Share
26 Aug 2019 - 14:00

Ag. AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

1. Vizită „blitz” la casa Albă, pentru dare de samă...
2. Cel mai scurt congres din istoria PSD a lansat prima femeie președinte
3. România a înregistrat o creștere a PIB de 4,8% în 2019 fată de anul precedent
4. O diversiune liberală: „umflarea” recoltei de porumb estimată de americani
5. Remaniere fără ALDE: cinci noi miniștri


 

1. Vizită „blitz” la casa Albă, pentru dare de samă...

 

Iohannis la Casa Albă, pentru a doua oară în primul mandat al lui Trump. În comunicatul americanilor se spune că temele de discuție vor fi apărarea, energia, dar nu și vizele pentru români. Observatorii au realizat că era de fapt vorba de o chemare la ordin a partenerului strategic ca să dea samă de încurcăturile provocate de Dragnea, atât în ce privește achiziționarea de armament american din 2%, cât și despre exploatarea gazelor din Marea Neagră de către EXXON. A fost o vizită blitz, practic de doar vreo 30 de minute, cât au convorbit cei doi în Biroul Oval și cât Trump a răspuns întrebărilor jurnaliștilor. Din delegație au făcut parte doi consilieri și patru sepepiști, iar deplasarea s-a făcut cu un avion închiriat de la ruși. În concluzie, cu vizele „rămâne cum am stabilit”, iar cu întărirea flancului - că 2% nu e suficient și că trebuie să cheltuim mai mult. Fără un mandat din partea Parlamentului (fie și unul formal) și fără nicio înțelegere cu Guvernul, Iohannis ia soarta țării pe cont propriu și pare a fi pe cale să compenseze frustrarea lui Trump, pe care danezii l-au refuzat când a vrut să cumpere Groenlanda, oferindu-i România pe gratis, ca al 51-lea  stat al Uniunii. Că se află tocmai în Europa, pare să nu mai aibă nicio importanță pentru liderul care e în stare de orice sacrificiu ca să rămână la putere.

2. Cel mai scurt congres din istoria PSD a lansat prima femeie președinte

 

A avut loc cel mai scurt congres din istoria PSD (a durat mai puțin de două ore) în care a fost pecetluită, ca pe vremuri și în unanimitate, candidatura „primei femei președinte al României”.

 


3. România a înregistrat o creștere a PIB de 4,8% în 2019 fată de anul precedent

 

Statistica dezvăluie faptul că PIB-ul României a crescut în 2019 cu 4,8% față de aceeași perioadă a anului: 4,4% în termeni reali și 4,6% ajustat după sezonalitate, valoarea comunicată la Eurostat pentru comparabilitate. Rezultatul brut apare ca bun în context european și confirmă stabilizarea creşterii economice la un nivel relativ apropiat de valoarea estimată la stabilirea bugetului pe anul în curs.
Potrivit INS, avansul faţă de trimestrul precedent a fost de 1%, ușor sub nivelul din primul trimestru.  România a avut a doua (după Ungaria) cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în al doilea trimestru din acest an, potrivit barometrului european de statistică – Eurostat. 


4. O diversiune liberală: „umflarea” recoltei de porumb estimată de americani

 
Un scandal copt de liberalii din agricultură a fost lansat public de europarlamentarul Buda fără să știe! Acesta ceruse întru-un comunicat, intempestiv, demisia ministrului Daea,  pe motiv că acesta ar fi „umflat” recolta de porumb din 2018 cu 4 milioane tone - cu care de fapt de fapt o dezumflaseră  niște amploiați de la ambasada Statelor Unite, cu estimări fanteziste, dar in interesul marilor exportatori americani. Chestionat de ministru, Buda a spus că nu știe nimic, că e în concediu la turci și că acel comunicat ar fi fost dat fără știrea lui de biroul de presă al PNL.

5. Remaniere fără ALDE: cinci noi miniștri

 

Tăriceanu tulbura apele micii politici punând la cale cu Ponta o alianță de doi bani. De ieșit nu ar ieși de la guvernare, pentru că nu ar avea în ce să mai intre, mai ales că niciun șantaj nu o convinge pe Dăncilă să îi lase locul pentru Cotroceni. Premierul anunță o nouă remaniere (de restructurarea pe care i-o tot propune Tăriceanu nici nu vrea să audă) în care se schimbă între ei vreo patru miniștri, cu excepția unei nou venite - Dana Gîrbovan, la Justiție.


 

Vezi și:

   

Format: