Publicat: 2 Iunie, 2013 - 00:00
Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1. N-am scăpat ieftin: Contractul cu Bechtel a fost reziliat
Contractul cu Bechtel s-au încheiat. După mai multe negocieri, Guvernul a reuşit să pună capăt poate celui mai păgubos contract semnat în România vreodată. Această eliberare nu a fost prea ieftină: rămânem datori cu 37,2 mil euro.

Cu privire la costul rezilierii contractului, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Şova, a spus ca acesta reprezinta "sume care sunt datorate pentru lucrari pe care le-au mai facut ei". "Vreau sa va spun ca penalitatile sunt de ordinul a catorva milioane de euro, restul sunt restante din lucrari, paza de santier, conservare de lucrari, deci ce s-a facut acolo. Normal ca ei au cerut initial mult mai mult, dar dupa aceea, impreuna cu consultantul, cu avocatii, cu oamenii de la CNADNR - dl director Mircea Pop a avut o contributie foarte importanta aici - toti oamenii acestia au pus pe masa si datoriile Bechtel catre CNADNR. Si atunci s-a discutat si s-a ajuns la o suma, spun eu, normala si modesta", a declarat Sova, la un post TV.

Desecretizarea contractului se va face "dupa ce se vor termina toate formalitatile". "De altfel trebuie si controlat, concluziile vor fi publice, deci nu-i nimic de ascuns. Sunt bani publici si nu trebuie sa fie nimic de ascuns", a susţinut Şova. Mai putin cunoscut a fost faptul ca Dan Sova-fiul a negociat aceasta datorie cu dna Sova-mama, consilierul juridic al celor de la Bechtel! Fara sa fie vorbe de vreun conflict de interese!


2 Ponta taie în carne macră: "Salariile nesimţite" sub bisturiul Bugetului
Victor Ponta a hotărât să taie salariile "nesimţite" ale şefilor din companiile de stat. Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, în şedinţa de Guvern, că a introdus un act normativ suplimentar pe ordinea de zi: OUG privind limitarea veniturilor salariale ale celor din conducerea executivă a companiilor cu capital majoritar sau integral de stat.

"Am văzut companii de stat la care punem manageri privaţi... nu ştiu de ce suntem miniştri şi nu lucrăm la Nuclear Electrica, pentru că cel mai mic venit e 484.000 RON pe an, peste 100.000 euro. Văd salarii de 11.000 euro, 8.000, cei mai amărâţi au 6000 euro. Prin această reglementare aplicată în Polonia, acceptată în plan european vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale celor din conducerea executivă la de 6 ori salariul mediu brut lunar din ramura respectivă. De 6 ori salariul mediu e deja foarte bine, media e in jur de 1000 de euro. Orice altceva se plăteşte in plus e in funcţie de indeplinirea indicatorilor de performanţă", a a declarat Victor Ponta.

Cea mai mare indemniazaţiei lunară este cea a managerului de la CN Căi Ferate CFR SA, de 14.583 euro, şi a managerului la Poşta Română, de aproximativ 14.280 euro.  

Indemnizaţiia de manager ajunge la peste 11.000 euro în cazul Electrica, la aproximativ 10.000 euro la Nuclearelectrica, Cuprumin, Tarom şi Romatsa, la 9.500 euro la CFR Marfă şi 9.100 euro pentru CFR Călători, la peste 8.500 euro la CN Imprimeria Română sau Electrica Furnizare şi la peste 7.500 euro în cazul Administraţei Porturilor Maritime Constanţa.

 

3. Chiliman Story: The End!... Excluderile din PNL continuă!
Delegația Permanentă a PNL a decis, luni, excluderea din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman și a deputatului Diana Tușa. În urma votului Delegației Permanente a partidului, PNL rămâne total subordonat voinței și obsesiei de putere a lui Crin Antonescu, a declarat, luni, după excluderea sa din partid, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

”Am fost acuzat de Crin Antonescu că aș fi aderat la un alt partid sau la o altă doctrină politică, acesta fiind și unul dintre motivele excluderii mele. Nimic mai fals. Inițiativa România Liberală este o organizație non-guvernamentală, nu un partid politic, iar prin tot ceea ce am făcut, fac și voi face la IRL, voi apăra valoriile, principiile și politicile liberale de care s-a despărțit domnul Antonescu. Dacă cineva are o altă doctrină, acela este Crin Antonescu”, a declarat Chiliman.

Acesta a insistat că IRL nu a fost creată pentru a fi un adversar al PNL, ci pentru a fi o șansă pentru PNL de a promova politicile de care acesta s-a îndepărtat.

Primarul liberal al Sectorului 1, Andrei Chiliman, declarase înaintea reuniunii delegației permanente a PNL că a venit să apere partidul de preşedintele Crin Antonesc, nu să se apere.

”Am venit să apăr principile, libertatea de opinie, asocierea şi un anumit mod de a face politică, am venit să apăr partidul de Antonescu, nu să mă apăr pe mine”, a declarat Andrei Chiliman.

Andrei Chiliman se află în conflict cu şeful PNL, Crin Antonescu, de aproximativ un an de zile. Reamintim că săptămâna trecută alţi 12 liberali au fost daţi afară din partid, iar printre ei s-a aflat şi Vlad Moisescu.

 

4 Produs expirat: Eşecul privatizării Poştei Române
Guvernul a decis, miercuri, prelungirea cu 180 de zile a termenului de privatizare a Poştei Române, având în vedere că niciun potenţial investitor nu a achiziţionat caietul de sarcini la privatizarea companiei până la data de 28 mai.

Privatizarea Poştei Române a eşuat şi deocamdată nimeni nu şi-a arătat interesul pentru această companie copleşită de datorii. Nu se ştie care va fi soarta celor 4.500 de angajaţi ai Poştei care în curând vor fi disponibilizaţi.
Este vorba despre una dintre companiile cu tradiţie ale României, cu o vechime de 150 de ani, profitabilă odinioară.

Poşta Română a acumulat în perioada 2009-2012 pierderi de 532,9 milioane de lei, deşi în fiecare an bugetul, aprobat printr-un act normativ, a fost construit pe profit.
 
În anul 2008, Poşta Română şi-a propus venituri totale de 1,467 miliarde de lei şi a realizat 1,459 miliarde de lei. La capitolul cheltuieli totale, cifra finală a fost cu 2,24% mai mare decât nivelul estimat de 1,423 miliarde de lei.

Poşta Română a amunţat că va disponibiliza un număr de 3.650 de salariaţi, iar modalitatea prin care se va realiza acest lucru va fi stabilită pe baza unor criterii de comun acord între companie şi sindicat, se arată într-un comunicat de presă al Companiei Naţionale Poşta Română, remis, vineri, AMOS News.

"Negocierile privind aplicarea normării muncii purtate între conducerea Poştei Române şi sindicate s-au încheiat. Părţile au convenit asupra unui număr de 3.650 de salariaţi, ce vor face subiectul disponibilizării colective. În conformitate cu prevederile protocolului încheiat în data de 14 mai 2013, comisia tehnică mixtă, formată din reprezentanţi ai Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) şi ai Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), a stabilit personalul excedentar existent în cadrul companiei (..) Modalitatea de aplicare efectivă a protocolului încheiat astăzi, 31 mai 2013, va fi determinată de comisia mixtă CNPR - SLPR, pe baza unor criterii ce vor fi stabilite de comun acord", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, aplicarea acestui acord restabileşte echilibrul între volumul de prestaţii poştale şi numărul de angajaţi ai companiei, asigurând, astfel, premisele creşterii competitivităţii Poştei Române pe piaţa serviciilor poştale, piaţă liberalizată începând cu luna ianuarie 2013.

 

5. E ceva putred în media: Scandalul ANTENA -RCS.RDS îl îngroapă pe Mitică Dragomir!
Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, reținut, joi, pentru șantaj rămâne în arest preventiv pentru 29 de zile, au decis, vineri judecătorii Tribunalului București. Sorin Alexandrescu a fost reţinut, joi, de procurorii DNA, sub acuzația de santaj. Potrivit anchetatorilor, Alexandrescu ar fi făcut presiuni asupra administratorului unei societăţi comerciale să semneze un contract în condiţii deja stabilite.

Pentru a-l convinge să semneze, şeful de la Antena1 l-ar fi ameninţat pe administrator cu publicarea unor articole compromiţătoare despre el. Procurorii DNA îl acuzã pe Sorin Alexandrescu de șantajarea directorului RCS-RDS, Ioan Bendei.

„În perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, inculpatul Alexandrescu George Sorin, director general al ANTENA TV GROUP, a constrâns un administrator al unei societăți comerciale să semneze un contract în condiții prestabilite, impuse de inculpat, sub amenințarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromițătoare pentru persoana în cauză”, a transmis DNA într-un comunicat de presă.

Surse judiciare spun că la baza acuzaţiilor stau mai multe monitorizări şi interceptări ale convorbirilor telefonice ale lui Sorin Alexandrescu denunţat de Ioan Bendei în urmă cu aproape două luni. De neînţelegerile şi ameninţările dintre cei doi are cunoştinţă şi preşedintele Ligii profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, care a fost și el la DNA pentru a da explicaţii.

„Pe scurt am fost anunțat la telefon de Sorin Alexandrescu să vorbesc cu un director, eu să mă duc la el, unu de la Rcs Rds, să îl trimit la dânsul că are ceva cu foarte tare cu domnia sa. Mi-a spus că vine a doua zi la mine la Ligă, nu a venit, mi-a trimis o hârtie nedatată, neînregistrată, dar cu antetul Intactului în care imi cerea să îi răspund la niște întrebări despre un contract făcut de firma Bodu SRL cu Rcs Rds”, a declarat Dragomir la ieșirea din sediul DNA. Dragomir a fost chemat sa dea relatii despre un contract incheiat de el ca persoana fizica cu RDS RCS, imediat dupa ce firma castigase contractul de transmitere a meciurilor din Liga in dauna Antenei 1. Spaga primita in aceasta forma ar fi de 1,5 milioane euro.