20 Ian 2019 - 00:20

Ag. AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

1. Dăncilă a prezentat la Strasbourg, unei săli goale, prioritățile președinției române
2. CSM respinge arestarea lui Onea și Portocală – doar îi revocă
3. Recursul compensatoriu: Legea „Prună”a fost validată de cel care cere acum „soluții urgente” de la Guvern
4. Anchetă la CEO
5. Vizită-fulger, misterioasă a premierului la Tel Aviv


1. Dăncilă a prezentat la Strasbourg, unei săli goale, prioritățile președinției române

 
 Premierul Dăncilă a plecat la Strasbourg ca să le prezinte și eurodeputaților prioritățile președinției române. Subiectul se pare că nu a trezit prea mult interes printre membrii înaltului for, mult mai preocupați de alegerile care s-ar putea să îi lipsească de privilegii, decât de modul în care România va conduce Europa. Au fost însă la datorie europarlamentarii români, cei care de fapt au și ținut isonul critic președintelui ALDE, Verhofstadt, care a amenințat festiv România cu activarea celebrului articol 7.

 

2. CSM respinge arestarea lui Onea și Portocală – doar îi revocă

 
 O adevărată furtună mediatică a declanșat faptul că, Adina Florea, procuror-sef adjunct al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a propus Secției de Procurori a  CSM-ului să aprobe arestarea lui Mircea Negulescu (Portocală) si Lucian Onea, constituiți în „grup infracțional organizat” din „unitatea de elită” a Codruței, secția de procurori a făcut exact ceea ce li s-a reproșat parlamentarilor când se cerea anchetarea unor colegi - a refuzat arestarea lor și a propus doar revocare! 

 

3. Recursul compensatoriu: Legea „Prună”a fost validată de cel care cere acum „soluții urgente” de la Guvern

 
 O crimă odioasă petrecută la Mediaș inflamează opinia publică pe tema pușcăriașilor eliberați înainte de termen prin recursul compensatoriu, coaliția de guvernare fiind pusă la zid pentru valul de infracțiuni comise de recidiviști. Până când nu s-a făcut cunoscut că la originea „fenomenului” se află „legea Prună” dată de Guvernul Cioloș și validată de nimeni altul decât cel care acum cere imperativ actualului guvern să găsească soluții, lucrurile nu s-au calmat chiar dacă recursul compensatoriu este necesar pentru a împiedica condamnarea României la CEDO pentru condițiile din închisori.

”Pentru că ni se cerea o măsură compensatorie m-am gândit la această măsură. Nu am să vorbesc despre vinovații și dacă eu am fost tâmpită, Parlamentul condus de PSD - ALDE trebuia să fie mai deștept și să nu aprobe această lege” a spus Raluca Prună.

 

4. Anchetă la CEO

Scandal la Complexului Energetic Oltenia (CEO). Premierul a ordonat o anchetă „la sânge” 
 Doi angajați ai Complexului Energetic Oltenia s-au electrocutat în timp ce reparau un transformator în zona Rovinari. A urmat un val de greve și revendicări.

”Mi s-a adus la cunoștință ieri, cu nepermisă și suspectă întârziere, situația de la Complexul Energetic Oltenia. Am convocat o întâlnire de urgență și împreună cu miniștrii am analizat ce măsuri pot fi luate astfel încât Complexul Energetic Olternia să-și reia activitatea la capacitate normală”, a zis Viorica Dăncilă.

După negocierile purtate la Târgu Jiu, între sindicaliști, conducerea CEO și ministrul Energiei, Anton Anton, unele cariere din Gorj și-au reluat activitatea. Minerii din carierele din EMC Roşia-Rovinari şi EMC Jilţ au reluat primii lucrul.

Oferta administrației este aceea de a acorda un adaos de 1000 lei brut la muncitori și 500 lei brut la personalul de conducere din activitatea de producție. De asemenea, administrația companiei a anunțat că nu va lua niciun fel de sancțiuni față de salariații care au participat la protest, însă că zilele pierdute se vor recupera. 

Dan Vîlceanu, deputat de Gorj, declară că la nivelul companiei se află în vigoare o dispoziţie care ar încălca drepturile fundamentale a anunţat că va depune o sesizare la Avocatul Poporului, împotriva conducerii Complexului Energetic Oltenia. De asemenea, se vorbeşte de cenzura aplicată salariaţilor care transmit imagini în care se observă condiţiile de muncă. O astfel de dispoziţie este în vigoare la EMC Motru, unde directorul Mihail Dafinoiu le-a interzis subalternilor să mai filmeze şi să fotografieze în punctele de lucru ale subunităţilor miniere.

 

 

5. Vizită-fulger, misterioasă a premierului la Tel Aviv

 
 Aflată într-o vizită de lucru în Israel, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut pe 18 ianuarie, o întrevedere cu prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, vizita nefiind anuntata oficial, asa cum se obisnuieste, nici pe site-ul Guvernului si nici prin comunicate transmise presei.
Informatii despre surprinzatoarea "vizita de lucru" efectuata de Viorica Dancila in Israel si intalnirea avuta cu prim-ministrul statului Israel, Benjamin Netanyahu, au ajuns in presa prin intermediul unui comunicat transmis de Guvern vineri la pranz, in care nu se precizeaza si locul intalnirii.

 

Alegerea editorilor: 

Format: