Share
15 Iul 2018 - 14:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

1. Dramatica semnare a revocării Codruței Kovesi, după 33 de zile
2. Iohannis, printre premianții Summit-ului NATO
3. Transfer miraculos de procuror de la Sibiu la parchetul General
4. Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția: Modificați Constituția!
5. Legea OffShore - revelații de culise


1. Dramatica semnare a revocării Codruței Kovesi, după 33 de zile

 Președintele Klaus Iohannis a decis revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. 
Anunţul purtătorului de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, vine în contextul în care astăzi a expirat practic ultimatumul dat de Coaliţie lui Klaus Iohannis pentru a semna decretul de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Consiliera  Anca Jurma a preluat interimatul DNA. Unul, foarte probabil, de mai lungă durată, pentru că nimic nu este mai trainic decât provizoratul.

 

2. Iohannis, printre premianții Summit-ului NATO

 

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat declaraţiile lui Klaus Iohannis care a prezentat rezultatele summitului NATO de la Varşovia ca o mare victorie a României.

"Cred că domnul Iohannis este în euforia neînţelegerii concluziilor acestui summit. Nu înţelege de ce a fost acolo. Eu îi spun că a fost cam degeaba. România a avut două proiecte: o unitate navală la Marea Neagră, sub comanda NATO, ceea ce nu s-a întâmplat, şi să aibă acelaşi tratament ca ţările baltice, ceea ce iar nu s-a întâmplat. (...) Mă refer la declaraţia neghioabă a preşedintelui României. Nu a făcut decât să-şi pună propriile trupe sub steag NATO", a declarat Băsescu
Obs. Administraţia Prezidenţială l-a scos pe Mihai Fifor din fotografia de la summitului NATO.
Să-l decupezi tocmai pe ministrul Apărării într-o poză de la NATO doar ca preşedintele Iohannis să apară mai frumos parcă este prea mult!

 

3. Transfer miraculos de procuror de la Sibiu la parchetul General

 S-a lămurit misterul transferului subit al Codruței Kovesi de la Parchetul din Sibiu (unde plecase) la cel General (unde a mai fost șefă). Taica Lazăr s-a gândit că e nedrept să își piardă privilegiile cu care era obișnuită de atâta vreme (leafă de 220 milioane, patru bodyguarzi, mașină blindată, apartament de protocol pe un etaj) și a produs mutarea lină, în aceleași condiții, chiar mai bune decât cele pe care le are el.

 

4. Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia: Modificați Constituția!

 A sosit, în sfârșit, opinia preliminară a Comisiei de la Veneția, care conține câteva lucruri pe care le știam deja și recomandă, nici mai mult nici mai puțin, decât modificarea Constituției! 
Ce dovedește asta? Că pentru România se croiesc norme “speciale”, fără legătură cu acele principii care au permis succesele statelor libere occidentale, ci de natură a satisface interesele acestora privind menținerea în nelibertate a statului român.
Deși abia ne obișnuisem cu reacțiile sale întârziate, Iohannis ne surprinde cu una extrem de promptă de data asta, considerând aceste opinii ca „extrem de îngrijorătoare” și promițând că le va folosi în contestația pe care o va depune la Curtea Constituțională.

 

5. Legea OffShore - revelații de culise

 

Observație: Când Parlamentul României adoptă o lege a exploatării resurselor offshore care displace corporațiilor multinaționale, este firesc ca de la Veneția să se vadă că statul de drept român stă pe picioare cel puțin la fel de prost ca Președintele Comisiei Europene.

Cititorul neavizat poate avea impresia că cineva pune bețe în roate unei afaceri din care toată lumea are de câștigat, ceea ce face situația existentă și mai de neînțeles. Ce este cu această lege Offshore, pe care o invocă ditamai asistentul secretarului de stat? Și de ce toate aceste presiuni, dacă într-adevăr este o chestiune reciproc avantajoasă? Ce rost are o tergiversare care este de natură să-i enerveze pe partenerii strategici?

Realitatea este însă nițel diferită. Problema nu o constituie lege ca atare, ci nivelul redevențelor. România percepe de peste 25 de ani cele mai mici redevențe pentru rezervele sale naturale. Nu e cazul doar al gazelor și petrolului. Aici însă temperatura confruntării a atins punctul de fierbere. Miza o reprezintă zăcământul de gaze din platoul continental al Mării Negre, descoperit de forajele EXXON, evaluat la circa 70 miliarde dolari. Americanii sunt nerăbdători să înceapă exploatarea, pentru a bloca concurența din Est, dar românii se lasă greu. Pentru că par sa se mai fi deșteptat? Și nu mai vor să lase redevența la nivelul la care pretind americanii? Dincolo de aspectul pur comercial apare o altă motivație. Una politică. Ceea ce îmbrățișează cu căldură Iohannis, în virtutea „parteneriatului” este privit cu rezerve de Coaliție. Pentru prima dată aceasta are un atu pe care vrea să îl joace. Cu ce preț?. Este de meditat asupra acestei întrebări. Pentru că este foarte posibil că adevărata miză să nu fie aceea a nivelului redevenței ci ceea ce se așteaptă în schimb. Ceva mai legat de Justiție decât de energie...

 

 

Format: