Share
3 Apr 2016 - 00:00

1. Ofensiva DNA asupra primarilor continuă: Olguța Vasilescu pusă în cătușe
Olguta Vasilescu a fost plasata in arest la domiciliu 30 de zile! Tribunalul Bucuresti a respins joi cererea DNA de arestare preventiva a primarului Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, aceasta fiind plasata in arest la domiciliu pe o perioada de 30 de zile."Nicio fapta buna nu ramane nepedepsita. Nici macar procurorul, astazi, nu a spus ca in sarcina mea s-ar fi retinut vreo mita de bani, adica as fi luat bani de undeva", a declarat Lia Olguta Vasilescu la iesire din tribunal.
"Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora: 
În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.
„Donațiile” respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condițiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei. Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu Lia Olguța, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova.
Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.
De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016", se arată într-un comunicat de presă al DNA pe acest subiect.

 

2. Colegii deputați îl salvează pe Ghiță de reținere și arestare
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv de la data de 31.03.2016, față de deputatul Sebastian Ghiță. Anuntul a fost facut joi dupa amiaza de procurorii DNA care i-au impus lui Sebastian Ghita o conditie esentiala pentru a ramane in libertate: sa plateasca in 6 zile 13 milioane de euro.  Decizia insa poate fi contestata, dar daca va ramane definitiva Sebastian Ghita va trebui sa plateasca acesti bani. Și asta, după ce feputaţii din Comisia Juridică au decis deja marți că Sebastian Ghiţă poate fi reţinut, dar nu şi arestat. În cazul cererii de arestare, nu s-a întrunit majoritatea necesară pentru a da avizul consultativ. 
Înainte de votul deputailor, Sebastian Ghiță și-a susținut punctul de vedere în fața colegilor săi. El le-a cerut acestora să nu încuviințeze cererile DNA, precizând că o astfel de decizie nu înseamnă blocrea justiției ci respingerea fermă a unei practici abuzive, arestarea înaintea judecării. 
"GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat în Parlamentul României, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: 
- două (2) infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații
- două (2) infracțiuni de dare de mită, 
- șantaj, 
- cumpărare de influență, 
- conducerea unui vehicul fără permis de conducere", se arată intr-un comunicat de presă al DNA pe acest subiect. 

 

3. Iohannis par avion: din Turcia în America
Președintele Klaus Iohannis a plecat după vizita din Turcia direct în SUA unde a vizitat Memorialul Holocaustului și a participat joi seara la cina oferită de președintele SUA, Barack Obama, la Casa Albă, în onoarea șefilor de delegații prezenți la Summitul securității nucleare.
Iohannis a anunțat vineri la Washington că România și-a asumat patru angajamente noi în domeniul securității nucleare, între care implementarea unui sistem pilot de depistare a circulației materialelor radioactive și o nouă contribuție la fondul de securitate nucleară al AIEA
"Am anunțat o serie de noi angajamente pe care România și le-a asumat cu acest prilej, și anume: unu — consolidarea capacităților naționale pentru investigații criminalistice în domeniul nuclear, doi — îmbunătățirea transportului materialelor nucleare și radioactive prin implementarea unui sistem pilot de depistare a circulației și transportului substanțelor radioactive, trei — dezvoltarea și implementarea unui curs național de training pe tema culturii securității nucleare și patru — o nouă contribuție voluntară la fondul de securitate nucleară al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA)", a declarat Iohannis, după Summitul securității nucleare.
Președintele a mai spus că în cadrul summitului s-a referit și la provocările de securitate cu care se confruntă regiunea Mării Negre.
"Cred că regiunea Mării Negre este crucială nu doar pentru securitatea regională, ci și pentru cea euroatlantică în ansamblu. Din acest motiv, am pledat pentru ca regiunea să beneficieze de o atenție specială în arhitectura de securitate și pentru o intensificare a cooperării strategice pe acest palier", a spus Iohannis.

 

4 Cioloș declansează cursa cartelelor pre-pay
Modul în care se pot folosi cartelele prepay va fi reglementat în Legea securităţii cibernetice, conform ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan. Acesta a precizat că România este una dintre ţările care permite vânzarea cartelelor prepay fără prezentarea unui act de identitate.
În urmă cu câteva zile, premierul Dacian Cioloș a declarat într-un interviu la un post tv că a aflat că au fost folosite cartele pre-pay din România in pregătirea unor atentate "tocmai pentru că există această flexibilitate în România" în privința acestor cartele. Cioloș a fost întrebat dacă serviciile de informații cer mai multă autoritate în acest moment. "Serviciile cer instrumente care să le permită să monitorizeze în mod foarte atent situația. Sunt lucruri care au fost puse la un moment dat în dezbatere publică apropo de lupta împotriva terorismului, probabil vor reveni. Eu – și cei din servicii știu - sunt foarte atent și la drepturile cetățenești, transparența este un principiu pe care Guvernul l-a aplicat, dar cred că, respectând aceste principii de transparență, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le punem în dezbatere și să vedem unde punem cursorul pentru a nu împiedica serviciile să-și facă treaba corect fără să facem excese și exagerări privind drepturile cetățenești", a răspuns premierul.
Chestionat în continuare dacă i-au spus spus serviciile că instrumentele pe care le au acum sunt insuficiente, Dacian Cioloș a precizat:
"Da, ei se plâng – știți discuția veche apropo de cartelele pre-pay, de exemplu. Înteleg că România e una din puținele țări din UE care vinde cartele pre-pay fără un control de identitate. Înțeleg că au fost chiar folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE tocmai pentru că există această flexibilitate în România. Sunt câteva lucruri care vor fi puse în discuție în perioada următoare. Miniștrii Justiției și Internelor vor veni cu o notă în Guvern cu aceste elemente și vor fi supuse dezbaterii publice. Nu vreau să anticipez. Să nu aibă cineva impresia că vrem să facem ceva pe ascuns, eu cred că e important să discutăm de lucrurile acestea pragmatic, riguros, și să învățăm să punem cursorul unde trebuie, să nu exagerăm nici într-o parte, nici în alta".
Mai mult, nu este exclus ca in viitorul apropiat, accesul la reletele de internet wi-fi sa fie conditionat de declinarea identitatii. Pe de altă parte, fostul preşedinte Băsescu a declarat că premierul Dacian Cioloş "a căzut în plasă" atunci când a vorbit despre faptul că unele cartele prepay din România ar fi fost folosite la tentate din UE, interesul serviciilor fiind ca Guvernul să vină cu o lege sau o ordonanţă pe această temă.
'Aici e o discuţie şi eu cred că aceste legi nu trebuie trecute fără o largă dezbatere publică. Dacă discutăm despre nefericita intervenţie a premierului, nefiind obişnuit cu aparatul de stat, a căzut în plasă. Eu sunt convins că nu i-a venit lui - aşa a visat noaptea - că s-au folosit cartele prepay în pregătirea atacurilor teroriste. El a primit informare. (...) Sigur a fost strecurat acolo (că au fost folosite la atentate, n.r.) ca să-l determine pe premier să scoată peste noapte o lege sau o ordonanţă de urgenţă cu cartelele prepay'', a spus Băsescu.

 

5. Legea antifumat - o reglementare amatoristică, plină de "găuri"
Legea antifumat a intrat în vigoare pe 17 martie şi deja a trecut de Senat un proiect de lege care aduce amendamente pentru că atât fumătorii, cât și patronii cluburilor şi barurilor sunt nemulțumiți de situația creată.
Senatorii din Comisia juridică au promovat o serie de amendamente potrivit cărora spaţiile închise unde nu se poate fuma sunt doar cele cu pereţi de jur împrejur, dar că se va putea fuma în camere special amenajate.
Prin urmare, parlamentarii vor să modifice definiţia spaţiului unde se poate fuma, adică spaţiul public închis să fie definit ca orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan care este încadrat de pereţi de jur împrejur.
De aseemenea, senatorii au dat o nouă definiţie şi spaţiului închis de la locul de muncă, care este ”spaţiul care are un acoperiş, plafon sau tavan, şi care este încadrat de pereţi, de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă".
Un alt amendament depus la proiectul de lege prevede eliminarea limitării doar la zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale a fumatului. De asemenea, fumatul va fi permis în camere special amenajate, cu respectarea următoarelor condiţii - să servească exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare.

 

Format: 

Topic: