Share
29 Iul 2018 - 14:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

1. Nominalizarea de către Departamentul de Stat a noului ambasador al Statelor Unite
2. Respingerea candidaturilor la șefia DNA de către Toader
3. Punerea sub control judiciar a „procurorilor de elită” Onea și Negulescu
4. Serbia refuză extrădarea lui Ghiță din motive de „persecuție politică”
5. Pesta porcină africană asediază România, cu victime în efective și politică


1. Nominalizarea de către Departamentul de Stat a noului ambasador al Statelor Unite

 Casa Albă a anunțat cine va fi viitorul ambasador în România. Un român emigrat la 10 ani țn State, care vorbește fluent româna: Adrian Zuckermann, avocat din New York. Slavă Domnului republican (Trump) că scăpăm de pacostea democrată de Klemm... Anunțul schimbării sale la făcut pe ambasadorul Klemm să renunțe la participarea la evenimentul inaugurării Casei Solare EfDN Signature, unde era invitat Iohannis, trimițând în locul său pe David Schlaeffer, șeful Misiunii Diplomatice. În timpul acesta el începea să își facă bagajele  Majoritatea observatorilor care consideră că Klemn a coborât la cel mai scăzut nivel calitatea relațiilor bilaterale îl înscriu  în lista de ambasadori post revoluționari ca cel mai neadecvat funcției și își pun mari speranțe în cele două calități ale succesorului său Adrian Zuckermann: este evreu și originar din România. Cu nemții ne-am cam lămurit.

 

2. Respingerea candidaturilor la șefia DNA de către Toader

  Cei care s-au îngrijorat de faptul că la  umbra piedestalului pe care s-a aflat monumentul viu al anticorupției nu va crește nimic și că cel mai important scaun din justiție riscă să rămână neocupat, constată că nu aveau motive. Optimismul ministrului Toader a fost îndreptățit: în ultima zi s-au depus patru candidaturi (oameni de-ai casei)  între care cea mai notabila este a fostului adjunct Marius Iacob, autorul celei mai spectaculoase inculpări,  în dosarul Elodia, fără cadavru și fără arma crimei. Doar cu Cioacă pe post de suspect.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a acceptat niciunul dintre cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror-şef DNA, procedura urmând a fi reluată.

 

3. Punerea sub control judiciar a „procurorilor de elită” Onea și Negulescu

 Reprezentanții de frunte ai „unității de elită” a Codruței Kovesi, Onea și Negulescu, au fost puși sub control judiciar pentru ilegalitățile comise prin forțarea lui Cosma de a depune mărturie mincinoasă.

 

4. Serbia refuză extrădarea lui Ghiță din motive de „persecuție politică”

 Serbia a refuzat extrădarea lui Sebastian Ghiță, după cererea făcută de România. Mai mult, Ghiță a primit și azil politic. Prin această decizie, Înalta Curte de Justiţie din Belgrad a admis că, în luna iunie, prin decizia Direcţiei pentru Azil a Ministerului sârb de Interne, Sebastian Ghiţă a devenit eligibil pentru azil în Serbia, "din cauza acţiunilor de persecutare la care a fost supus în ţara de origine ca reacţie la exprimarea opiniilor politice".

 

5. Pesta porcină africană asediază România, cu victime în efective și politică

 Un incident nefericit provocat de exprimare pripită, sub imperiul emoției puternice produse de starea fermierilor români confruntați cu o epidemie care îi lasă mai săraci decât erau, a blândului ministru Daea, l-a transformat pe acesta într-un adevărat inamic public al celor care se simt datori să își dea cu părerea pe orice speță, oricât de irelevantă. S-au dezmeticit până și adormiții de la Discriminare  să îl ancheteze, iar prostănacul de Orban a făcut singurul gest politic pe care îl știe: se ceară demisia.  Ba s-a mai apucat și șeful său de partid, Dragnea, să-l urecheze  în nădejdea că poziția sa va fi bine receptată la Ierusalim.  Tărăboiul ar fi trebuit să înceteze odată cu scuzele sincere ale unuia dintre puținii membrii competenți și dinamici ai actualului Executiv, nu se mai devină și subiectul unei caraghioase dezbateri televizate la o emisiune (România 9) în criză de teme.
Plecând de la incidentul „marca Daea” să notăm că situația epidemiei de pestă porcină africană este extrem de gravă, că s-au descoperit peste 400 de focare și că boala este transmisă de către mistreții scăpați de sub orice control  Pagubele sunt deja enorme și, ca deobicei, ajutorul solicitat de Daea Comisiei Europene întârzie.

 

Format: