Share
25 Noi 2018 - 04:40

Ag. AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

1. Remaniere cu cântec: 5 „da” și 2 „NU”
2. CExN a decis noii miniștri și „conservarea” lui Firea (doar) în partid
3. Acuzații de antisemitism la nivel înalt
4. Rectificare bugetară cu frâna de mână trasă
5. Miting neautorizat de ISU la Catedrală


1. Remaniere cu cântec: 5 „da” și 2 „NU”

 Ca într-un joc de copii tembeli care își dau cu „sâc” unii altora, punându-și piedici și dându-și brânciuri, dialogul dintre președinte și Guvern continuă cu o nouă contră. Din lista remanierii propusă de Alianța de la guvernare (în fapt de PSD, pentru că ALDE nu prea are ce să „rotească”) Iohannis selectează două nume pe care nu le validează. Pur și simplu pentru că nu vrea, fără alte explicații. Sunt Olguța Vasilescu și Ilan Laufer, prima transferată de partid de la Muncă la Transporturi, iar al doilea recuperat din ex-Guvernul Tudose și ridicat la rangul de vicepremier. La festivitatea de la Cotroceni, la care Dragnea nu a fost invitat, noii membri ai echipei Dăncilă au depus jurământul, rămânând ca pentru cele două portofolii vacante Coaliția să vină cu alte propuneri. Care pot fi aceleași, dar încrucișate. Strategia prezidențială a fost să-i lase pe cei doi în aer, nerevocându-i pe titularii Stănescu și Șova.  Cum încearcă să explice comentatorii gestul prezidențial? Acesta încearcă să blocheze funcționarea ministerelor cu cele mai mari bugete din care se înfruptă clientela de partid. Inclusiv cea către care Dragnea ar trebui să achite costurile înnăbușirii răzmeriței puciștilor.
Fiind în mână, cum se spune la tenis, președintele și-a completat galeria refuzurilor de la Guvern cu alte cinci de la Justiție, între care și propunerea pentru șefia DNA, motivând că nu este sigur că aceștia n-au fost cumva agenți sub acoperire...Ostenit de efortul de a nu valida schimbările din Guvern, Iohannis a pus „punct” operațiunii. A anunțat că până după sărbători (cele naționale) nu va mai numi nici un alt ministru. 

 

2. CExN a decis noii miniștri și „conservarea” lui Firea (doar) în partid

 

CExN a definitivat și lista remanierii. Șapte miniștri noi și unul vechi - Olguța Vasilescu, care trece de la Muncă la Transporturi - vor consolida Cabinetul Dăncilă. Pleacă celebrul Andrușcă, înlocuit cu Bădălău, și revine Laufer, ca ditamai vicepremierul. Mai pleacă niște anonimi de la Comunicații, Sport și Cultură, înlocuiți cu alți anonimi. Lui Fifor Dragnea i-a promis, în compensație, funcția de președinte al Consiliului Național, una pe care a mai ocupat-o Adrian Năstase pe vremea lui Geoană.
Că cele trei guverne PSD sunt cam din aceleași aluat o dovedește și faptul că din noua echipă fac parte doi miniștri care au mai figurat în echipa lui Grindeanu și unul de-al lui Tudose.

Gabriela Firea și-a câștigat libertatea cu prețul celor două funcții pe care le deținea - vice la PSD și interimar la organizația municipală. Va continua să fie primar, dar fără sprijin politic. La bilanț constată că a reușit să piardă  - probabil definitiv - războiul în care s-a angajat destul de imprudent. Cea mai drastică măsură luată în ședință a fost dizolvarea organizației de Ilfov, în urma demisiei în bloc a parlamentarilor acesteia, în semn de solidaritate cu Firea.

 

3. Acuzații de antisemitism la nivel înalt

 Oarecum imprudent - în special după recenta resuscitare a acuzelor referitoare la moștenirea dubioasă a FDGR - președintele a omis faptul că s-ar putea face o legătură între ereditatea sa și etnia unuia dintre candidați. Acela, bineînțeles, că nu a ezitat să replice, acuzându-l pe președinte de antisemitism și punându-i în cârcă cei 52 de membri ai familiei sale căzuți jertfă holocaustului, plus alte câteva păcate capitale. Enormitatea reacției l-a făcut până și pe Dragnea să dea înapoi și să afirme că Ilan Laufer n-a avut girul partidului și că a făcut o declarație „prea avântată”, folosind abuziv și sala de conferințe a PSD. 

 

4. Rectificare bugetară cu frâna de mână trasă

 Finanțele au anunțat cea de a doua rectificare bugetară. Se taie bani necheltuiți de la mai multe ministere, în special de la Transporturi (de unde să ia un miliard) și se dau la Muncă și Sănătate. Statisticile europene arată că avem, procentual, cele mai mari cheltuieli bugetare. Cu lefurile bugetarilor. Guvernul raportează totuși că veniturile statului pe primele nouă luni sunt mai mari cu 17 miliarde.

 

5. Miting neautorizat de ISU la Catedrală

În acest weekend se sfințește Catedrala de... milioane! 110 a costat până acum. Și o să mai coste.

z

Format: