Share
28 Ian 2018 - 14:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

 

1. Definirea, în premieră, a „fișei postului” de premier: administrator!

2. „Dragnea 3” - guvern făcut de organizațiile PSD

3.Corespondență (ab)surdă C.E. - PSD/ALDE: Care legi? Care justiție?

4. Curtea Constituțională lovește dur: instanțele pentru magistrați sunt OK!

5. Simona Halep face meciul carierei la AO şi STOP


 

1. Definirea, în premieră, a „fișei postului” de premier: administrator!

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu spune, într-o emisiune televizată, că premierul viitorului Guvern va fi un administrator, aşa cum ar fi trebuit să fie şi premierii Grindeanu şi Tudose.
"Premierul viitorului Guvern va fi, mai degrabă, cum trebuiau să fie şi cei anteriori, şi trebuiau să înţeleagă această chestiune, un fel de administrator. Şi nu o spun cu niciun fel de conotaţie peiorativă. El primeşte un mandat de la majoritatea parlamentară să ducă la îndeplinire programul de guvernare pe care parlamentarii şi partidele aflate în spate îl susţin. El nu este acolo ales de cetăţeni, nu a participat la alegeri pentru a a avea legitimitatea să conducă Guvernul. (...) Nu e guvernul lui. Guvernul este expresia majorităţii pe care o avem în Parlament bazată pe coaliţia formată de PSD şi ALDE. Deci nu e un premier care să aibă marja de manevră pe care o are poate în alte situaţii un premier într-o democraţie parlamentară, din cauza situaţiei particulare în care ne aflăm. El trebuie să ducă la îndeplinire nişte angajamente pe care noi ni le-am luat în campania electorală şi care au fost validate prin vot de cetăţeni."

"Cred că domnul Tăriceanu a văzut acest administrator, să spun în ghilimele, ca un om care trebuie să administreze foarte bine programul de guvernare și să-l pună în practică. Din punctul ăsta de vedere văd eu declarația lui Tăriceanu”, a  declarat premierul desemnat, Viorica Dăncilă.
„Poate era bine să fii discutat acest lucru de la început şi cu ceilalţi doi premieri. Noi suntem într-o situaţie nefirească în care a trebuit altcineva (decât preşedintele partidului care a câştigat alegerile) să fie prim-ministru. Ce rol trebuie să îndeplinească acest prim-ministru? Şi este valabil şi pentru alegerea pe care noi am făcut-o în momentul de faţă (Viorica Dăncilă). Vreau să spun lucrul acesta ca lucrurile să fie clare de la bun început, să ştim fiecare pe ce poziţie ne aflăm”, a spus Tăriceanu.

2. „Dragnea 3” - guvern făcut de organizațiile PSD

Organizaţiile din Moldova, care l-au sprijinit decisiv pe Liviu Dragnea în războiul cu Mihai Tudose, au obţinut portofolii importante în Guvernul Dăncilă. De partea cealalta, organizaţia Bucureşti, condusă de Gabriela Firea, aflată în relaţii reci cu Dragnea, a primit doar Ministerul Culturii, pentru care oricum nu se lupta nimeni. O lecţie a primit şi Gabriel Petrea, liderul TSD, acuzat de trădare: partidul i-a desfiinţat cu totul ministerul.

Când PSD a împărţit ministerele, organizaţiile din nordul ţării, care au fost fără ascunzişuri alături de Dragnea în conflictul cu Tudose, au obţinut portofolii cu greutate. 
Valentin Popa, susţinut de filiala Suceava, şi-a adjudecat funcţia de minsitru al Educaţiei, într-o competiţie cu mult mai titrata Ecaterina Andronescu, susţinută de  Gabriela Firea, şefa organizaţiei Bucureşti, una dintre cele mai puternice din ţară. 
Noul ministru al Economiei este Dănuţ Andruşcă, parlamentar anonim de Neamţ, judeţ condus de Ionel Arsene, unul dintre liderii fideli lui Dragnea. 
Dumitru Buzatu, aflat şi el în relaţii extrem de strânse cu Dragnea, a impus-o în Guvern pe Ana Birchall, ca vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice. 
Lucian Şova, susţinut de organizaţia Bacău, a fost mutat de la un minister mai de mâna a doua - Comunicaţiile -  la Ministerul Transporturilor, unul dintre portofoliile cele mai râvnite în PSD.

3.Corespondență (ab)surdă C.E. - PSD/ALDE: Care legi? Care justiție?

Juncker și Timmermans - acești Stan și Bran ai Comisiei Europene - au transmis îngrijorările lor  lui Dragnea și Tăriceanu - acești Păcală și Tândală ai guvernării.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele instituției, Franz Timmermans, au transmis o declarație comună prin care critica in termeni duri modificarile aduse de coaliţia PSD-ALDE legilor justitiei, cerand Parlamentului se revina asupra acestor modificari.

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, declară, în scrisoarea comună adresată oficialilor Comisiei Europene, că sunt "cel puţin surprinzătoare" preocupările exprimate de aceştia privind lipsa de transparenţă şi de consens mai larg.  "Vă facem cunoscut că la dezbateri, au participat reprezentanţi ai magistraţilor, academicieni, societate civilă şi reprezentanţi ai CSM".

Comisia răspunde că a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România și evoluția discuțiilor asupra acestor legi în decurs de mai multe luni. "Suntem foarte bine informați despre acest proces, despre mizele care sunt în joc și despre potențiale riscuri."

 

4. Curtea Constituțională lovește dur: instanțele pentru magistrați sunt OK!

Curtea Constituțională a decis că înființarea secției care ancheteză procurori este constituțională ... și abrogă soluția legislativă aflată în vigoare care enumeră expres, în cuprinsul Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară, instanțele judecătorești care înfăptuiesc.
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu: "Dosarele care vizeaza Statutul magistraţilor si organizarea CSM le-am amânat pe 30 ianuarie, iar cel cu privire la organizarea judecatorească - am dat o decizie".
El a adaugat că propunerea infiinţării sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor face parte din acele texte respinse, fiind constitutională.

5. Simona Halep face meciul carierei la AO şi STOP

O zi mare pentru Simona Halep, care a făcut o partidă memorabilă în compania Angelicăi Kerber, calificându-se în finala Openului australian. 
"Am asistat, poate, la meciul carierei, în care a făcut dovada  calităților de mare campioană printr-o exemplară stăpânire de sine, de care nu o credeam capabilă."
A fost cea de-a treia finală de Grand Slam pe care o joacă și prima pe care ar fi putut-o câștiga
Simona Halep a fost spitalizată pentru câteva ore, sâmbătă, din cauza deshidratării suferite după finala Australian Open. Ea a mărturisit după finala pierdută la Australian Open că va lupta în continuare şi cu siguranţă va avea din nou o şansă. "Sper să ne vedem la anul în aceeaşi fază a turneului"

Format: