Share
6 Sep 2015 - 00:00

Topul evenimentelor săptămânii (31 august-6 septembrie)
AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:  

 

1. Sorin Oprescu a fost reţinut de DNA
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de DNA, sâmbătă noapte, pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită.

În ordonanța procurorilor DNA, conform comunicatului de presă, se arată că: "În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea. (...) La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti".
 

2. Codul Fiscal - gong final
Noul cod fiscal ce intră în vigoare la 1 ianuarie 2016 a fost votat în această săptămână de Camera Deputaţilor şi merge la promulgare, preşedintele nemaiavând posibilitatea să-l retrimită Parlamentului.
Prin acest ppoiect, românii vor avea parte de reducerea TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, dar au fost amânate, în schimb, eliminarea taxei pe stâlp, eliminarea accizei de 7 eurocenţi la litrul de carburant, reducerea TVA la 19% sau reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%.
Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) au susţinut miercuri că reducerea TVA este o măsură insuficientă pentru dezvoltarea economică durabilă a ţării.Coaliţia susţine că este nevoie urgentă de adoptarea a cinci măsuri de susţinere a mediului de afaceri: consolidarea fiscală pentru impozit pe profit şi TVA a grupurilor de firme cu domiciliul fiscal în România; abrogarea taxei pe construcţii speciale; plafonarea CASS la maximum 3 salarii medii brute pentru pachetul de servicii medicale de bază; abrogarea supraaccizei la combustibili pentru reducerea ponderii costurilor cu transportul în valoarea mărfurilor şi serviciilor şi reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%.
Noul Cod Fiscal aduce cresterea multor impozite. Astfel, se vor plăti contribuţii de sănătate (CASS) de 5,5% pentru câştigurile din dividende (în ciuda faptului că impozitul rămâne la 16% şi nu se reduce la 5% cum era prevăzut iniţial), drepturi de autor sau dobânzi ce, cu actuala legislaţie, nu se plătesc. De asemenea, se va plăti contribuţia de pensii (CAS) pentru veniturile din activităţi independente. Administraţile locale pot majora după bunul plac impozitul pe proprietăţi. Totodată, pot fi impozitate suplimentar clădirile sau terenurile neîngrijite (cu până la 500%).

3. Inaugurarea Comandamentului NATO de la Bucureşti
Primul comandament NATO din România care are rolul de a organiza exerciții militare a fost inaugurat, în această săptămână. Comandamentul este și un centru de tranzit pentru militari către o eventuală zonă de conflict.
S-a ţinut cont de experienţa din teatrele de operaţii, experienţa de la NATO, din comandamente NATO, cursuri internaţionale, cunoașterea limbii engleze la un nivel ridicat. A fost condiţie eliminatorie”, a spus Cătălin Ticulescu, comandantul Centrului NATO de la București, potrivit Digi24.NATO deține astfel de comandamente în șase țări la granița de est, România fiind una dintre ele.Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a precizat că aceste structuri nu sunt baze militare și a dat asigurări că toate măsurile pe care NATO le-a luat sunt defensive. Amenajarea centrului de la București a costat 16 milioane de lei.

4. Festivalul ENESCU - debut în forţă
Festivalul Internaţional "George Enescu" s-a deschis la Sala Palatului din Bucureşti. La eveniment a participat preşedintele Klaus Iohannis, care a venit împreună cu soţia sa. Printre cei prezenţi s-au mai numărat ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu.Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" s-a deschis cu "Rapsodia Română Nr. 1", de George Enescu, în interpretarea Orchestrei Române de Tineret, formată din cei mai valoroşi tineri muzicieni din România, sub bagheta dirijorului Kristjan Järvi, renumit în întreaga lume pentru repertoriul transcultural.Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" se desfăşoară între 30 august şi 20 septembrie, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la naşterea marelui compozitor român şi 60 de ani de la moartea sa. Aproximativ 2.500 de artişti străini şi 500 de artişti români vor fi prezenţi la Festivalului "George Enescu" 2015. Vor avea loc peste 70 de concerte în săli, precum şi multe alte evenimente în aer liber, timp de 22 de zile.Premiera absolută este prezenţa în Festivalul Enescu şi în România, după 15 ani de discuţii, a Orchestrei Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Sălii Palatului pe 3 septembrie, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle.

5. Criza refugiaţilor: pregătiţi şi nu prea
Criza refugiaţilor dă bătăi de cap Uniunii Europene. Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că la următoarea ședință a CSAT va avea loc o discuție pe tema pregătirii României în ceea ce privește gestionarea crizei umanitare a refugiaților. 
Premierul Victor Ponta a mai spus în contextul situației create de refugiații veniți în Europa din Africa și Orientul Mijlociu, că România este pregătită, dar a luat și „toate măsurile necesare" de securitate la granițe. Situaţia este tensionată în majoritatea statelor europene care se confruntă cu această migraţie în forţă. Premierul ungar, Viktor Orban, a avertizat, potrivit Reuters, că fluxul de migranti ce vine in Europa este fara sfarsit, iar daca Uniunea Europeana nu isi protejeaza frontierele, vor veni zeci de milioane. Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că Uniunea Europeană nu poate obliga România să primească imigranţi şi că nimeni nu poate garanta statului român că azi i se cere să primească 7000 de migranţi, iar la anul 30.000.
“Realitatea este ca Europa este amenintata de fluxul masiv de oameni, multe zeci de milioane ar putea veni in Europa. (...) Acum vorbim de sute de mii, dar anul viitor am putea vorbi de milioane si nu se intrevede niciun sfarsit. (...) Brusc ne vom trezi ca suntem o minoritate pe propriul nostru continent”, a declarat seful executivului de la Budapesta.
Traian Băsescu a vertizat că nu există serviciu secret în lume care să poată garanta că un procent din miile de oameni care vin din Africa, Irak şi Orientul Mijlociu nu sunt finanţaţi de Statul Islamic.
Fostul preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri seara, la B1Tv, că :"Suntem în faţa celui de-al doilea risc ca magnitudine de la al doilea Război Mondial încoace. Cred că problemele de securitate sunt extrem de severe şi uşurinţa cu care oamenii politici europeni reacţionează mi se pare condamnabilă atâta timp cât nu sunt soluţii ca acest val să fie oprit. (...) În România poate să apară oricând un act terorist. Şi eu vă spun un lucru. Nu există serviciu secret în Europa sau în lume, introducem aici, în această oală, şi servicile secrete americane, care să poată garanta că un procent din miile, zecile de mii de oameni care vin din Africa, din Orientul Mijlociu, din Afganistan şi din Irak, nu sunt finanţaţi să vină chiar de Statul Islamic. (...) Ce pierd din vedere oamenii din stat şi oamenii de decizie e faptul că Statul Islamic controlează producţiile din rafinăriile de ţiţei din Libia şi Irak, controlează fluxurile teroriste din Orientul Mijlociu şi Africa. Nu-i de joacă. Ei pot finanţa ca printre aceşti amărâţi să plaseze o reţea organizată în interiorul Uniunii Europene. Şi eu nu uit, aduceţi-vă aminte declaraţia Statului Islamic: Califatul va cuprinde Balcanii şi România. Deci informaţii cu privire la riscuri sunt" a declarat Băsescu.

 

Format: 

Topic: