Share
22 Iul 2018 - 14:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

 1. Armistițiu la Cotroceni? Invitația la ceai a lui Iohannis
2. Avertisment pentru Orban: reuniunea pedeliștilor din PNL
3. Isteria amnistiei
4. Conflict pe casa lui Iohannis între Teodorovici și Mișa
5. Vâlcov lansează teoria „Momentului Zero”


 

1. Armistițiu la Cotroceni? Invitația la ceai a lui Iohannis

 Iohannis începe să aibă obiceiuri englezești: ia ceaiul de la Ten O'Clock cu premierul. Uitând că nu demult i-a cerut imperativ să demisioneze, președintele a invitat o pe Viorica Dăncilă la Cotroceni ca să mai stea de vorbă. Despre ce au vorbit știm doar din comunicatul de la Palatul Victoria, pentru că președinția nu s-a mai obosit să dea unul. Despre președinția României la UE s-a discutat. în linii mari. Generalități. Este totuși un semn că șeful statului nu prea mai trage nădejde să joace rolul de lider european cu un guvern „al său”. La nevoie e bun și ăsta. 

Anunțul că președintele a invitat-o pe Dăncilă la un ceai la Cotroceni, să își mai povestească ce sa întâmplat pe la Sofia și pe la Bruxelles unde au participat pe cont propriu, fără a-și da de veste, a luat prin surprindere opinia publică, obișnuită doar cu mustrările de la cel mai înalt nivel. Mircea Geoană dă de înțeles că el ar fi la originea informației potrivit căreia președintele și premierul se întâlnesc în urma presiunilor făcute de Juncker. Nu este exclus să știe acest lucru tot de la prietenul Biden, sursa tuturor informațiilor sale

 

2. Avertisment pentru Orban: reuniunea pedeliștilor din PNL

 A făcut senzație reuniunea pedelistă organizată de Blaga și ținerea pe tușă a Președintelui ales. Este primul semn concret al insatisfacției produse de amestecul PNL- PDL din care a rezultat actualul PNL, deși entitatea înghițită avea mai multă forță și personalitate. Blaga își demonstrează calitățile de lider și organizator incomparabil mai valoros decât guralivul Orban, cel cu înalta trădare și cu celelalte bazaconii puse pe piață în numele liberalismului de catifea. Nu este exclus ca din reuniunea amicală a vechilor tovarăși pediști, deveniți cu forța pedeliști, să iasă un alt partid liberal, mai curat și mai uscat.  „Bulldogul revine!” -  au titrat comentatorii și e de presupus că o dată ce va înhăța osul, nu îi va mai da drumul. Iar o alianță Blaga - Antonescu va constitui, cu siguranță, un motiv de îngrijorare pentru PSD care are acum în Orban un aliat de nădejde.
Se întâmplă ceva la liberali. Orban ori e pe făraș, ori speră să dea lovitura coagulând fracțiunile din partid. A admis aproape cu inconștiență ca Blaga să organizeze o întâlnire cu foștii săi tovarăși din PDL. La care el n-a participat. Totodată, se pregătește revenirea în partid a lui Antonescu. Este ceva putred in Danemarca. Deși stau binișor în unele sondaje, „Martorii lui Cioloș” nu au încă un partid. Mai durează până se încarcă platforma.

 

3. Isteria amnistiei

După ce Dragnea a aruncat, la plesneală, într-o emisiune din timpul unui meci de fotbal, piatra amnistiei în balta disputelor publice, s-a declanșat isteria. Unii știau deja cum sună Ordonanța, alții o văzuseră cu ochii lor pe sumarul ședinței de Guvern, iar haita reportericească s-a năpustit asupra bietului Toader cu fel de fel de întrebări încuietoare. N-a fost suficient că Tăriceanu a dezmințit la TVR orice discuție pe această temă în Coaliție și că ședința suplimentară de guvern de marți avea alte teme prioritare, și nici că la Ministerul Justiției nimeni nu avea habar de așa ceva. Opinia publică înfierbântată voia urgent capul unui Moțoc pentru infamia de a fi intenționat eliberarea din pușcărie, pe lângă ceilalți, și a unor corupți. Cei mai îndârjiți sunt liberalii care văd în amnistie o nouă temă care îi poate promova, după eșecul lamentabil al sondajului de opinie care i-a plasat pe primul loc în imaginația proprie. Orban și ai săi sunt gata să sesizeze toate forurile internaționale, iar unii ambasadori mai habotnici au pregătit deja comunicatele de mustrare.

Fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, i-a cerut președintelui PSD să forțeze adoptarea unei ordonanțe de urgență pe amnistie și grațiere: ”Bai, Dragnea, domnu` Dragnea, ai sânge-n instalație? Dă, frate, Ordonanța, dacă ai sânge în instalație, dă și fă dreptate în această țara că sunt mii de oameni în pușcarie nevinovați, sunt mii de oameni cu dosare”, a strigat Mitică Dragomir."

 

4. Conflict pe casa lui Iohannis între Teodorovici și Mișa

 Ministrul Finanţelor a declarat că a cerut ANAF-ului să dovedească dacă a cerut către Cartea Funciară ca imobilul din Sibiu care a aparţinut preşedintelui să intre în administrarea statului. Şeful ANAF spune că nu a primit de la minister un titlu în baza căruia să facă executarea.
Eugen Teodorovici a anunţat că trebuie făcută o nouă solicitare oficială către Cartea Funciară prin care să se ceară ca imobilul respectiv să intre în administrarea statului.
Că Teodorovici nu îl are deloc la ficați pe cel care a fost ministru înaintea sa se vede de la o poștă. Actualul ministru al Finanțelor l-a amenințat pe actualul șef al ANAF, Ionuț Mișa că-l dă afară dacă nu lămurește problema milionului din chirii pe care Johannes ar trebui să-l returneze statului pentru casa pierdută în instanță.

5. Vâlcov lansează teoria „Momentului Zero”

 Vâlcov, artizanul programului de guvernare, consilier al premierului Viorica Dăncilă, lansează o idee care ar merita să fie luată în seamă. Centenarul ar trebui să constituie „momentul zero” al reconcilierii naționale! Reconciliere care ar trebui să  includă și mult hulita amnistie... 
Vâlcov a precizat că este părerea lui personală, nu cea a unui consilier al premierului, adăugând că depinde de primul ministru Viorica Dăncilă ce decizie va lua.

Format: