justiției

Caravana Codului Penal a mers înainte, în corul de lătrături și schelălăituri  ale unei opoziții care oricum mai mult nu putea să facă.Modificările au fost adoptate și în Camera Deputaților cu 167 de voturi - două mai multe decât erau necesare - cu concursul minorităților și al unor „trădători” dintre care unul, de la PMP, a și fost dat afară de Băsescu. Iohannis a reacționat la ceas de seară și a promis că va face ce n-a mai făcut: va sesiza Curtea Constituțională! Cea care va constata că cel puțin unele dintre modificări corespund cererilor sale exprese, lăsate în adormire de mai multe guverne precedente @ Spre ceas de noapte au ieșit și tefeliștii pe Piață cu manifestări violente contracarate în același mod de jandarmi, cerând „o nouă revoluție!”. Păi dacă stăm să ne gândim bine, una a fost deja și iată ce pățesc inițiatorii săi, târâți prin tribunale pentru crime împotriva umanității! 
Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, spune că cele trei legi ale justiţiei, contestate de opoziţie în repetate rânduri la CCR, vor fi promulgate în maximum două săptămâni de către preşedinte.
“Suntem cumva la capăt de drum, un capăt de drum pe care oarecum ni l-am asumat, acela de elabora legile justiţiei, ultima dintre ele, 304/2017, cred că CCR va respinge astăzi definitiv (sesizarea – n .r.) şi în aceste condiţii va fi promulgată de preşedinte. (...) V-am spus, arătaţi-mi un singur articol care crează probleme sau atacă independenţa. N-aţi reuşit."

 

2. „Arma meteo” a făcut ravagii într-o țară care se înarmează de 2%

 Continuă contabilizarea pagubelor înregistrate în „săptămâna patimilor” după ploile torențiale care au făcut prăpăd mai ales prin gospodăriile ridicate în albiile râurilor. În ciuda faptului că legea interzice, premierul Dăncilă, care a vizitat câteva zone calamitate, a dat asigurări că statul va încerca să îi despăgubească pe sinistrați. Care își vor refaceri gospodăriile în aceleași locuri unde vor putea fi măturate de următoarele viituri.

Vicepreședintele Parlamentului European Ioan Mircea Pașcu a constatat, mai în glumă, mai în serios, ca în perioada Campionatului Mondial de Fotbal,  pe toate stadioanele din Rusia europeană este soare, în timp ce în jur, mă refer la noi, la bulgari și la greci, avem numai ploaie și furtuni.
Sînt convins ca este vorba exclusiv de efectele încălzirii globale”, a conchis Pașcu.

 

3. Strategia Parentală declanșează proteste violente din partea Academiei și a Bisericii

 Scandalul zilei l-a reprezentat publicarea pe site-ul Ministerului Educației a unei... scandaloase Strategii de Educație Parentală realizată de niște fundații și ONG uri subvenționate de o Europă libertină, potrivit căreia familia tradițională ar fi pe cale de dispariție datorită plecării masive a părinților la muncă în străinătate, de unde se întorc cu idei sau cu parteneri noi, în ton cu diversitatea sexuală. Copiii, deci, ar trebui obișnuiți cu situațiile de a avea câte doi tați sau două mame și cu mai mult respect față de membrii comunității LGBT. Academia Română și Biserica Ortodoxă au protestat vehement împotriva strategiei acuzând abandonarea specificului național și a principiilor sănătoase ale familiei tradiționale, sub presiunea libertinajului promovat de anumite organizații. Speriat, Ministerul a retras strategia din dezbatere și a declarat că nu și-o mai asumă.

 

4. Răspunsul Comisiei de la Veneția: atacurile la adresa CCR sunt INADMISIBILE

 Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, i-a răspuns preşedintelului Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, la scrisoarea CCR-ului, dupa ce acesta a informat institutia europeana in legatura cu presiunile exercitate asupra CCR dupa decizia prin care Iohannis a fost obligat sa o revoce pe Kovesi, dar si in legatura cu indemnurile de nerespectare a deciziei.
Comisiei de la Veneţia precizeaza ferm că „criticile nerespectuoase și apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curții sunt inadmisibile! Deciziile curţilor constituţionale sunt definitive şi obligatorii şi trebuie să fie implementate. Această poziţie importantă a Curţilor Constituţionale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curţilor de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituţia şi cu principiile sale”. 
Spre deosebire de ceea ce cred tefelistii...

 

5. Noua strategie tefelistă:  „Ocupați trecerile de pietoni!”

 Așteptate cu nerăbdare și emoție de către echipa a telejurnalului de la TVR 1, protestele post-Codul Penal au prilejuit reporterilor o transmisie specială ca de pe un câmp de bătaie. Ziariștii au remarcat „determinarea” protestatarilor și „strategia revoluționară” aplicată prin blocarea zonelor de trecere de pietoni, pe care jandarmii mai întâi i-au lăsat să le cucerească, după care au contraatacat viguros. Din studio Mihai Constantin enumera efectivele tefeliste din ochi exprimând speranța colectivului că acestea vor crește corespunzător așteptărilor pe parcursul jurnalului. În focul bătăliei, motivele răzvrătirii au trecut pe plan secund, mai ales că nu prea mai era mare lucru de făcut după adoptare, iar cei care comiseseră mișelia se aflau în altă parte a orașului. Singura speranță rămâne președintele, care se pare că a pus la punct  un serviciu de transfer direct la Curtea Constituțională tot ceea ce primește pentru promulgare de  la Guvern.

 

Format: