Share
23 Sep 2018 - 14:00

Ag. AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

1. Trei mări și un ocean - summit pe „persoană fizică”
2. Puciști și loialiști - pupat Piața Endependenții
3. Șefii jandarmeriei - inculpați pentru reprimare violentă a protestatarilor „pașnici”
4. Partida anti-dragnea: scrisoare și strategie pierdute
5. Șoc la Salzburg: Iohannis nu mai comentează din străinătate politica internă!


 

1. Trei mări și un ocean - summit pe „persoană fizică”

Summitului celor Trei Mări și a unui Ocean (datorită participării americane) în derularea evenimentului a reunit la București 9 președinți de stat și alți înalți reprezentanți ai țărilor riverane la Baltică, Adriatică și Marea Neagră. Iohannis a reușit să treacă manifestarea pe „persoană fizică” ținându-și oaspeții captivi la Cotroceni și cuvântându-le de vreo patru ori. Prezența secretarului pentru Energie al Statelor Unite Rick Perry a marcat interesul ieșit din comun pe care îl manifestă americanii față de rezervele de gaze din Marea Neagră cu care i-ar putea concura pe ruși, dacă legea Offshore va fi modificată în așa fel încât să pună întreaga extracție la dispoziția companiilor americane care au efectuat forajele. La încheierea summitului, însoțit de ambasadorul Klemm, Perry s-a dus peste Dragnea la Camera Deputaților, având loc acolo discuții despre care nu s-au făcut declarații la final.

Iohannis consideră summitul „un mare succes”, deși obiectivele acestuia au rămas destul de confuze. 
Inițiat ca o formulă militară menită să întărească flancul estic al NATO, acesta capătă acum și o dimensiune economică, în încercarea de a împăca Capra de la Washington cu Varza de Bruxelles, în condițiile în care țările, majoritatea membre ale Uniunii Europene, își asumă sarcini extracomunitare în toiul unui veritabil război rece dintre cele două entități transatlantice.

 

2. Puciști și loialiști - pupat Piața Endependenții

 În fața ofensivei 
puciştilor, Dragnea început și el să își inventarieze trupele fidele, chemându-i la discuții pe liderii de filiale  și cerându-le să spună dacă au semnat sau nu scrisoarea.  Criza s-a acutizat pe parcursul săptămânii ajungând la faza convocării CExN pentru un vot clar: dacă 35 din cei 68 membri votează împotriva lui, Dragnea ar trebui să plece. Dacă nu, soarta puciștilor devine extrem de incertă, odată cu aceea a partidului.
Conducerea lărgită a PSD a dezbătut, vineri, "Declaraţia privind Starea Partidului Social Democrat". De fapt, scrisoarea grupării de la Giurgiu, care însă nu mai cerea, în mod expres, demisiile lui Dragnea.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a primit vineri, la şedinţa CExN al partidului vot majoritar de încredere la şefia formaţiunii. Potrivit unor surse politice, 60 de voturi au fost pentru susţinerea lui Liviu Dragnea, iar 8 împotrivă. Cifrele prezentate de liderul social-democrat şi de oponenta lui, Gabriela Firea, sunt diferite.

Gabriela Firea a prezentat, după opt ore de şedinţă a Consiliului Executiv PSD, alte cifre: s-a supus la vot doar un punct din scrisoarea nemulţumiţilor, iar votul a fost: 10 voturi ca Liviu Dragnea să facă un pas lateral, 39 să continue şi o abţinere.

 

3. Șefii jandarmeriei - inculpați pentru reprimare violentă a protestatarilor „pașnici”

Mai mulţi reprezentanţi ai Jandarmeriei Române, între care Cătălin Sindile şi Sebastian Cucoş, şi un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne au fost citaţi, vineri, la Parchetul instanţei supreme, unde ar urma să fie anunţaţi că au calitatea de suspect în dosarul privind violenţele de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei.

De asemenea, a fost citat vineri la Parchetul General şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august.

 

4. Partida anti-dragnea: scrisoare și strategie pierdute

Odată cu alegerile din organizația de la Giurgiu s-a constituit o partidă anti-dragnea, formată din câțiva lideri promovați chiar de acesta, care au redactat o scrisoare ce a făcut vâlvă atâta timp cât conținutul ei a rămas secret, prin care șefului de partid i se cerea demisia din cele două calități (președinția Partidului și a Camerei) pe motiv că vulnerabilitatea sa amenință să afecteze grav Partidul. Până la urmă a fost făcut public și textul scrisorii pe care au semnat-o Stănescu, Țuțuianu și Firea în numele celor 28 de disidenți asumați.

 

5. Șoc la Salzburg: Iohannis nu mai comentează din străinătate politica internă!

Aflat la Salzburg la o reuniune informală a Consiliului European, Iohannis a produs un adevărat șoc refuzând să comenteze aspectele de politică internă din străinătate, până acum o specialitate a sa.

Jurnalist: În ceea ce privește politica internă, acest referendum organizat de...

Președintele Iohannis: Dați-mi voie să discutăm despre politica internă acasă. Vă mulțumesc! O zi bună!

Are desigur și el emoții.

 

Format: