Ag. AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

 1. CCR distruge „independența” justiției: completele de judecată trebuiau trase la sorți integral
2. Iohannis și Dragnea mai au puțin și trec la înjurături
3. Episodul rocambolesc al „Valizei”
4. Demisia lui Negrescu lasă în aer pregătirile pentru președinție
5. Autostrada Unirii - unica votată în Parlament


 

1. CCR distruge „independența” justiției: completele de judecată trebuiau trase la sorți integral

 Sesizarea de conflict juridic de natură constituțională a Guvernului a fost admisă de Curtea Constituțională. Argumentele lui Toni Greblă au cântărit mai greu decât cele ale Cristinei Tarcea. 
Președinta ÎCCJ s-a întrebat - retoric - de ce din 2014 nimeni nu a sesizat că completele de judecată nu erau alcătuite conform legii și că abia acum se face caz de asta, când „anumite” persoane au probleme. Într-un fel, are dreptate, dar nu poate fi ignorat faptul elementar, obligatoriu, chiar și pentru un președinte de Înaltă Curte, că legea trebuie respectată indiferent de dată, și că prevederea prelungită „tacit” continua să ofere avantaje consistente șefilor Înaltei Curți, care prezidau de drept, nealeatoriu, completele și puteau induce decizii după bunul plac. Cum a procedat sistematic înaintașa sa, Livia Stanciu, cea care a decis condamnările lui Năstase și Voiculescu, dar care l-a salvat pe Iohannis.

 

2. Iohannis și Dragnea mai au puțin și trec la înjurături

 Președintele Iohannis a lansat un atac dur la adresa președintelui PSD: „Acest infractor, Dragnea, care s-a cocoţat în fruntea statului, progresează semnificativ în domeniul fake news”.
În "războiul bezmetic" declanșat de tabăra Klaus Iohannis, președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a dat o replică președintelui Iohannis: Este un președinte „fake”, care „poate fi considerat infractor”.
„Cineva poate să spună că el e infractorul care s-a cocoțat în cea mai înaltă funcție a statului român”, a spus șeful PSD.
„Am văzut un om în panică, nervos și iritat, dar în panică. Vedem un președinte panicat pentru că vede cum se destramă sistemul odios care l-a protejat atâția ani. Vede cum se strânge funia în jurul parului”, a mai spus Dragnea.

 

3. Episodul rocambolesc al „Valizei”

 Episodul rocambolesc al valizei cu documente de-ale companiei TelDrum (nomina odiosa!) găsită - chipurile - de un țăran din Teleorman pe un câmp și înmânată de îndată responsabilului Rise Project (vârful de lance al campaniei anti-Dragnea) din județ a stârnit imaginația comentatorilor. Cum tot ce se întâmplă prin Teleorman este automat conectat la Liviu Dragnea, acesta a apărut în replică la Parlament luni dimineață cu două valize presupuse fi burdușite cu documente, găsite și acestea pe undeva prin Capitală. Peste acest subiect s-au prăvălit replicile la declarațiile belicoase din weekend ale lui Cioloș, care făcea reproșuri severe atât președintelui cât și partidului său de suflet. Iritat, Orban a avut o reacție foarte bine articulată (spre deosebire de gestica sa politică din ultima vreme): a schițat o listă sugestivă a performanțelor unui lider fără partid și fără doctrină care ar dori să coaguleze, fără niciun argument, o forță reformatoare în jurul propriei sale persoane.

 

4. Demisia lui Negrescu lasă în aer pregătirile pentru președinție

 Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a simțit jignit de niște discuții „principiale” din ședința de guvern și şi-a depus demisia.
Decizia sa vine cu mai puţin de două luni de preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. 
Victor Negrescu ar fi fost responsabil cu proiectul de pregătire şi exercitare a preşedinţiei rotative a Consiliului UE de către România.

 

5. Autostrada Unirii - unica votată în Parlament

  Nu avem autostrăzi pentru că nu le votăm în Parlament! Pentru că rămân la latitudinea Guvernului. Pentru a pune capăt acestei situații, legislativul a votat construcția Autostrăzii Unirii dintre Ardeal și Moldova, care nu se mai afla în niciun fel de proiecte. Ce nu s-a votat -  de unde se iau banii (9 miliarde euro) și când va fi făcută - ar putea fi un impediment.

z

11 Noi 2018 - 14:00

Format: