AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:  
1. Iohannis: discursul „antițopăială fiscală” vizează, de fapt, legile justiției
2. Curtea Constituțională o găsește vinovată pe Kovesi de „abandon prin neprezentare”
3. Sindicatele și patronatele atacă în forță transferul CAS la angajați
4. Corlățean denunță presiunile ambasadorilor străini
5. Toader merge înainte: cu „pachetul” Justiției la Parlament

1. Iohannis: discursul „antițopăială fiscală” vizează, de fapt, legile justiției

Legile Justiției și modificarea acestora au transformat scena politică, dar și pe cea a justiției și nu numai, într-un adevărat război al declarațiilor. Preşedintele Klaus Iohannis a taxat modul în care PSD a tratat pachetul cu legile Justiţiei, după ce ministrul Tudorel Toader n-a vrut să-şi asume proiectele de lege şi le-a pasat Parlamentului, acolo unde juriştii PSD le-au modificat. „Niciodată nu am avut o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize - toate negative. Nu se lasă ministrul. Se duce, fără să aibă drept de iniţiativă legislativă, în Parlament, îşi dă fizic proiectele din mână. Parlamentari din coaliţie iau aceste proiecte şi le prezintă ca şi cum le-ar fi creat acasă şi acum avem iniţiativa parlamentară. Aşa nu se legiferează“, a spus preşedintele. Klaus Iohannis a avertizat coaliţia PSD-ALDE  să nu mutileze legislaţia penală în Parlament.  „De la a corecta legislaţia, ceea ce în esenţă, ar fi fost un lucru bun, până la a o ciopârţi, ceea ce se întâmplă, se pare, acum, este cale lungă şi nu ar trebui să o parcurgem“, a punctat Iohannis. Criticile preşedintelui Iohannis la adresa Coaliţiei au continuat şi pe domeniul economic. Preşedintele Klaus Iohannis a atacat joi măsurile fiscale anunţate de coaliţia de guvernare, spunând că aceasta se comportă ca omul care câştigă tot mai mult, dar se împrumută tot mai mult de la bănci. ”Acum câteva luni, când am investit acest guvern, am avut o solicitare simplă şi clară. I-am rugat să termine cu ţopăiala fiscal-bugetară. Nu s-a întâmplat chiar aşa. (...) Economia creşte, dar veniturile fiscale scad. Avem creştere economică şi, culmea, mai puţini bani la buget. Avem o creştere record a PIB, dar şi creştere record a datoriei. Acum salariul mediu brut este de 3.329 lei pe lună, nivel căruia îi corespunde un salariu net de 2.335 lei. Marea revoluţie fiscală făcută de PSD şi ALDE îi aduce românului mediu un plus de 3 lei pe lună. (...) Fac declaraţiile de azi fiindcă acest pachet nu este clamata revoluţie fiscală şi cred că se va transforma într-o bulversare fiscală”, a punctat preşedintele. În replică, şeful PSD Liviu Dragnea a comentat, vineri, declarațiile recente ale lui Klaus Iohannis, care a solicitat coaliției de guvernare să renunțe la politica fiscală promovată, pe care a numit-o o ”țopăială fiscală”, din care nu câştigă nimeni. „Eu nu am văzut-o ca pe o critică. Am văzut-o ca pe o încercare de a prezenta o analiză, spunând ulterior că nu există o analiză proprie. Nu există niciun motiv ca măsurile fiscale respective să nu se mai adopte. Absolut niciuna. Sunt măsuri care aduc numai bine", a opinat Dragnea.

2.Curtea Constituțională o găsește vinovată pe Kovesi de „abandon prin neprezentare”

Curtea Constituţională susţine, în motivarea deciziei din 3 octombrie legate de refuzul Codruţei Kovesi de a merge la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, că acest refuz a încălcat autoritatea Parlamentului şi principiul colaborării loiale între instituţiile statului. Curtea Constituţională a României consideră că Laura Codruţa Kovesi, prin răspunsul trimis Comisiei speciale de anchetă privind alegerile din 2009, a refuzat să participe la clarificarea unor aspecte legate de un eveniment de interes public, se arată în motivarea deciziei din 3 octombrie prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public, generat de refuzul procurorului şef al DNA de a se prezenta la audieri. "În ceea ce o priveşte pe doamna Laura Codruţa Kovesi, aceasta (...) a refuzat să dea curs celor trei invitaţii şi să se prezinte în faţa Comisiei speciale de anchetă, iar la solicitarea comisiei de a răspunde, în scris, la întrebările 'dacă aţi fost acasă la domnul Gabriel Oprea în seara zilei de 6 decembrie 2009' şi 'dacă răspunsul este afirmativ, vă rugăm să ne precizaţi motivul vizitei dumneavoastră acasă la domnul Gabriel Oprea şi ce persoane au mai fost prezente', doamna Laura Codruţa Kovesi a răspuns că nu a dat curs invitaţiei de a lua parte la lucrările comisiei, deoarece nu a avut şi nu are cunoştinţă despre aspecte de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei, datorită atribuţiilor conferite de lege, nu a avut şi nu are prerogative sau cunoştinţă de niciunul dintre aspectele care fac obiectul anchetei parlamentare", se precizează în motivarea publicată vineri pe site-ul CCR.

3. Sindicatele și patronatele atacă în forță transferul CAS la angajați

Măsurile fiscale ale Guvernului scot oamenii în stradă. Sindicaliştii au început protestele din cauza deciziei cabinetului Tudose de a trece contribuţiile sociale de la angajatori la angajaţi. Măsura va duce la scăderea salariilor, spun oamenii care au ieşit în stradă. Deşi, a fost avertizat de specialişti că trecerea contribuţiilor sociale doar în sarcina angajaţilor va duce la scăderi de lefuri, Guvernul vrea să-i oblige pe patroni să crească salariile brute. Deşi, Sindicatele și patronatele se opun vehement trecerii contribuţiilor la angajaţi, Coaliţia PSD-ALDE îşi susţine în continuare punctul de vedere. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Mioveni, că protestele sindicale nu pot determina renunţarea la măsura trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Afirmaţia a fost făcută în contextul în care liderul social-democrat a fost întrebat, la o conferinţă de presă organizată la Uzinele Dacia, cum comentează faptul că premierul Mihai Tudose ar fi anunţat, după întâlnirea cu sindicaliştii, că este dispus să ia în calcul renunţarea la această măsură. "Eu zic că discutăm, încă nu a dat verdictul, deci mai avem o speranţă. Deci mai avem o speranţă, dacă ia în calcul, mai avem o speranţă. Dacă ne primeşte la discuţii, da, dacă nu, domnul Hossu (preşedintele Cartel Alfa Bogdan Hossu - n.r.) să conducă dumnealui guvernul, e foarte simplu. Nu putem să renunţăm la orice măsură care ajută salariaţii din România pentru că ne speriem de un protest", a spus Liviu Dragnea. 
 

4. Corlățean denunță presiunile ambasadorilor străini

Fostul ministru al Justiţiei Titus Corlăţean a declarat că în timpul mandatului său au existat presiuni din partea ambasadorilor Olandei şi SUA pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi într-o "funcţie de vârf" în sistemul judiciar. 
Corlăţean a afirmat: "Am confirmat faptul că au existat la acel moment demersuri, în sensul de presiuni, pentru ca cel care vă vorbeşte - eram ministrul Justiţiei la acel moment -, să facă o anumită nominalizare la o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public şi am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justiţiei. Evident că i-am primit, am stat de vorbă. Cel puţin în două cazuri (...) nu am apreciat insistenţa şi modalitatea în care s-a făcut acel lobby. Pot înţelege dorinţa partenerilor ca sistemul judiciar din România să funcţioneze, dar acesta trebuie să funcţioneze de o manieră profesionistă şi independentă, în primul rând pentru interesul nostru al românilor şi al României, nu neapărat la presiunile unor ambasadori străini. Nu am apreciat modul insistent al ambasadorului Olandei de la acel moment cu care am avut mai multe discuţii. Nu am apreciat insistenţa ambasadorului american, domnul Gittenstein de la acel moment, pentru a face o nominalizare despre care se ştie. Era vorba de nominalizarea doamnei Kovesi în funcţia de vârf şi am discutat profesional în primul rând, pentru că nu făceam politică cu domnia sa". Fostul ministru al Justiţiei a fost audiat în Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA. 

 

5.Toader merge înainte: cu „pachetul” Justiției la Parlament

PSD şi ALDE a depus în Parlament proiectele de lege în ceea ce priveşte legile Justiţiei. De altfel, şeful PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut preşedintelui Comisiei speciale, Florin Iordache, să ţină cont şi de poziţiile sale publice, printre care şi prevederea ca preşedintele să nu fie eliminat din procedura de numire a procurorilor-şefi. La Parlament a fost depus un proiect de lege privind legile Justiţiei, acesta fiind asumat de aleşii PSD-ALDE, după ce Guvernul nu a mai mers pe varianta depunerii unui proiect de către instituţie. Am înţeles că membrii comisiei speciale au redactat împreună un proiect comun şi încep dezbaterile în acea comisie pe acel proiect de lege (de modificare a legilor Justiţiei - n. red.) (...) Eu i-am spus domnului Iordache să ţină totuşi cont de poziţiile mele publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor şefi. I-am rugat să încerce să ţină cont de poziţia mea publică pentru că nu au apărut până acum pentru mine argumente serioase ca să se schimbe actuala procedură”, a declarat Liviu Dragnea. Liderul PSD a spus că nu a vorbit cu Tăriceanu despre acest subiect, în condiţiile în care preşedintele ALDE a militat pentru scoaterea şefului statului din procedura de numire a procurorilor şefi.

5 Noi 2017 (All day)

Format: