Share
21 Ian 2018 - 12:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

1. Iohannis a nominalizat propunerea de premier a Coaliției
2. Guvernul „Dragnea 3” - intrări și ieșiri
3. Retragerea sprijinului politic pentru Tudose
4. Premierul japonez - vizită de plăcere
5. Revolta tefelistă

1. Iohannis a nominalizat propunerea de premier a Coaliției

Preşedintele Klaus Iohannis a desemnat-o pentru funcţia de prim-ministru pe Viorica Dăncilă, europarlamentar şi membru al PSD Teleorman. Iohannis a acceptat, pentru a treia oară într-un singur an, o propunere de premier venită din partea PSD, însă a avertizat partidul că este obligat să se ţină de promisiunile din campania electorală şi să renunţe la scandalurile interne. Klaus Iohannis, preşedintele României: “Am decis să dau PSD-ului încă o şansă şi să desemnez persoană propusă de PSD, pe doamna Dăncilă.” Iohannis a transmis însă şi un avertisment pentru PSD. "Acum PSD trebuie să performeze. Românii au mari aşteptări şi eu am mari aşteptări. PSD a promis şi în campania electorală, şi după, lucruri importante, a promis salarii, pensii, şcoli, manuale, spitale, infrastructură, dar până acum prea puţin s-a realizat. Acum PSD trebuie să dovedească că ce a promis face. Avem, la un an de la alegerile parlamentare, care au fost câştigate de PSD, două guverne PSD eşuate. Acum primesc şansa de a dovedi că ştiu ce vor şi stiu cum se face. În continuare îi invit pe cei implicaţi în procedură să se mobilizeze şi să lucreze repede şi bine. Este posibil ca până la 1 februatie întreaga procedură să fie finalizată şi noul Guvern să se apuce de treabă şi să rezolve problemele mai degrabă decât să le încurce." Premierul desemnat are 10 zile la dispoziţie să ceară votul de încredere Parlamentului, care va fi convocat în sesiune extraordinară.

 

2. Guvernul „Dragnea 3” - intrări și ieșiri

Comitetul Executiv al PSD se va reuni, luni, pentru a decide componenta Guvernului Dancila, urmand ca Parlamentul sa fie convocat in sesiune extraordinara si sa se pronunte prin vot asupra investirii noului Cabinet si adoptarii programului de guvernare in 29 ianuarie.
Potrivit declaraţiilor de până acum ale liderilor PSD, Guvernul Dăncilă va avea 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, şi 26 de portofolii, 2 miniştri fiind delegaţi. În total, noul Cabinet va avea, ca şi cel precedent, 28 de membri. Conform unor surse, vor ramane in Guvern si isi vor pastra portofoliile Olguta Vasilescu (Munca), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultura), Mihai Fifor (Aparare), Ionut Misa (Finante), Tudorel Toader (Justitie), Gheorghe Simon (Economie), Ilan Laufer (Mediul de Afaceri), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Sova (Comunicatii), Andreea Pastirnac (Romanii de pretutindeni). De asemenea, ALDE care a detinut patru portofolii - Externe, Mediu, Energie si Relatia cu Parlamentul - si le va pastra - titularii fiind: Teodor Melescanu, Gratiela Gavrilescu, Toma Petcu si Viorel Ilie. ALDE ar putea pastra, de asemenea, si functia de vicepremier, detinuta de Gavrilescu. In viitorul Guvern nu se vor mai regasi sustinatorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fara portofoliu, care a demisionat), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene, demisionar si el).

 

3. Retragerea sprijinului politic pentru Tudose

CExN i-ar fi restras sprijinul politic premierului Tudose din cauza stării conflictuale existente între partid şi Guvern şi ultimele apariţiile tv ale acestuia, care „nu trebuiau să fie”. „Au fost mai multe reproşuri. Concluzia generală a fost că nu se mai poate continua pentru că e o stare conflictuală între partid şi Guvern, cât şi în interiorul Guvernului. Colegii s-au referit şi la ultimele apariţii tv”, a spus Dragnea. Se pare că au fost enunţate în CExN nemulţumiri legate de faptul că, în loc să prezinte un bilanţ al guvernării în 2017 şi măsurile pentru 2018, Tudose a făcut declaraţii publice fără a discuta în prealabil în partid. Social-democrații doreau ca problemele legate de relaţia cu unii miniştri să fie discutate în CExN, nu la tv. „S-a ajuns în situaţia ca 60 de colegi au spus că, realist vorbind, nu mai putem avea garanţia că peste o lună, două nu ajungem tot în această situaţie. Am mai trecut în octombrie prin această situaţie, când s-a referit la cele două colege ale noastre ( n.r. Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb)”, a spus Dragnea.

 

4. Premierul japonez - vizită de plăcere

Premierul japonez Shinzo Abe și-a anulat vizita la Guvernul Romîniei pe motiv că Mihai Tudose a demisionat și nu are cine să-l primească la Palatul Victoria. În timpul trecut in program pentru intalnirea oficiala de la Palatul Victoriei, Shinzo Abe a ajuns să viziteze Muzeul Satului. Tehnic, dacă Mihai Tudose ar fi rămas interimar, intalnirea la varf cu Shinzo Abe, premierul Japoniei, putea sa aiba loc. ”Astfel de evenimente s-au mai întâmplat în evoluţia democraţiilor occidentale. (...) Sunt evenimente, uneori, care sunt imprevizibile şi sunt convins că premierul Japoniei nu a socotit un gest de impoliteţe ceea ce s-a întâmplat în România legat de evenimentele interne româeşti. Desigur, nimeni nu poate cere ca evoluţia politicii interne să aibă ca prim reper evoluţia unor acţiuni de natură protocolară. Sigur, ne legasem foarte mari speranţe de această întâlnire, pe care eu, chiar şi în aceste condiţii, o socotesc o întâlnire istorică”, a declarat vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian. Acesta a mai spus că premierul Japoniei a avut întâlnire la cel mai înalt nivel al României, iar membrii delegaţiei Japoniei au avut întâlniri la nivelul Guvernului cu persoane implicate în domeniile economice, ceea ce îl determină să afirme că, ”chiar şi în aceste condiţii, această vizită va fi o vizită cu efecte benefice pentru România”.

5. Revolta tefelistă

Peste 60.000 de oameni au manifestat în Piaţa Universităţii împotriva modificării legilor justiţiei și a măsurilor fiscale împovărătoare adoptate de către guvernele PSD-ALDE. Protestatarii au plecat, în jurul orei, 19,25, în marş, spre Palatul Parlamentului. Circulaţia a fost blocată pe traseul manifestanților. Aceștia au protestat în faţa mai multor instituţii care îşi au sediul pe traseul pe care s-au deplasat. Protestatarii au aprins, sâmbătă seara, în jurul orei 21,00, luminile de la telefoane în Piaţa Constituţiei şi au scandat "Hoţii". De asemenea, au fost rostite mesaje împotriva preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi a liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Oamenii au mai cerut alegeri anticipate și au cântat imnul naţional. Proteste au mai fost organizate în peste 10 mari oraşe mari din țară, printre care: Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi şi Tmişoara. Aproximativ 15.000 de persoane au ieșit și acolo în stradă. Simbolul protestului au fost oamenii veniţi din Cluj, care au mers pe jos 10 zile, prin ploi şi ninsori, pentru a manifesta în Bucureşti. Au bătut peste 400 de kilometri la pas și au ajuns în faţa Guvernului, după ce au trecut pe la sediile PSD și ALDE. În aceleaşi timp cu protestul din Bucureşti au mai fost organizate manifestaţii asemănătoare şi în străinătate, la Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Paris, Roma sau Edingburgh.

Format: